La multi ani romanului din tine!


Si chiar azi,de ziua mea, mi s-a intimplat!

La intrarea unui magazin din Austria, vorbeam in limba maghiara, eram cu masina (-H-) din Ungaria! O femeie de etnie roma,m-a oprit,si mi-a zis:,,Dumnezeu sa-ti dea sanatate si noroc ,femeie romanca!

O surpriza primita azi de Erzsébet Székely*, care, drept multumire, i-a dat strainei „un mic cadou”. Ii urez si eu la multi ani, cu sanatate si binecuvantare de la Dumnezeu. Si ii multumesc si aici pentru deschiderea ei fata de cultura romana si prietenia constanta pe care o poarta blogului nostru, MaghiaRomania.

O

PS: Tu, maghiar aflat departe de Ardealul natal, cum ai fi reactionat la asa o urare?
_____________
*Erzsébet Székely s-a nascut in Secuime si a lucrat mult timp la Cluj, inainte sa se mute in Ungaria. Azi locuieste in tara vecina si munceste in Austria.

Reclame

Un gând despre “La multi ani romanului din tine!

  1. A fi deschis culturii romanesti (sau orcarei culturi) nu este echivalent cu identificatea cu respectiva cultura. O persona cu o identitate de maghiar cu „specific” ardelenesc (si cu experienta in mediu majoritar romanesc) poate avea o intelegere mai detaliata al culturii romanesti, deci si o apreciere mai fina al acesteia. Cu toate acesta, un maghiar din Ardeal niciodata nu o sa aiba identitate de roman, asa cum nici francezii din Elvetia nu o sa se simta nemti din Elvetia. Desigur, nici nu putem vorbi inca in Ardeal despre o identitate de „tip elvetian” (ex. foarte putini dintre romani au identitatea ardeleneasca, accepta maghiarii ca o comunitate cu drepturi egale si vorbesc limba lor) dar, dupa parerea mea, asta e viitorul.

Comentariile nu sunt permise.