[Update] Ce fel de facultate vrea UDMR ca sa sustina guvernul Ungureanu?


Update: A scris gresit Hotnews de  infiintarea unei facultati? Pana la urma, UDMR a cerut (re)infiintarea Sectiei Maghiare de la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures. Astfel incat studentii maghiara sa nu aiba doar cursuri in limba materna, ci si laboratoare si seminarii.

Un istoric al „luptelor” recente pentru UMF Targu Mures, aici. Vezi si comentariul lui Carmen57, cel al jurnalistei Judit Ferencz si interpretarea lui Ovidiu, care sigur va naste discutii :).

[post initial, 7 februarie] Ai aflat deja ca, pentru sustinerea noului Guvern de catre UDMR,  H. Kelemen cere infiintarea Facultatii de Medicina Targu Mures (de aici, via Ovidiu si de aici si aici).

Nu spune si ce fel de Facultate de Medicina. Cel mai plauzibil, insa: in limba maghiara. Cel putin articolul asta si acest comunicat UDMR la asta te duc cu gandul!

O.

PS: Vezi si ce discutii a starnit la vremea ei stirea despre „scindarea etnica” la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures.

__________

Sursa foto.

Reclame

14 gânduri despre “[Update] Ce fel de facultate vrea UDMR ca sa sustina guvernul Ungureanu?

 1. Probabil ca vrea mai multe si altele.
  Asta e doar pentru „comunicare” cu electoratul maghiar : „noi stam la guvernare pentru interesele identitare maghiare”..
  (dar aia cu contractele Bechtel /autostrada Transilavania mi se pare SF).

 2. Din cate stiu, acum cusurile la UMF sunt doar in romana. Doar seminariile, laboratoarele si lucrarile practice sunt separate pe sectii de limba. Parerea mea este ca e ok sa fie linie de predare 100% maghiara la toate specializarile (medicina, stomatologie, asistenta, farmacie, etc.) CU CONDITIA invatarii terminologiei de specialitate si in limba romana. In Finlanda, care este oficial bilingva, la absolvirea facultatii trebuie sustinut un examen eliminatoriu de terminologie de specialitate in cealalta limba de stat. Avand in vedere ca in Romania doar romana este oficiala, si prin constitutie minoritatile au dreptul la educatie si cultura in limba proprie, mi s-ar parea firesc sa existe invatamant la orice nivel (inclusiv doctorate) in limba maghiara, cu aceasta conditie: verificarea cunoasterii terminologiei de specialitate in limba romana. Si ar fi fost misto daca scolile nu s-ar fi segregat etnic (in Targu Mures cand s-a intamplat asta a fost circ mare) si daca in scolile de limba romana din zonele mixte s-ar oferi ca disciplina optionala limba mghiara ca limba straina.

  • Din cate stiu, acum cusurile la UMF sunt doar in romana. Doar seminariile, laboratoarele si lucrarile practice sunt separate pe sectii de limba….

   viceversa, doar lucrarile practice sunt comune/in romana

 3. Ceea ce cere Kelemen este infiintarea sectiilor/liniilor cu predare in limba maghiara in cadrul UMF Tg. Mures, Infiintarea acestora este prevazuta de legea educatiei (art.135), dar senatul universitar a refuzat in repetate randuri sa se conformeze. Eu una nu cred ca un astfel de aspect, pana la urma organizatoric, ar trebui sa faca obiectul unui santaj politic de nivel inalt. Daca senatul universitar a incalcat legea si refuza sa negocieze, trebuie actionat in instanta. Din cate stiu, exista deja un proces initiat de avocatul Elod Kincses.

 4. –Ceea ce cere Kelemen este infiintarea sectiilor/liniilor cu predare in limba maghiara in cadrul UMF Tg. Mures

  Sectia cu predarea cursurilor integral maghiara exista de mult, incepand de la examenul admitere separat.

  Cea ce cere Kelemen acum e facultate „complet separata”. In momentul asta nu sunt complet separate fiindca mai au in comun laboratoarele si lucrarile practice (ce se tin in romana).
  Vor si alea sa fie separate lingvistic si atunci va rezulta practic o noua facultate, paralela si in intregime in maghiara.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/conflict-la-umf-targu-mures-anul-universitar-a-inceput-separat-pentru-romani-si-maghiari-94814.html

 5. pana la urma nu vad problema daca s-ar face cursurile in limba materna,sa nu uitam totusi cine a construit aceasta facultate .

  • poate sa o construiasca ori cine
   ,,depinde din ce bani si pe ce taram , asa ca nu pune comment aiurea

 6. Sunt deja ridicoli cu amenintarile astea. De cand au intrat in coalitie nu cred ca au trecut o 2 luni fara o declaratie de acest tip.

 7. dece atata pot sa spun… noi daca am merge in franta , anglia , germania, chiar si in ungaria ,!!!! nu cred ca , ei ne vorbesc pe romaneste sau schimba scolile in limba noastra , conducerea tar noastre ar …. si pe masa pentru bani si putere , imi pare rau pentru romanii nostri dar , nu cred ca o sa putem face nimik pentru scoliile din romania si chiar pentru romania , placati oamenii bunii ca ne conduc niste falsii romanii

  • Domnule Comanici, sunteti interesat sa aveti un dialog, sau doar ati venit sa va varsati naduful? Daca e prima varianta, va pot da exemple de scoli in limbi minoritare, ca maghiara la noi, in majoritatea statele amintite (plus Marea Britanie, ca Anglia nu e stat, ci doar tara).
   Daca ati venit sa va varsati naduful, e ok, dar nu ma mai chinui cu exemplele, ca vorbesc degeaba.

Comentariile nu sunt permise.