Ilie Nastase: „Sunt tigan roman”. Apoi spune c-a fost „ironic”


Update: Ilie Nastase zice ca a fost ironic, Madalin Voicu zice ca nu Nasty, ci Mircea Lucescu si Ilie Dumitrescu. Iar eu zic ca  ramane valabil acest comentariu al lui Ovidiu, apropo de episodul cu deportarea in Harghita:

chiar cineva care e 100% român va avea tendinţa să reacţioneze aşa dacă i se pune la îndoiala ‘românitatea’ de către ceilalţi (de către colectivtate). Adică va avea tendinţa să reacţioneze prin “declaraţii exaltate de credinţa” pentru a înlatura orice banuiala din mintea celorlaţi  [restul, aici]

Postare initiala: Stire bomba pentru mine: Ilie Nastase a recunoscut ca e „tigan roman„. Si mandru de asta. Era la fel de mandru cand voia sa ii trimita in Harghita, acum mai bine de un an? Cert e ca Ovidiu l-a „ginit” de pe atunci

cred ca si Nastase e tigan de fapt […]parcă se grăbeşte să fie mai ‘român’

decît românii. ..Era o vorbă că “nimeni nu e mai zelos decît un recent convertit”.

citeste despre „presiunea psihologica la care sunt supusi tiganii” in restul „diagnosticului” pus de Ovidiu, aici si aici. Cu mai mult de un an inainte de coming-out-ul lui Ilie Nastase…

Reclame

22 de gânduri despre “Ilie Nastase: „Sunt tigan roman”. Apoi spune c-a fost „ironic”

 1. Ciudat, atunci admitea Ovidiu: „presiunea psihologică la care sunt supusi ţiganii” si „imaginii negative care e proiectată asupra lor de societatea românescă şi nevoie de compensare (supracompensare de fapt)”.

  Daca exista aceasta presiune psihologica si imagine negativa proiectata asupra lor, atunci barierele in fata unui tinar tigan sarac SINT MAI MARI decit barierele aflate in fata unui tinar roman sarac. Daca sint mai mari, trebuie sa existe SI solutii speciale: adica ajutoare si burse speciale pentru ei, PE LINGA linga bursele sociale/pe merit ca sa compenseze efectul barierelor mai mari.

  Doar cei avantajati masiv de meritocratia pura, cei care provin dintr-un mediu norocos (familii „bune”, eventual de intelectuali, access la scoli bune, la meditatii) neaga dogmatic asta.

 2. –Daca sint mai mari, trebuie sa existe SI solutii speciale

  „solutiile speciale” doar confirma ‘adevarul’ perceptiei majoritatii (ca tiganii sunt niste handicapati ce doar „discriminati-pozitiv” pot reusi)

  Aceasta „presiune psihologica” nu e nimic deosebit, e banal, orice tanar angajat la o firma se confrunta cu ea- fiindca toti se asteapta sa greseasca fiindca nu are experienta, e tanar etc (asteptari negative).
  Sarcina lui e sa demonstreze contrariul si sa castige respectul nu sa ceara sa fie „exceptat”. de la reguli. Daca cere asa ceva doar confirma asteptarile celorlalti, si arata ca se autoconsidera incapabil („internalizarea” de care vorbeam)

  Romanii din Transilvania s-au confruntat cu aceasta „presiune” din partea maghiarilor in sec.19. Nimic ‘gresit’ sau rauvoitor din partea maghiarilor, (general vorbind) romanii ardeleni chiar erau inferiori (cultura/civilizatie) maghiarilor ardeleni la inceputul sec. 19.
  Cvea normal dupa atatea secole (Decretul Turda 1366, Unio Trium N. 1438) de tinuti fortati in inapoiere de catre legile transilvane.
  Dar nu au cerut privilegii (nu ca le-ar fi acordat maghiarii asa ceva daca le-ar fi cerut) ci au cautat sa se ridice singuri- sa isi creeze lideri, organizatii, personalitati si cultura prin eforturi proprii, iar dupa 1848 si economic.

  In alte „spatii” poti gasi povesti similare. Evreii din USA au pornit de la acelasi status social cu negrii in anii 1910-1920s (cand a avut loc un masiv val migrator de evrei in US, fugind de persecutiile tariste). Nu erau primiti in universitatile americane, nu erau acceptati in slujbe, etc…treizeci, patruzeci de ani mai tarziu erau deja cu o clasa mai sus ca negrii (iar acum sunt grupul etnic cu cel mai mare venit/ persoana din USA).
  Negrii in schimb, desi eliberati dupa un razboi al albilor intre ei pentru libertatea negrilor- sunt si azi tot o „sub-clasa” cu toata privilegiile („discriminarile pozitive”) primite incepand din anii 1960s. .

  La noi, tiganii ar fi trebuit sa inceapa sa faca si ei treptat-treptat schimbare dupa 1855 cand au fost toti eliberati si acordate drepturile de cetatean in Romania. Dar e clar nu au fost capabili. Adica e nevoie de o „variabila” in plus pe langa perceptie/discriminare din partea majoritatii pentru a explica evolutia lor (sau lipsa lor de evolutie, daca vrei).
  O parte probabil ca a facut-o, dar nu ii mai vedem fiindca au disparut prin asimilare in masa de romani (sau maghiari in transilvania). Au ramas dor tiganii -‘tigani’, de unde trag eu concluzia ca e vorba de cultura lor etnica ce le creaza problema.

  • Ovidiu

   Am trăit în USA 8 ani. Acum grupul „problemă” nu sunt negrii ci hispanicii. Mexicanii imigrează ilegal, sub-americanii se ţin de prostii şi şi unii şi alţii au nivelul cel mai scăzut de şcolarizare, cele mai mici venituri, etc.

   Negrii nu s-au eliberat dintr-un război al albilor, negrii s-au eliberat (şi doar parţial) în urma mişcărilor civice din anii ’50-’60. Legislaţiile discriminatorii au fost re-introduse în statele din Sud la scurtă vreme după pierderea Războiului Civil.

   Şi nu-i poţi compara pe evrei (populaţie mai ales urbană ce prin tradiţie s-a orientat spre meseriile cele mai lucrative) cu negrii (rupţi dintr-o cultură pastoral-agrară, vânduţi ca animalele vreo 300 de ani, apoi ghetoizaţi, marginalizaţi, etc).

   Nu trebuie comparat mere cu pere.

   În cazul românilor ardeleni au existat două lucruri în avantajul lor (pe carenici ţiganii şi nici negrii nu l-au avut): 1) numărul şi 2) curentul liberal al sec. XVIII.

   În concluzie, sunt clar pentru discriminarea pozitivă pentru că aşa zisa „egalitate” este o iluzie. Lucrurile sunt aranjate cu ani înainte ca tânărul să „se afirme”. Până şi dacă mergi la şcoala din centru faţă de o şcoală prăpădită de cartier mărginaş face diferenţă.

   • –Acum grupul “problemă” nu sunt negrii ci hispanicii.

    Sunt vre-o 11-20 de milioane de emigranti ilegali din Mexic si America Centrala, o adevarata invazie a US dinspre sud.
    O noua generatie de amatori de ajutoare sociale si discriminari pozitive

    –grupul “problemă” nu sunt negrii

    In unele zone nu mai sunt, de exemplu Detroit . Acum 80% din populatia Detroit sunt neagrii asa ca nu mai au ce sa se planga de „discriminare”. Albii au parasit in masa orasul in ultimii douazeci de ani si li l-au lasat lor.

 3. Ovidiu: ma opresc aici ca vezi cam roz sau musamalizezi situatia lor. Eu sincer dau slava Domnului ca m-am nascut macar maghiar :-), si nu tigan, fiindca nu sint sigur ca as fi ajuns unde am ajuns altfel…

  Si nici data trecuta nu am putut sa ne convingem cind am vorbit despre cotele feminine de exemplu despre care se vorbeste in zilele de azi (in parlamente, in guverne, la conducerea firmelor), sau de diversitatea „masurata” regular la firmele multinationale.

  Chestiunea negrilor o putem evalua si din partea opusa: oare ar avea azi SUA un presedinte afroamerican daca politica de discriminare pozitiva nu ar fi FORTAT o schimbare, cert departe de a fi terminata.

  Si sint in parte de acord cu tine ca au SI tiganii „de lucru”: de exemplu am salutat initiativele recente din Ungaria de a lega ajutoarele sociale de trimiterea copiiilor la scoli sau de de a tine ordine in curtea casei, sau de a lucra 2-3 zile pe luna la munca comunitara „in schimbul” ajutorului social. Ca platitor de taxe…
  Doar acel SI… 🙂

 4. –Si nici data trecuta nu am putut sa ne convingem cind am vorbit despre cotele feminine

  Sigur, e acelasi gen de problema

  –despre care se vorbeste in zilele de azi

  se vorbea de ele in anii 1980s in Anglia, dar Margaret Thathcer a respins idea 😉

  –initiativele recente din Ungaria de a lega ajutoarele sociale de trimiterea copiiilor la scoli

  S-a introdus recent si in Romania. E o idee buna, o forma de a pune presiune sa se schimbe prin metoda amenintarii cu retragerea unui avantaj (sa-o numim „pedeapsa pozitiva” ? )
  M-a indoiesc insa de reusita. Vor prefera scufundarea in saracie lucie decat sa se confromeze. Educatia-scoala are un efect corosiv asupra stilului lor de viata. Pe langa disciplina copiilor ii obliga si pe parinti sa acorde atentie sporita educatei copiilor lucru ce creeaza dificultati strategiei lor de a avea cat mai multi copii. Nu vor accepta asa ceva oricare ar fi costurile.

  • „se vorbea de ele in anii 1980s in Anglia, dar Margaret Thathcer a respins idea”: Nu fii atit de ironic, ca de atunci multa apa s-a scurs pe Dunare:

   – Norvegia a introdus prin lege quote feminine in 2004: in 2009 s-a atins de exemplu 40% femei in conducerea companiilor pornind de la 6% in 2002!
   – Spania a introdus si ea in 2007 o legislatie similara, progresul este incet
   – Germania: cele 30 de firme conducatoare (DAX30!: Deutsche Telekom, Daimler, …) au decis sa aplice quote voluntare de 35% pina in 2020, avertizarea legislativa vine de la Ursula von der Leyen (ministrul muncii), iar quotele voluntare sint promovate de „Family Minister Kristina Schröder, a conservative with Chancellor Angela Merkel’s Christian Democratic Union (CDU) party”
   – Franta are si ea o lege despre quotele feminine, Italia la fel, Olanda la fel, Belgia idem
   – UE impinge si ea spre quote, evaluarea situatiei se face in Martie 2012 si Viviane Reding avertizeaza cu o directiva UE daca nu sint progrese…
   – in alte tari europene se incearca cu actiuni voluntare
   – SUA merge pe voluntariat: companiile americane stiu de exemplu ca in domeniul IT nu sint destule studente, dar daca esti significativ in urma celorlalte tari, te intreaba de sus ce se intimpla domnule manager?

   Adica se pare ca este o initiativa (mai ales europeana) serioasa si vor fi presiuni in urmatorii ani. Like it or not…

   Ca un avantajat al societatii de azi: barbat „alb” dintr-o familie „buna de intelectuali” ( cu un „minus” la nationalitate :-)) cu access la scoli bune, la meditatii, la sporturi si recreatii, eu sint de acord cu aceste masuri compensatoare.

 5. Lorand–” vor fi presiuni in urmatorii ani. Like it or not…”

  Nu ma „ingrijoreaza”, Lorand. Nu e nici prima nici ultima aberatie si ca orice decizie gresita va suferi automat si consecintele. La orice actiune urmeaza o reactiune, ca sa zic asa. Societatea un fenomen flexibil care se adapteaza imediat sa compenseze un dezechilibru.

  Exista o lunga istorie a resentimentului si contra-actiunilor impotriva privilegiatilor prin forta legilor statului. „Als Adam grub und Eva spann, Wo war dann der Edelmann ?”
  Cei care se vor vedea exclusi, desi ar fi meritat sa ocupe postul, pentru ca incapabilii „trebuie” sa le obtina conform privilegiilor (legalizate) de etnie sau sex vor reactiona.

  Femeile vor fi cele care vor avea de suferit consecinte in toate celelate aspecte ale vietii.
  De fapt chiar si in cel de care vorbim : firmele care vor fi obligate sa agajeaza pe sex nu competenta vor incepe o opozitie tacita/subtila fata de femeile respective pentru a elimina/limita costurile economice ce rezulta din a avea angajati incompetenti in pozitii cheie pentru functionarea firmei.

  E aici o logica sociala asemanatoare cu logica economica. Daca statul forteaza sa fixeze el un pret in locul pietei apare imediat specula si „piata neagra” ca sa compenseze interventia artificiala a statului.
  In New York au incercat (prin anii 70s) sa introduca obligatoriu „chirii ieftine” in anumite cartiere ca sa aiba acces la acele locuinte „bune” si cei cu venituri mici.
  Rezultatul a fost ca in cativa ani cartierele respective aratau ca dupa bombardament. Propietarii au reactionat (compensator, ca sa reduca cheltuilile) prin a refuza sa mai investeasca pentru intretinerea cladirilor. Asa ca s-au degradat repede devenind din cartiere bune ceva „corespunzator” noilor chiriasi.

 6. ei, s-avem pardon, dar cu stirea asta ati dat-o in bara „genial”. in felul asta v-ati scos la iveala propriile prejudecati. stiindu-i firea, chiar nu ati pus nicio clipa la indoiala declaratia lui? ce va face atat de convinsi ca e rom? tenul mai masliniu? comportamentul lui mai „exotic”?

  • doar excesul lui de zel in a combate minoritatile. Restul, astea cu „tenul mai masliniu” si comportamentul „exotic”, nu le-am scris noi, ci tu. Ups! 😆

   • razi tu razi, olahus, da’ nu-i rasul tau! cat de credibil crezi ca esti cu astfel de argumente? in loc sa recunosti cinstit ca ai dat-o in bara, preferi sa te ascunzi dupa degetul cu care ai acuzat acolo unde nu era cazul, afundandu-te astfel si mai mult in hazna. sa stii ca a recunoaste ca ai gresit tine tot de o cultura a dialogului, precum cea pe care incerci sa o promovezi tu aici. n-ai facut-o, asa ca ma astept ca data viitoare cand nastase va ataca ungurii sa il acuzi ca „s-a demascat”, e cu siguranta ungur. ups! a facut-o deja, si n-ai dat o astfel de stire pe blogul tau. de ce? eu ti-am dat doua argumente posibile, neutre de felul lor. poate n-or fi chiar astea, dar in lipsa altora credibile, ramai absolut neconvingator.

 7. Guvernul şi Ambasada SUA sunt pregătite să ajute romii români să ajungă la egalitatea deplină cu ceilalţi şi că ei trebuie să se organizeze în formaţiuni politice care să le ceară drepturile.

  Singura cale pentru a ajunge la egalitatea deplină este organizarea romilor în România şi a negrilor în SUA în formaţiuni politice care să le ceară drepturile”, a subliniat Gitenstein.

  http://www.mediafax.ro/politic/mark-gitenstein-guvernul-si-ambasada-sua-vor-ajuta-romii-sa-ajunga-la-egalitate-deplina-cu-ceilalti-9244382

 8. ITHACA, NY — Women with advanced degrees in math-intensive academic fields drop out of fast-track research careers primarily because they want children – not because their performance is devalued or they are shortchanged during interviewing and hiring, according to a new study at Cornell University.

  For the study, Williams and Ceci analyzed data related to the academic careers of women and men with and without children in academic fields, including math-heavy ones. They found that before becoming mothers, women have careers equivalent to or better than men’s. “They are paid and promoted the same as men, and are more likely to be interviewed and hired in the first place,”

  http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=258324

 9. Discriminarea negrilor in US

  Though 10 percent of the U.S. civilian labor force, African-Americans are 18 percent of U.S. government workers. They are 25 percent of the employees at Treasury and Veterans Affairs, 31 percent of the State Department, 37 percent of Department of Education employees and 38 percent of Housing and Urban Development. They are 42 percent of the Equal Employment Opportunity Commission and Pension Benefit Guaranty Corp., 55 percent of the employees at the Government Printing Office and 82 percent at the Court Services and Offender Supervision Agency.

  When the Obama administration suggested shutting down Fannie Mae and Freddie Mac, the mortgage giants whose losses of $150 billion have had to be made up by taxpayers, The Washington Post warned, in a story headlined, “Winding Down Fannie and Freddie Could Put Minority Careers at Risk,” that 44 percent of Fannie employees and 50 percent of Freddie’s were persons of color.

  …………..
  http://buchanan.org/blog/black-america-vs-obama-4797

  • Ovidiu

   Aşa, ca fapt divers, ai idee cât câştigă un funcţionar public în SUA?

   Ia adu la interval şi statisticile cu proporţiile de negri din meseriile mai bănoase: doctori, avocaţi ori igineri de înaltă tehnologie. Întreabă-te câte buze groase şi capete cârlionţate vezi pe acolo.

   Rev. Jesse Jackson a sintetizat foarte bine situaţia negrilor americani: „we are free, but not equal”.

   Coroborează asta cu faimoasa „sărăcia este cea mai cruntă formă de violenţă” produsă de marele Gandhi şi după aceea vino cu ideea că negrii americani sunt bine-mersi în ţara lor.

   De fapt, cum am spus, acum nu negrii sunt pe treapta cea mai de jos, ci hispanicii. Adică alţi „negri”.

Comentariile nu sunt permise.