Fiecare roman a avut o iubita unguroaica [Vorbe „minoritare”][de Sfantul Valentin]„Atunci cand discuti de la om la om, cel putin aici in Bucuresti, aproape fiecare roman iti va spune ca a avut candva o

iubita ori o prietena unguroaica, sau un curtezan maghiar in tinerete, daca stai de vorba cu o doamna. Am facut un calcul amuzant: daca exista zece milioane de barbati (romani –n.m.) si numai un milion de unguroaice, inseamna ca o fata de-a noastra a avut vreo zece curtezani romani, pe putin.”

Ferencz Zsuzsanna, publicista si prozatoare, in dialog cu Tita Chiper (T.Chiper, „Intr-o lumina orbitoare”, pag 103. Publicat initial in Dilema). Vorbe „minoritare” transcrise pe blog de Sfantul Valentin.

Fotografia e de C Karoli. Aceeasi fata a mai aparut pe blog, cu aceeasi bandana, tot pentru romani :).

Dar tu? Ai avut vreo iubita unguroaica? Sau vreun iubit, daca esti femeie (si nu numai :P)?
Iar daca esti unguroaica: cate zeci de curtezani romani ai avut?

O.

PS: Ca sa sparg gheata: In ceea ce ma priveste, daca se pune  o intalnire :P, am avut una.

Anunțuri

18 gânduri despre “Fiecare roman a avut o iubita unguroaica [Vorbe „minoritare”][de Sfantul Valentin]

 1. – inseamna ca o fata de-a noastra a avut vreo zece curtezani romani, pe putin

  si uite asa se ajunge la intremariaj si apoi la asimilare …

  btw, ce se mai face Chelemen si Karmen ? pacat ca nu au copii, ma gandeam ca daca fac doi baieti gemeni sa le propun sa ii numeasca „Attila” si „Decebal”

  • Nu stiu cine-i Kelemen si de care Carmen scrii – probabil de cea, care nu are copii-, eu am doua fete (Tekla si Ilka), iar in iulie voi afla, ce nume i-au ales nepoatei mele (precis nu Rodica).
   Ceea ce e sigur: 1/ o relatie reusita nu depinde de etnia perechii alese…
   2/ asimilarea e o optiune, nu o obligatie.
   P.S. N-ai raspuns la intrebarea zilei 🙂

 2. trenduri : romanilor le place mult mai mult de unguroaice decat la romancelor de unguri….(sau viceveresa daca vrei, unguroaicelor le place mai mult de romani decat la ungurilor de romance )

  The most significant aspects of the marriage patterns of ethnic Hungarians contracting intermarriages is the overwhelming dominance of the marriages with ethnic Romanians both in case of marrying Hungarian males and females. Nevertheless is interesting the differentiated attraction of the Romanian males and females to their Hungarian counterparts.
  The probability to get married with an ethnic Hungarian is much higher for the exogamous Romanian males than for the exogamous Romanian females. Though in case of both genders of marrying ethnic Romanians the attraction for ethnic Hungarian pairs is decreasing in time, the attraction of Romanian females for Hungarian husbands declined drastically

 3. Problema consta in definirea termenului „roma^n”. Ce sunt romanii, dar mai ales CINE AU FOST?
  In Ardeal, probabil majoritatea covarsitoare a romanilor au avut stramosi unguri.
  Romani suntem de vreo 150 de ani.
  Cercetarea genealogica este descurajata, nici nu exista banci de date pentru asta.
  Examinand lexicul local al unor comunitati traditional romanesti din Ardeal am dat peste surprinzator de multe cuvinte maghiare, mai multe decat cele de origine latina. De asemenea poreclele care se foloseau in trecut indica acelasi lucru?
  Inutil sa mai vorbim ca originea romana ( locala cum se spune ) a cuvintelor este aproape inexistenta. Sunt mai multe cuvinte tiganesti decat locale.
  Ce s-a intamplat de fapt? Chiar nimeni nu si-a pus problema asta?
  Este posibil ca populatia din Ardeal sa-si fi schimbat etnia asa cum cineva isi schimba religia sau orientarea politica?
  Un lucru e clar:
  Granita dintre unguri, romani si alte nationalitati, in Ardeal, nu este bine definita si de multe ori e artificiala

  • „probabil majoritatea covarsitoare a romanilor au avut stramosi unguri”

   Corect!

   Şi probabil că acei strămoşi unguri ai românilor au avut, la rândul lor, strămoşi români! Ba chiar putem pendula îndărăt între unii şi alţii, generaţie după generaţie, până hăt, la vremea Descălecării.

   Nu-i aşa că-i faină genealogia?

  • Complet aiurea din punct de vedere stiintific. Metisajul a avut loc, dar sustinerea privind etimologia termenilor este o tampenie de o cretinatate fara limite, fie s pentru simplul fapt ca pe teritoriul Ro nu au existat comunitati tiganesti atat de numeoase incat sa impuna cuvinte masiv. Aparenta origine tiganeasca a termenilor este in fapt una Indoeuropeana, sunt cuvinte care isi gasesc corespondent in sanscrita si se pare ca sunt multe in Ardeal, poate mai multe decat cele latine. E greu de facut delimitari intrucat si latina are aceeasi origine indoeuropeana.

   • –E greu de facut delimitari intrucat si latina are aceeasi origine indoeuropeana.

    si limba dacilor era tot indo-europeana,

    Decebal, dece-bal = daza bala= puternic (cat) zece (oameni)- sanscrita

 4. chestia asta cu prietenii unguri sau prietenele unguroaice e de cele mai multe ori o minciuna servita ca introducere pentru un comentariu cat se poate de xenofob, e o incercare de legitimare a mesajului nationalist ce urmeaza.
  ca de altfel si excursiile in secuime soldate cu esecuri repetate in incercarea disperata de a cumpara paine…

   • Fii pe pace, nicio clipa nu am luat-o ca atare.
    Era doar o mentiune asa, pe langa articol un pic, dar pornind totusi de la el. De mult prea multe ori mi s-a intamplat sa dau peste formulari de genul: „am avut prietena unguroaica” sau „am prieteni unguri”, dar [comentariu xenofob], ca sa nu observ ca exista totusi un tipar. Si, cum spuneam, de multe ori oamenii astia cu prietene unguroaice au nesansa de a ramane fara paine in secuime…
    E de-a dreptul induiosator cateodata 🙂

 5. Asta e doar antinationalism ieftin. Eu stau in Bucuresti de atata vreme si mi-ar placea sa ma mut aici, dar nu am auzit de faza asta cu „fiecare a fost cuplat cu un ungur/o unguroaica”. Si ma invart intr-un cerc destul de cosmopolit.
  Pot spune chiar ca machidonii cu ciudatenia lor numita endogamie atrag mai mult dacoromanii.

  • N-ai trait in Ardeal sau Banat, Izabela 🙂

   Comentariile astea cu „am avut iubit/iubita ungur/roman” nu sunt nici macar ipocrizii xenofobe sau altceva, in Cluj rata casatoriile mixte a maghiarilor e de 77% , studiile arata ca (in medie) fiecare maghiar in Romania are in familia extinsa romani, etc..

   E vorba (evident) ca tensiunile dintre maghiari si romani sunt la nivel de grup. Sunt tensiuni colective/etno-nationale si nu inter-individuale cum sunt relatiile romantice sau de vecini de casa. In astfel de de situatii individualitatea/personalitatea e ce iese in relief, iar apartenenta de grup se estompeaza.
   Dar le apare paradoxala (schizofrenogena) situatia asta multora asa ca multi se simt obligati sa o mentioneze.
   Conflictul e intre comunitatile „imaginare” (in sensul lui B.Anderson) ale celor doua etnii, comunitati care sunt foarte bine definite, diferentiate-delimitate, simbolic nu intre colectivitatile reale care, dimpotriva, sunt permeabile. Pana si iubirea vietii lui Avram Iancu a fost o unguroaica, Hani Farkas.

   • Ce inseamna 77%? Dintre toti maghiarii (fie barbati sau femei) care s-au casatorit in 2011, 77 din 100 s-au casatorit cu romani? Sau dintre toti maghiarii care sunt casatoriti acum, 77% sunt cu romani? Sau nu inteleg eu. Ma intereseaza tema asta si mi-ar placea sa citesc despre ea.

    PS: sunt maghiar si am avut 2-3 prietene romance.

  • Eu sunt unguroaica originara din Cluj, si am un prieten roman din Moldova, pe care l-am cunoscut in strainatate, si pt noi faptul ca suntem de etnie diferita nu ne deranjeaza sau mai bine zis nici nu ne trece prin cap sa ne deranjeze in vreun fel ;). Fiecare dintre noi invata sau afla lucruri noi din regiunea celuilalt, e pacat sa traim intr-o tara mare si frumoasa fara sa cunoastem cate ceva din traditiile si obiceiurile oamenilor din judetele vecine. Xenofobia exista doar pe plan politic si nicidecum nu trebuie sa faca parte din vietile noastre sociale.

Comentariile nu sunt permise.