Independent, da, ungur, ba! [Joia MaghiaRomania]


UDMR este criticata ca este o formatiune constituita pe criterii etnice. Dar ce se intampla cand un ungur incearca sa candideze ca independent? Ca-n cazul lui Szakáts István activist pentru Rosia Montana si candidat independent la Consiliul Local Cluj-Napoca:

Cu scuzele de rigoare pentru autovictimizarea aparentă, din ce spun cei zece voluntari care adună acum semnături pentru mine, oamenilor în general le place ideea de candidat independent, dar nu le place ideea de ungur.

M-a surprins foarte mult acest lucru, dacă știam, poate nici nu candidam. Acum îmi dau seama că trăiesc la Cluj într-o bulă a toleranței interetnice, iar aceasta îmi alimentează naivitatea. [Sursa]

Nu vreau nici eu sa-l victimizez pe Szakáts István, sau pe alti maghiari care incearca sa rupa cu politica pe criterii etnice. Ambele comunitati, romana si maghiara, sunt responsabile pentru etnicizarea politicii in Ardeal.

Care, pe undeva, e si folositoare. Fara constiinta a doua natiuni distincte si in opozitie la nivel politic, romanii s-ar fi asimilat mult mai usor sub administratia ungara de pana la 1918. Fara aceeasi constiinta, ungurii si-ar fi pierut identitatea dupa 1918.
Chiar si acum, cand nu mai exista vreo politica de romanizare, sau poate tocmai acum, constiinta unei opozitii intre romani si unguri ii ajuta pe acestia din urma sa ramana maghiari.

In opinia mea, cat timp ramane la nivelul de acum -fara consecinte violente – opozitia interetnica e un rau necesar. Chiar si pentru romani, pe care ii poate face mai constienti de identitatea lor, amenintata, ca orice identitate nationala, de globalizare.

E posibil ca aceasta candidatura civica a unui maghiar sa fie inca un semn al deschiderii maghiarimii catre politica non-etnica, dupa succesul ca europarlamentar liberal al lui Csibi Magor.

Vor ajunge ungurii sa isi riste supravietuirea natiunii, abandonand in masa politica pe criterii etnice?

Vom vedea. Pana atunci, vor fi alte (multe) alegeri. Si alte candidaturi pentru care lumea nu semneaza. Pe motiv de ungur.

Postat de Joia MaghiaRomania.

Anunțuri

3 gânduri despre “Independent, da, ungur, ba! [Joia MaghiaRomania]

  1. In Finlanda, chiar daca exista de peste un secol Partidul Popular Suedez (care are o nisa limitata si sustine o doctrina liberala), sunt candidati de limba suedeza si la partidele celelalte.

    Interesant este ca votul etnic este in general limitat la Partidul Popular Suedez, dar candidatii celorlalte partide primesc in general voturi independent de etnie. Ex. dintr-o circumscriptie semirurala unde raportul de limbi este cam 50-50, un candidat de limba finlandeza (insa de origine arficana) a fost trimis in parlament, pe cand o circumscriptie profund urbanizata, cu 10% vorbitori de suedeza si 5% imigranti, a trimis un deputat vorbitor de suedeza, fost si actual ministru. Alt deputat foarte popular si respectat (in parlament de vreo 40 de ani pentru Helsinki) este urmas de evrei polonezi, si are si nume polonez.

    Avantajos este insa sistemul electoral, care este fair si datorita caruia este loc pentru toata lumea.

    Eu personal, chiar daca sunt roman, l-as vota pe Eckstein-Kovacs cu amandoia mainile, si i-am votat si ii voi vota in continuare pe Klaus Johannis si Varujan Pambuccian.

  2. Mai da, uite, e o problema ca sunt in politica foarte putini maghiari care sa nu fie de la UDMR; acum ca stau sa ma gandesc la exemple: Csibi Magor, fratii Orban si…cam atat. Voi mai stiti exemple?

    • Fratii Orban se c o n s i d e r a maghiari? Asta e intrebarea. Despre Csibi Magor nu am indoieli, dar CM a iesit in politica si a intrat in mediul ong :). Restul, sunt la nivel local (PNL Covasna; am mai cunoscut unul care era la PD-L)

Comentariile nu sunt permise.