[Guvernul Ungureanu] Ce inseamna in maghiara numele Andreei Paul Vass, propusa ministrul Economiei?


Andreea Paul Vass, propusa ministrul Economiei, pare o profesionista in acest domeniu, dar numele ei nu spune nimic majoritatii romanilor. Maghiarii macar stiu ce inseamna, cica:

întrebată în legătură cu afirmaţia şefului statului de la Şcoala de vară a tinerilor PDL, respectiv să-şi caute lider ca Margaret Thatcher, Andreea Paul Vass a spus că numele său de dinainte de căsători – Vass – înseamnă în limba maghiară „fier” (…) făcând trimitere la faptul că Margaret Thatcher era supranunită „Doamna de Fier”.”sursa

Zic cica, pentru ca dictionarul meu imi da doar „vas” – cu un singur s, pentru fier. Inseamna acelasi lucru si cu doi s?

Poate ne raspund prietenii nostri maghiari. Cum poate ne raspuns si la intrebarea: e Andreea Vass unguroaica (adica si-a recunoscut o identitate maghiara) sau nu?

Foto: Badpolitics

Anunțuri

14 gânduri despre “[Guvernul Ungureanu] Ce inseamna in maghiara numele Andreei Paul Vass, propusa ministrul Economiei?

 1. Vass vine din vas (fier), e o forma mai aristocratica, mai e si o alta forma Wass :-).

  In CV-ul sau (http://www.andreeapaul.ro/admin/uploads/assets/b9ec14eb896689be93b0.pdf) scrie ca a facut bacalaureatul la Zalau, si cunoaste bazele? la scris si citit, si bine la vorbit in limba maghiara, dar limba materna este cea romana. In plus: Andreea este un prenume romanesc, in maghiara este Andrea. Se poate sa fi avut ceva rude maghiare, eventual vine dintr-o familie mixta.

  • Nu uitati ca in formatul de CV Europass termenul de nationalitate nu se refera la identitatea etnica/nationala, ci la cetatenie, aceasta confuzie fiind facuta de majoritatea sistemelor administrative in Europa, dat fiind caracterul stat-natiune a organizarii macropolitice. Asta nu inseamna ca ar fi mai putin romanca decat pare, dupa nume si limba materna, dar am vrut sa fac neaparat aceasta observatie daca tot s-a adus in discutie problema nationalitate/cetatenie.

   • I really like your comment. The distinction between ethnicity and nationality allow anyone, regardless of ethnicity, to have the same sense of belonging and pride for their nation.

    The confusion of terms is a relic of the European ultranationalism, in my opinion.

 2. Wass ca wass , 34 ani– „Ce să caute la Economie când nu ştie care este diferenţa dintre watt şi volt” (PDL)

  dar ce ziceti de astia :

  Razvan Mustea (34 de ani ) Ministrul Comunicatiilor
  (fiul omului de afaceri Serban Mustea finantator PDL).
  hotnews.ro/stiri-politic-11444944-razvan-mustea-propus-comunicatii-proprietar-porsche-colectie-ceasuri-bijuterii-valoare-60-000-euro-venitu

  Bogdan Dragoi- 31 de ani, Minstru al Finantelor (la 31 de ani al finantelor ?) el e fiul afaceristului Dan Dragoi, ce a fost un apropiat al generalului Victor Athanasie Stanculescu.

  economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11442954-absolvent-doua-facultati-straine-bogdan-dragoi-32-ani-fata-saltului-carierei-sale-functia-secretar-stat-cea-ministru-finantelor.htm

  Incepe sa-si faca simtita prezenta „generatia a doua”. Copii adevaratilor beneficiari ai schimbarii din ’89 (securisti, nomenclaturisti, activisiti si altii cu relatiile potrivite pentru a deveni ‘capitalisti’).
  Se incheie acum ciclul, si circul, inceput in decembrie 1989. Vorba lui Geoana, „Am infrant!”

   • „Macar de-ar fi competenti”

    Sunt competenti desigur, dar doar in singura lor profesie.
    Chiar ultra-competenti din moment ce s-au perpetuat dupa ’89, iar acum ne vin la rand copiii lor, tot la fel de competenti.

    ceva amintiri despre MRU- liderul noi-vechi generatii, scris de un coleg de generatie din Iasi

    http://dandobos.ro/anticomunistii-lui-peste/775/

    Daca Tokes isi face partid eu propun sa il votam cu totii, macar stim o chestie 😉

 3. sa ne si distram cu copiii competenti si geniali ai fostei nomenclaturi

  Bogdan Dragoi, 32 ani, „fiul lu’ tata”, adica Dan Drăgoi, unul dintre apropiaţii familiei Videanu.
  Dan Drăgoi a fost, la începutul anilor ’90, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România, numele său fiind legat de grupul Balli, care desfăşura în acea perioadă afaceri în industria petrolului, oţelului şi a altor metale neferoase.

  Audiere Mentolata, Hotnews :

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11455861-audiere-mentolata-bogdan-dragoi.htm

Comentariile nu sunt permise.