Ieri cersetor, azi student [Video][Garantat 100%]


Si Garantat 100% de duminica vorbeste despre romii de succes. De pilda David Romas, care, „cand a fost mic, a cersit„. Dar, ambitios, a reusit sa intre la Universitate de Medicina si Farmacie Carol Davila si sa devina un student foarte bun.

Tot la emisiunea lui Catalin Stefanescu vom afla cum a transcris Mariana Sandu 400 de pagini de dictionar englez-roman, in copilarie. Pentru ca familia n-avea bani sa-i cumpere unul. Azi, e profesoara.

Alt invitat, George Lacatus, va povestesti cum, cand il vedeau in autobuz, romanii isi fereau buzunarele de el. Nu si le-a ferit si de Loteria Romana, cum a descoperit Lacatus in 2006. Printr-o ancheta care i-a adus un proces vicepremierului George Copos si, lui George Lacatus, Marele premiu pentru presa scrisa.

Mai multe despre calea spre succes a romilor veti afla de la cei trei si de la Daniel Radulescu, presedintele Centrului Romilor pentru Proiecte de Sanatate.
La Gargantat 100% de duminica asta (12 februarie), ora 22:50, pe TVR1.

O

PS: Multumesc Roxanei Bursuc de la Profesionisti Romi ca mi-a dat de veste despre emisiune.

Reclame

35 de gânduri despre “Ieri cersetor, azi student [Video][Garantat 100%]

 1. Poate il invita cineva si pe Banel Nicolita, asta chiar a ajuns de succes dotorita calitatilor si meritelor nu etniei.
  Nu te primeste nimeni intr-o echipa de Liga A pe baza de „bursa-etnica” trebuie chiar sa fi bun

 2. „Ieri cersetor, azi student la medicina”

  Ieri cersetor si azi tot cersetor. Daca intra la medicina prin concurs cu toti ceilalati era de admirat, altfel nu. Ajutoarele sociale sunt tot bani dar nu salarii.

  • David chiar este de admirat. Chiar a intrat la medicina concurand cu toata lumea. NU A ACCESAT LOCURILE PENTRU ROMI! Putem atasa lista celor admisi la medicina anul acesta si veti vedea rezultatul acestui copil extraordinar. Mariana Sandu (coordonator componenta tutorat – proiectul „O generatie de specialisti romi in domeniul medical”)

   • Nu mi adreseaza mie „raspunsul”, ci tie, Olahus.
    Tu ai scris in articolul tau ca „datorita unui program special dedicat romilor, care aloca locuri speciale… „.

    Daca a intrat normal atunci e foarte bine. Nu ma surprinde ca cine vrea poate. Chiar asta am vrut sa argumentez in raspunsurile mele.

   • D-na Mariana Stan ca sa transcrii 400 pagini de dictionar ar insemna un consum de cel putin un numar dublu de coli de hartie si cred ca ar fi fost mai avantajos sa cumparati acel dictionar!

 3. vidiu- tu nu prea privesti lucrurile in perspectiva, cel putin din cate inteleg eu. Te rog sa iti clarifici un pic pozitia: tu spui ca (a) un copil care cerseste pentru ca n-are ce manca, sau spala parbrize in intersectie si n-are bani sa isi cumpere un caiet si (b) un copil care nu se afla in situatia de a cersi/munci, are parinti care isi permit sa ii cumpere carti, rechizite, si sa-i ofere si meditatii daca nu intelege destul de bine la scoala au sanse egale, prin simkplul fapt ca participa la acelasi concurs?

 4. –cel putin din cate inteleg eu.

  Pai nu intalegi bine, vad deja din start ai amestecat si confunzi lucrurile. Vorbeam de etnie (romi) nu de clasa sociala. Sunt multi romani/copii de romani saraci Romania, 36% din populatia RO e sub limita saraciei dupa standardele EU. Si sunt multi din acesti copii care fac scoala normala asigurata de stat si apoi au reusite scolare si profesionale.

  SI invers. Dca faci cum fac tiganii in Europa de Est cate 5-7 copii in medie pe familie evident ca iti va fi greu sa ii intretii si sa iti directionezi efortul/resursele in educare lor. Nici nu te intereseaza acest lucuru ca altfel ai avea grija sa faci 1-2 si sa ii educi.

  Iti mai ramane sa cersesti de stat sa ii intretii, adica sa obligi restul cetatenilor tarii sa munceasca suplimentar ca sa iti creasca tie copii tai (cerseala via ajutoare sociale si „programe pentru romi” cu bani de la buget, bani porveninti prin taxarea tuturor).

  • Ovidiu: bursa sociala incearca sa compenseze barierele legate de situatia financiara a familiei.
   Romii insa AU IN PLUS O BARIERA: aversiunea/ura/discriminarea societatii care face ca scolile urmarite de ei sa fie mai slabe:
   – copiii mai buni sint dusi de parinti de acolo (poate nici nu sint inscrisi acolo), si cei ramasi se trag inapoi in loc ca elevii buni sa traga in sus pe cei capabili.
   – profesorii mai buni incearca sa ajunga si ei la scoli mai bune.
   Adica aceste burse (care sint mai putine la numar ca cele sociale) incearca sa compenseze aceasta barieara pe care numai ei o au.

   Si INFINIT MAI MULT este furat din impozitele noastre prin coruptie decit prin banii alocati romilor.

 5. –insa AU IN PLUS

  se poate ca tu stii mai bine dar nu se potriveste deloc cu experienta mea de viata. Am avut colegi tigani din clasa a V-a pana in a XII-a, nu am vazut discriminarea din partea romanilor de care vorbesti, in afara de unele „poante” -glume. Imi aduc aminte bine de unii dintre ei.

  Unul- Barsony- cu nume de ungur dar tigan- mi-a fost bun prieten in clasele V-VIII, un elev de de media 7-8 si bun cantaret la clarinet, ne canta „Yesterday” de Beatles in clasa.

  Totul a fost OK cu el pana pe la 14 ani cand a suferit o „transormare” parca, a devenit „tigan”, nu mai invata, s-a apucat de fumat, baut, mers in gasti cu alti tigani nu la intalniri cu mine/colegii de scoala. A disparut din scoala. L-am reinatalnit din intamplare pe la 16 an , era cu o gasca de tigani intr-o tutungerie si ne-ma uitat lung unul la altul fara sa ziecem nimic dar, evident, amintind-un ca am fost odata prieteni si „la fel” iar acum traiam in complet „alte lumi”. Si atat, nu l-am mai vazut vreodata.

  Alta, Ioana, a ajuns sportiva de performnata atletism, era campioana deja de la 13 ani. Stiu ca era „curtata” de toti colegii pentru cat era de frumoasa. Cu scoala era cam „pauza” dar asa erau si multe alte colege romance. Nu am vazut nimic tratament deosebit/discriminatoriu din partea profesorilor, decat poate preferential pentru rezultate sportive.

  Iar altul, Bolba, coleg pana in a XII a ajuns olimpic la matematica, finala nationala de doua ori.
  Iarasi, nu am vazut discriminarea de care vorbesti. Se mai faceau „glume” gen strigat la el „Bolba !” cu un accent tiganesc, ca o insulta, la care el obisnuia sa raspunda „Bolba-i mata !”. A intrat la facultate printre primii bineintales.

  Asa ca, ce sa zic, in experienta mea scolara cu tiganii ce rezulta din ei e functie de „materialul” fiecaruia nu de „discriminarea” romanilor. Care vor sa fie „tigani” se separa– se des-integreaza ei insisi– si dispar in lume lor etnica, cei care vor altceva devin altceva.

  • Si crezi ca „glumele si poantele” voastre chiar le-au luat ca glume sau in interior se simteau batjocoriti? Nu exteriorizau mai mult de „ma-ta” ca erau intr-un mediu majoritar din care s-ar fi exclus imediat: daca nu accepti aceste „glume”, imediat devii tigan rau.
   Discriminarea si aversiunea poate fi si subconstienta si exprimata prin astfel de „subtilitati” nu neaparat trebuie sa fie una explicita. Si acestea constituie bariere psihice, la care numai ai mai tari rezista. Un roman nu are parte de astea.

  • Totul a fost OK cu el pana pe la 14 ani cand a suferit o “transormare” parca, a devenit “tigan

   Cand „a devenit tigan” va fi la fel de ok cu „a devenit „roman”” „a devenit „ungur””, „a devenit „oltean””, atunci voi fi de acord ca nu exista nici un fel de discriminare. Nu te critic, doar constat cum ii priveste societatea si cu ce este asociat etnonimul.

 6. –Si INFINIT MAI MULT este furat din impozitele noastre prin coruptie

  si ce importanta are acest argument ? un furt scuza altele ?

  • Era apropo de argumentul tau privind ca din impozitele noastre se dau aceste burse: cit din impozitul tau este furat prin coruptie, si cit devine o bursa pentru romi? Nu te zgirci pentru asta…

   Situatia putin similara a bunicului: un secui cu 12 frati si surori din familie saraca (tarani). Doi au terminat gimnaziul si teologia pe bursele reformatilor, adica pe religie (dar si pe merit). Sanse mari ca si eu sa nu fi ajuns aici fara acea bursa stiind ca majoritatea studentilor provin si ei din familii cu parinti invatati: comparativ stam mult mai bine fata de ceilalti din familie: toti copiii si nepotii bunicului meu au terminat o facultate.

   Adica: nu ridici un singur om, ci o familie, si probabil urmasii lor. Eu zic ca merita investitia.

 7. –ati strigat un moldovean sau oltean cu accentul lor?

  bineintales, tu nu te uiti la TV de cate ori sunt ironizati moldovenii, oltenii etc ?..fiecare grup are parte de asemenea ironii, asta nu e discriminare

  – au terminat gimnaziul si teologia pe bursele reformatilor, adica pe religie

  Foarte bine, nu i-a obligat nimeni sa faca asta. Si tu si Raluca Hippie insistati sa confundati lucrurile. Poti sa faci ce vrei pe banii tai dar statul e altceva. Daca un ‘bashtan’ al tiganilor se hotareste maine sa ofere burse doar romilor atunci il priveste, nu are nimeni de comentat ce face cu banii lui. La fel si pentru ce face biserica reformata cu banii stransi de la enoriasii reformati.

  Dar banii proveniti din taxari sunt luati de stat cu forta de la toti cetatenii Romanei si apoi statul decide ce face cu ei.
  Daca insisti pe idea sa se dea astfel de burse in Romania atunci sa se dea indiferent de etnie. Nu sa inceapa statul insusi sa creeze discriminari si privilegii etnice. Cine are merite sa le obtina pe motiv ca are cele mai mari merite indiferent de etnia lui. Si eu am avut bursa de merit ca student, si chiar o colega unguroaica, asta fiindca aveam media peste 9.85 nu fiindca eram roman (sau ea ca era unguroaica).

  • Scuze Oliviu, dar ma confuzi in mod total. Sustii DOGME in mod absolut fara nici o dorinta de a le dilua un pic, dar DOGMELE tale sint diametral opuse:
   – cel liberal pur: sa fie pe merit, statul sa nu interfere prin altfel de metrici (cum spun cei care s-au nascut in situatii favorabile: cap bun, familii bune, majoritari, etc)
   – cel radical de dreapta: tiganii au sanse egale, nu sint discriminati, totul de depinde doar de materia lor, fac copii doar pentru ajutoare sociale, si traiesc din cersitul din taxele noastre, de astea aud de la Jobbik, scuze, dar asta e adevarul…

   Eu nu pot fi de acord cu nici una: viata/natura nu este asa de dogmatica, nu este pur singe/nu este alb-negru, nu este 0-1, totul este un balans sau compromis intre forte in directii opuse. Cel putin asa spune inginerul din mine 🙂

   Da, sa fie majoritatea burselor pe merit SI pe criterii sociale (de ce sa aiba bursa de la stat un copil de miliardar chiar daca are media 10?). Dar sa fie si burse care compenseaza unele inegalitati intre diferite grupuri: numestele etnii. Nu cit bursele sociale, dar daca exista inegalitati, sa folosim SI aceasta pirghie.

   Si da, cred ca tiganii au putea si ei sa lupte mai mult pentru a trai mai bine, dar si societatea noastra ii impiedica destul de tare. Cu tot cu capul meu si vointa mea (scuze, daca par nemodest), nu as vrea sa ma renasc ca tigan in ziua de azi in Romania (sau Ungaria).

 8. Lorand

  .. dar DOGMELE tale sint diametral opuse

  Sunt atent cand scriu. Anticipand exact raspunsul pe care mi l-ai dat am avut grija sa scriu :

  „Daca insisti pe idea sa se dea astfel de burse in Romania atunci…”

  Adica- ce as vrea eu e „liberal pur” – nu sunt de acord ca munca unora sa fie consumata de altii (cu ajutorul statului)– dar daca totusi insisti sa se dea de catre stat atunci macar evita discriminarea etnica.
  Da-le pe merit sau pe conditie sociala proasta dar nu pe etnie, sunt destui saraci in Romania nu numai tigani (60% popultia RO dupa Eurostat, 36% din ei sunt sub limita).

  …viata/natura nu este asa de dogmatica…totul este un balans sau compromis intre forte in directii opuse. Cel putin asa spune inginerul din mine

  Avem viziuni diferite. Eu cred ca poti sa fi viu sau mort, insarcinata sau nu.
  Un „compromis” si un „balans” intre aceste posibilitati opuse nu exista.

  –de ce sa aiba bursa de la stat un copil de miliardar chiar daca are media 10 ?

  fiindca merita, invata/munceste de nota 10

  –cred ca tiganii au putea si ei sa lupte mai mult pentru a trai mai bine, dar si societatea noastra ii impiedica destul de tare.

  Ar trebui sa-si schimbe stilul de viata ca sa se poate integra, sa fie si ei la fel ca armenii, turcii sau ucrainienii. Ar fi indeajuns chiar doar sa-si trimita copiii lor scoala si sa se ocupe de ei sa invete.S-ar schimba totul intr-o generatie.
  Dar (majoritatea) nu vor asta, nu au vrut nici in timpul comunismului nici acum.
  Nu e vina majoritatii (imao, of course).

 9. Sint 611 locuri pentru romi in invatamintul superior, din cele 200 000+ de locuri bugetare (0,3% din locuri). Nu am date citi primesc si burse din acestia.
  http://www.ceds.ro/admitere%20facultate_2-106-0

  Sint 1920 de locuri alocate (aproape 1% din locuri) pentru studenti romani din Basarabia, dintre care 390 cu bursa. Plus inca 380 la masterat si doctorat (180 cu bursa).
  http://www.tineribasarabeni.com/2011/08/guvernul-romaniei-suplimentat-numarul-burse-tinerii-din-republica-moldova/

  Eu nu am probleme cu nici una, mi se pare absolut normal.

 10. Basarabia nu contribuie cu nimic la bugetul RO. Ce facem, le scolarizam populatia pe de gratis ?
  Motivatia e doar etno-politica si ma mir ca ti se pare normal. Mai bine folosim acei bani sa imbunatatim conditiile in caminele studentesti din Romania.

  • Mi se pare normal ca si Ungaria are aceleasi burse.

   Si au mai fost admisi in 2011 115 romani din Serbia, 47 din diaspora, 5 din Ungaria,
   10 din Macedonia, 36 din Albania, 53 din Bulgaria.
   http://www.edu.ro/index.php/liste_nom_cent_cat/c368/

   Scuze, dar esti si demagog: chiar crezi ca costul ADITIONAL ai acestor studenti ar imbunatatii ceva in camine? Mai ales daca deducem procentul coruptiei din aceste investitii 🙂

   • Scuze, dar esti si demagog: chiar crezi ca costul ADITIONAL ai acestor studenti ar imbunatatii ceva in camine?

    Macar sa inlocuiasca cu ei un singur bec ars si tot ar fi mai mult decat nimic.
    Oricat de putin (crezi tu ca) ca e pretul pentru scolarizarea aditionala a 2300 studenti (570 cu burse) „cineva” din RO tot trebuie sa munceasca pentru a produce banii aia. Chiar nu stiu cum justifici contribuabilului, cetatean roman, cheltuiala asta aditionala. (in afara de argumentul „etno”)

    Motivul tau „lasa, nu te supara, ca se pierde si mai mult in alte feluri” imi suna ca o gluma.

   • –Mi se pare normal ca si Ungaria are aceleasi burse.

    Aha, ti se pare normal fiindca „si Ungaria”. Pe mine nu ma deranjeaza ce face Ungaria, nu contribui la bugetul lor. Daca vor pot sa sponsorizeze cate facultati vor in Romania. Eu nu pierd nimic.

 11. Daca tot vorbiram de romi, de basarabeni, cum e cu locurile pentru maghiari in invatamantul de stat? Exista? (eu stiu ceva, dar as dori sa vad cifre. plus ca-s un pic cam lenes acum ca sa le caut singurel ;))

  • La UBB Cluj sint in 7000+, la UMF sa zicem in jur de 1800 (in total 3600 studenti, max 50% maghiari), mai este si universitatea de arte din Tirgu-Mures unde n-am gasit date. Adica cu putin peste 8000.

   • mai sunt 37 de locuri la Academia de Politie din 2010, chiar sunt curios daca s-au ocupat, daca au fost candidati

   • Eu ma refeream la locurile pentru maghiari la facultatile in limba romana, gen Drept sau Academia de Politie, insa nu m-am exprimat corect.

    Multumesc oricum OLorand de informatii si lui Ovidiu de link.

 12. Nu mi adreseaza mie “raspunsul”, ci tie, Olahus.
  Tu ai scris in articolul tau ca “datorita unui program special dedicat romilor, care aloca locuri speciale… “.
  Pai eu am SCRIS ca datorita unui program special si am dat linkul, http://www.sastipen.ro/proiecte-fse/studenti-romi-la-medicina, NU datorita locurilor speciale. Sunt doua chestii diferite.

  „300 de elevi de etnie romă din clasele a XII-a și a XIII-a de liceu vor fi pregătiţi la materiile: fizică, biologie și chimie de 60 de tutori, profesori specializați.
  125 de studenți și elevi de etnie romă la facultăți, colegii și școli postliceale din domeniul medical vor primi burse educaționale și vor fi coordonați în activitatea academică de către 30 de mentori, medici rezidenți”

  • Pai eu am SCRIS ca

   „datorita unui program special dedicat romilor, care aloca locuri speciale pentru copiii si tinerii acestei etnii în învatamântul preuniversitar si universitar, a reusit sa intre la medicina..”

   care sunt chestiile ale diferite ?

 13. Ovidiu, ce crezi ca este in sufletul lui David? Asa incurajezi tu un tanar? Era mai bine daca era cutitar? Poate ca da, nu aveai curaj sa ii spui ceva:)) . Daca un rom este sarac, este puturos, nu? daca un rom este ceresator, este o normalitate, nu? daca un rom este student, nu este bine, nu? Eu iti propun sa meditezi si sa nu faci afirmatii fara sa-ti lasi mintea la contributie. Nu esti cu nimic mai grozav…, in fine, nu are rost sa-mi consum timpul cu un om care nu vrea sa gandeasca.

 14. Iata ce mi-a raspuns doamna Mariana Sandu, de la organizatia care l-a ajutat pe David:
  „David a fost ajutat de catre organizatia Sastipen cu rechizite, materiale auxiliare, abonament transport si meditatii la biologie si chimie, timp de 6 luni, noi platind profesorii si punand la dispozitie spatiul pentru meditatii in sediul organizatiei noastre. Davind a fost un copil care venea dintr/un liceu cu profil uman care nu se axa pe biologie si chimie. A luat-o cumva de la capat cu toate lectiile, a invatat foarte bine si cand trebuia sa dea examen la UMF a ales Facultatea de Asistenta Medicala si Moase. Noi i/am platit taxa de inscriere si pentru ca era foarte mare concurenta pe locurile alocate special romilor de catre Ministerul Educatiei, a ales sa concureze cu toata lumea pe locurile normale si a intrat la facultate. Ca el, mai sunt inca 2 studenti, ce fusesera tutorati in programul nostru si au intrat la facultate tot fara a accesa locurile alocate romilor.”

  Diferit de ce a aparut pe siteul TVR („program care aloca locuri speciale”, „student la medicina”), de unde am preluat si eu.

  http://www.tvr.ro/articol.php?id=120113

Comentariile nu sunt permise.