Serbia „se jura” ca va respecta drepturile romanilor


Daca alaltaieri blocam drumul spre UE al Serbiei, azi i-am dat unda verde. Dupa ce Belgradul si Bucurestiul au semnat un protocol pentru minoritati, care ar fi in favoarea „vlahilor” (romanilor) din Timoc:

„Sârbii vor fi obligaţi, sub monitorizarea noastră şi a Comisiei Europene – că aici este «deal-ul», nu este numai o chestiune bilaterală, devine o problemă multilaterală pentru Serbia, sub monitorizarea noastră şi a Comisiei – să recunoască autorecunoaşterea pe care românii şi-o acordă, spunând «noi suntem minoritatea română” ministrul de externe, Cristian Diaconescu

Tot Diaconescu spune ca romanii timoceni vor avea aceleasi drepturi ca maghiarii din Romania. Insa, pana acolo, calea  e lunga:

„Toate drepturile ni se încalcă. N-avem voie să avem canale media în română, biserică în română, nimic. Sunt două biserici în limba română, atât”  Zavişa Jurj, preşedintele Asociaţiei de cultură româno-valahă Ariadnae Filum.

Foto: Presidency.ro

Anunțuri

9 gânduri despre “Serbia „se jura” ca va respecta drepturile romanilor

 1. Serbia “se jura”….

  S-au jurat deja de cateva ori, au mai fost semnate cateva acorduri interguvernamnetale si nu s-a respectat nimic. Nu se va respecta nici acum.

  Sarbii sunt speriati fiindca ei stiu foarte bine ca de fapt sunt ~250 000 de romani acolo, nu 15 000 cati se declara la recensamant. Daca intimidarea lor dispare si „ies” toti „la suprafata” cine stie cum se amplifica apoi si la ce se ajunge.
  Mai ales ca sarbii sunt cu nervii in pioneze dupa traumele razboaielor pierdute.

  • @Sarbii sunt speriati fiindca ei stiu foarte bine ca de fapt sunt ~250 000 de romani acolo, nu 15 000 cati se declara la recensamant

   In 2011 in Serbia a avut loc un recensamint al populatie si din cate stiu in estul Serbiei(valea timocului) s-au declarat romani(vlahi) aproximativ 62000 de persoane deci nu doar 15000. Si la penultimul recensamint de prin 2000 si ceva erau in jur de 44000 de vlahi. Asa ca situatia evolueaza spre bine insa trebuie spus ca si estimarea de 250 000 facuta de unele organizatii romanesti de acolo si din tara este gogonata. N-ai sa gasesti atitia oameni care sa se identifice ca romania acolo in nici un caz. Foarte multi se simt extrem de atasati de Serbia si de identitatea sirbeasca chiar daca stiu ca sint romania ca au origini romanesti ( parinti, bunici romani) . E clar ca cifra de 44000 , chiar cea de 62 000 e mult sub realitate dar nici un sfert de milion nu sint. Nu trebuie sa umblam si noi cu cioara vopsita in stil lazlo toches care pe la inceputul anilor ’90 spunea pe la interviuri la CNN ca sint 2-3 milioane de unguri in Romania.

   • dar nici un sfert de milion nu sint. Nu trebuie sa umblam si noi cu cioara vopsita in stil lazlo toches

    eu cred ca cifra de 250 000 e realista si nu „stil Laszlo Tokes”

    wikipedia

    Timocul sârbesc are o populație de 712.050 de locuitori.
    Majoritatea populației este oficial de etnie sârbă, însă există un grup reprezentativ de români (împărțiți în statisticile oficiale în vlahi și români), care numără 42.075 de persoane (5.9%).

    Anumiți lingviști și oameni de știință, precum și organizațiile românești din Estul Serbiei ridică însă numărul românilor la 250.000 – 400.000 de locuitori.
    Aceste estimări se bazează pe faptul că recensămintele sârbești din secolul 19 consemnau peste 150.000 de români, adică 10% din populația Serbiei și majoritatea absolută a estului Serbiei.
    La acestea se adaugă sporul natural demografic, precum și considerarea că nu a existat niciodată un exod a populației românești din zonă.

  • Realitatea e ca poate intr-adevar exista acesti oameni care au origine romaneasca dar doar o mica parte din ei se identifica ca romani. INtre secolul 19 si zilele noastre se intind 2 secole de asimilare slava.

   • se intinde doar un secol, la recensamantul facut de sarbi in 1921 erau 159 000 (fara Voivodina)

 2. Sever, fa pagina separata pt timoceni. Stii ca imi pasa de ei, nu e asta baiul, dar scopul paginii asteia e altul, nu?

  • E postat la categoria „Cine n-are minoritati, sa-si cumpere”, dar ar merge, intr-adevar, o alta, dedicata romanilor din jurul tarii. Mersi ca imi reamintesti, cumva, o veche idee, sa vad cum o pun in practica, ca am o groaza de categorii.

   Blog separat, momentan, nu, romanii nu se intereseaza de cei din jurul tarii decat cand e vorba sa dea in unguri/sa ceara unirea cu Basarabia. Cu una-doua exceptii notabile, printre care te numeri si tu si Ovidiu.

Comentariile nu sunt permise.