Trei hocheisti amendati pentru discriminare in cazul lovirii cu prosoapele. Ce parere aveti?


CNCD a amendat ieri  trei hocheisti de etnie maghiara din Nationala „under 16” in cazul jucatorului roman  batut cu prosoapele. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii spune ca e vorba de discriminare pe criterii etnice:

Minorii A.A., M.A., G.I.A. au fost sanctionati pentru savarsirea faptei de
discriminare pe criteriul etniei impotriva minorului C.M., sub forma hartuirii (prin
hartuire se intelege acel comportament pe baza unui criteriu care duce la
crearea unui cadru intimidant, ostil, degaradant ori ofensiv). [sursa]

Potrivit GSP, cei trei sunt sanctionati in cazul hartuirii lui Florin Costin Marinescu sunt Antal Alfred, Gereb Istvan şi Molnar Akos. Hocheistii au fost sanctionati cu cate 200 de lei fiecare.

Totodata, CNCD a sanctionat si Federatia Romana de Hochei pe Gheata (FRHG) pentru un „comportament pasiv care a condus la săvîrşirea faptei de discriminare, prin crearea unui cadru intimidant, ostil, degaradant ori ofensiv faţa de minorul” Costin Marinescu. Amenda aplicata Federatiei este de 2.000 de lei.

Presedintele Federatiei, Tanczos Barna, s-a aratat „uimit și revoltat” fata de Sanctiune si a anuntat ca FRHG va ataca in instanta decizia Consiliului:

Domnul Petruț Marinescu a susținut atunci foarte clar că antrenorii s-au purtat ireproșabil, a dezmințit faptul că pozele apărute în mediu on line aparțin fiului său, a susținut că niciun reprezentant al presei nu l-a fotografiat pe copil și a făcut un apel foarte clar ca acest incident să nu fie speculat politic. Sunt declarațiile domniei sale, deci despre ce discriminare vorbim. Mergem până la capăt în acest caz. Nicio persoană din federație nu încurajează astfel de manifestări, le-am condamnat cu fermitate, atunci când s-au produs.[sursa]

Cum comentati amendarea celor trei? Dar a Federatiei Romane de Hochei pe Gheata?

Olahus

PS: Pentru ca sa ne concentram pe responsabilitatea hocheistilor si a Federatiei in cazul Marinescu, va rog sa discutati despre celalalt caz din hochei, cu imnul, aici. Multumesc anticipat!

Anunțuri

12 gânduri despre “Trei hocheisti amendati pentru discriminare in cazul lovirii cu prosoapele. Ce parere aveti?

 1. Decizie justa probabil a CNCD in ambele cazuri.

  1. Cazul hocheistilor: presedintele CNCD spune ca reactia hocheistilor este inadmisibila chiar daca au fost facuti bozgori…

  2. Federatia/antrenorii probabil nu ar fi trebuit sa faca antrenament pe 1 decembrie. Presedintele CNCD: „Probabil nu s-au tinut antrenamente pe 15 martie.

  http://kronika.ro/index.php?action=open&res=62667

 2. Solutia de sanctionare e este justa in cazul hocheistilor.
  Daca intr-adevar a existat un “comportament pasiv care a condus la săvîrşirea faptei de discriminare, prin crearea unui cadru intimidant, ostil, degaradant ori ofensiv faţa de minorul”, atunci e justa si sanctionarea Federatiei.
  Insa cred ca ar fi trebuit sa fie sanctionat si hocheistul care i-a facut „bozgori” pe ceilalti, evident sanctiunea in acest caz ar fi trebuit sa fie mai blanda (avertismentul).

  • „cred ca ar fi trebuit sa fie sanctionat si hocheistul care i-a facut “bozgori” pe ceilalti”
   cine i-a facut bozgori? Te referi la cazul Marinescu, sau la altul?
   Eu nu am citit ca Marinescu sa ii fi facut bozgori si nici google nu ma ajuta. Ma ajutati voi cu un link in acest sens?

   Update: singurul loc in care am aflat ca l-a facut bozgor pe un copil e, culmea, intr-un articol Formula As:
   http://www.formula-as.ro/2012/1006/societate-37/dosarul-umilintei-14740

   • Kronika.ro da o declaratie a lui Asztalos cum ca si daca i-a facut „bozgori” atitudinea lor a fost inacceptabila. Aici ai atins un punct important: modul in care a relatat presa de limba romana problema. Pe gsp.ro, singurul site pe care am gasit detalii despre sanctiune, nu este redata aceasta parte a declaratiei.

 3. Ce e interesant in cazul acesta e atitudinea presei: la momentul agresiunii au discutat zile in sir cazul, dandu-i proportiile unui conflict interetnic, iar acum nu mai intereseaza pe nimeni subiectul. Mai mult decat atat, pe site-ul gsp.ro nu se spune nimic despre comportamentul partii vatamate.

  In rest, decizia e justa in ambele cazuri. E foarte buna observatia cu privire la 1 Decembrie/ 15 Martie.

 4. interesant cum o banală golăneală între nişte adolescenţi sportivi se transformă într-un conflict interetnic. dar pe vadim si funar care clamau recent la tv mutarea in siberia a maghiarilor, nu-i premiază nimeni?

 5. Iară vin alegerile.Iară-i important treaba etnică.Decizia noastră dacă vrem să observăm sau nu.Parcă am mai zis:violența moderată în hochei este o chestie acceptată.ȘI la juniori și la seniori. Motivele nu contează.

 6. –Minorii A.A., M.A., G.I.A. au fost sanctionati pentru savarsirea faptei de
  discriminare…

  Daca bateau si ei un ungur de-al lor era OK, puteau sa il si omoare in bataie dar tot nu era asa de grav ca atunci cand pacatuiesti impotriva „vacii-sfinte” care a ajuns „discriminarea”.

  CNCD-ul a ajuns un fel de „politie politica” in Romania ca pe vremea comunismului., ceva gen Inchizitie, ceva ce e preocupata de ce gandesc oamenii.
  Incepe acum sa se substituie tribunalelor, justitiei de drept. E o pervertire a ideii de justitie.
  (In mod normal) Pe nici un judecator nu intereseaza motivele pentru care tu ai incalcat legea. Nu e scris in lege ca „nu ai voie sa omori cu exceptia cazului ca persoana respctiva e X (roman, ungur, etc.) caz in care ai voie sa il omori daca asa vrei”.

  Scopul (metafizic) al unui proces, al unui tribunal, NU e sa faca „procese de intentii” ci stabileasca adevarul, sa afle raspunsul la intrebarea daca ai incalcat sau nu legea (ce iti interzice sa agresezi fizic, pe altii orice ar fi ei)
  Asta apoi (daca se dovedeste ca s-a comis fapta) restul e automat, se condamna automat conform Codului Penal). Asta se condamna NU motivele.

  E o mascarda politica ce (paradoxal, la prima vedere) nu va face decat sa sa legitimeze/sa justifice comportamentul (moral) diferit pe motiv etnic, rasial, etc.

Comentariile nu sunt permise.