[Documente] Este „romi” un cuvant inventat de Soros ca sa ia tiganii Romania? Ce scria despre „rom” un mare patriot roman


Oare-i adevarat ca numele „rom” a fost „inventat de Soros”  si Cioaba pentru ca tiganii sa ne ia tara? Sau ca  „nu are baza istorica”, „tiganii nu au fost purtat (sic) niciodata” acest nume (vezi Petitia pentru schimbarea denumirii…)?

Nu! Petitia, Victor Roncea si altii mint/preiau minciuni, iar dovada a fost scrisa cu peste un secol in urma. De nimeni altul decat Mihail Kogalniceanu!Istoricul si marele om politic roman, care avea sa faureasca, alaturi de Cuza, Romania,  scria in 1837:

Cu exceptia ungurilor, spaniolilor, englezilor si francezilor, care si ei le dau uneori numele de egipteni, majoritatea celorlalte natiuni ii striga cu numele mai mult sau mai putin denaturat de cingan, denumire pe care se pare c-au avut-o mai intai. Dar tiganii ei insisi se numesc in limba lor romnicel (fiul femeii) sau rom (oameni[1]).

[din Mihail Kogălniceanu – Esquisse sur l’histoire, les moeurs et la langue des cigains, connus en France sous le nom de bohémiens, pagina 2]

Totodata, francezul Jean-Alexandre Vaillant, istoric, profesor si prieten al nostru, a publicat la Paris, in 1957, „Les rômes. Histoire vraie des vrais bohémiens” (Romii. Povestea adevarata a adevaratilor boemieni) [informatie via Rodica Zafiu].

Acelasi Vaillant numea Ardealul si Principatele Dunarene „La Romanie” si vorbea despre noi romanii -ardeleni, valahi si moldoveni- ca despre „Popoarele cu limba de aur”!

*

Deci, sa reluam: este rom un termen inventat de George Soros, Cioaba& co pentru ca tiganii sa ne ia Romania? Sau este numele cu care ei se chemau pe limba lor inca dinaintea nasterii Romaniei?

Pe cine sa credem, pe Ioan Abrudan si Victor Roncea[2], sau pe J-A Vaillant si Mihail Kogalniceanu? Voi decideti!

Schimbarea denumirii tiganilor din Rom/Roma/Romani/Romanies in Tigani

VS

________________________________________

Surse imagini: Foto Sorin Onisor, Wikipedia, Google Books

[1]

traducerea cf. pagina 41 „seulement au pluriel comme gens”
Inapoi

[2]

Pastrez recunostinta omului Victor Roncea pentru perioada de practica in sectia Externe a redactiei Ziua, in primavara lui 2009. Practica mea ar fi fost imposibila fara acordul lui Roncea, seful pe externe.

Nu am avut ocazia sa il intalnesc (atunci era plecat petru o corespondenta la Bruxelles). Insa cred ca este un foarte bun condei. Dar unul care, cel putin de asta data, a scris in slujba manipularii!
Inapoi

50 de gânduri despre “[Documente] Este „romi” un cuvant inventat de Soros ca sa ia tiganii Romania? Ce scria despre „rom” un mare patriot roman

 1. Ce-ar fi sa mai corectezi ce scrii? De gramatica si de porcaria aia cu respectul. Stiu ca e extravagant sa respecti gunoaie dar pierzi respectul oamenilor.

 2. e bine Olahus, omul merita respectul tau. tu alte articole ale lui ai mai citit? ca sa reiau un adevar scris mai sus. stiu ca e extravagant sa respecti gunoaie, dar pierzi respectul oamenilor.

  • ca om sunt dator sa respect pe orice alt om, oricat de „gunoistic” s-ar manifesta in scris. Dupa peste trei ani in blogosfera romaneasca am invatat ca nu poti reduce o fiinta umana la asa ceva.

   Desigur, respectul fata de cineva pe care nu l-ai cunoscut nici macar intr-un schimb pe net, darmite in carne si oase, ramane deziderat. Un deziderat care izvoraste din convingerile mele religioase si din filozofia mea de viata.

 3. Unele lucruri sunt greu de digerat indiferent de originea lor: animala, vegetala, fresh sau trashy. Respectul oamenilor vine de la sine, indiferent de extravagantza si extrapolarile celor care nu sunt si nu se considera gunoaie. Intentiile tale sa fie bune, ca vorba ceea… drumul spre un loc mai cald este pavat cu asa ceva 🙂

 4. Ii o prostie treaba asta cu Soros Gyuri bácsi. Bunicul meu a scris primul dictionar maghiar – rromani si el ca invatator tanar a predat intr-un sat mic de langa Sighisoara in scoala generala, unde majoritatea elevilor erau tigani si a invatat limba rromani la perfectiune. Ceea ce stiu si eu, tiganii se autodenumesc Rromi, de aici si vine termenul de „romni” a se citi „romnyi”, care inseamna „gagica”. Atat vroiam numai, sa fiti iubiti 🙂

  • esti […], gagica vine de la gadje care inseamna ne-rom, in romania „gagica” adica femeie care nu este de etnie roma

   Nota admin: am omis atacul la persoana din text, te rog sa te iei de CE spune, nu de CUM este cel caruia i te adresezi

 5. Multumim de lamuriri! Din pacate problema cu tiganii/rromii nu sta in denumire ci in refuzul lor de a se integra in orice fel de societate. Roncea si altii ca el nu vor fi niciodata ultimii in a scrie bazaconii d-astea pe gustul poporului.
  PS: daca i-ai citi blogul numitului Roncea, ti-ai mai tempera admiratia fata de el. Eu l-am citit si nu gasesc mai nimic cu care sa fiu de acord in afara faptului ca aromanii mei sunt romani!

 6. La congresul mondial al romilor in 1971 s-a hotarit ca denumirea lor sa fie de „roma”.

  Si in Ungaria se foloseste in mod oficial si tigan (Orszagos cigany onkormanyzat = autoguvernarea pe tara a tiganilor), dar exista si termenul roma (Roma Polgarjogi mozgalom = miscarea civica roma) mai mult in limbajul jurnalistic PC. In mod comun folosim cigany (tigan) unii evident cu conotatii jignitoare.

 7. Rom inseamna om in limba lor, dar ei sunt cunoscuti in toata lumea drept tigani (gypsy in engleza, gitanos in spaniola, zigeuner in germana). Nu vad ce-ar fi peiorativ in cuvantul asta. Apropo, ca tot e blog de unguri, in Mexic tiganii sunt numiti Hungaros. V-ar placea sa fiti confundati cu etnia lor daca v-ati duce acolo?
  Si de ce ar fi Roncea ala gunoi?

  • Gipsy si gitan vin din Egipt, nu din tigan.
   Peste tot poti auzi „hungarian gipsy music”, in mexic ii numesc hungaros, era sa piarda Ungaria intrarea fara vize in Canada din cauza emigrarii masive ilegale (si organizata). Statul Ungar nu a incercat sa musamalizeze ca ei nu sint maghiari, ci tigani, sí-a asumat responsabilitatea ca cetateni unguri (aka hungarians, hongroise!!!).
   Chiar daca ii veti renumi in tigani, in presa straina sintagma gipsy from Romania se va simplifica in Romanian gipsy, sau Romanian dupa cetatenie. Si asta nimeni nu o va putea elimina. Adica o petitie populista care nu va avea nici un efect in strainatate.

  • „ei sunt cunoscuti in toata lumea drept tigani (gypsy in engleza, gitanos in spaniola, zigeuner in germana)”
   cum a spus si OLorand, gypsy si gitanos nu vin din „tigan”

   „Nu vad ce-ar fi peiorativ in cuvantul asta”
   Pentru ca este un „epitet dat unei persoane cu apucături rele”. Si pentru expresii si zicatori ca „tiganul tot tigan”, „a se îneca ca țiganul la mal”, „nici rachita nu-i ca pomul/nici tiganul nu-i ca omul”

   „daca tot e blog de unguri”
   Nu este blog de unguri, este blog despre unguri si alte minoritati scris de romani si maghiari. Cel mai activ autor sunt eu -roman de ambii parinti, fara stramosi maghiari.

 8. Pingback: Tigan sau rom? Ce zice un reputat lingvist roman « MaghiaRomania

 9. You might be surprised that gipsy generally has a different meaning in US English. Most consider it to be a lifestyle not a nation, describing nomadic people who love music and dancing, who are rebellious and insubordinate.

  It’s ignorance at some level, but hey, at least it’s positive.

  • Yes, you’re right. Gypsies are rebels and can not be trained.
   Have known the history of the Gypsies, because otherwise it is impossible to integrate Gypsies into society…

 10. Pingback: “Nu banuiau ca sunt rom”[Vorbe "minoritare"][Joia MRo] « MaghiaRomania

 11. Clar:TIGAN este denumirea corecta (ZIGEUNER).Cum poate un popor sa se numeasca poporul OM??? Hahaha…Hilar.Oricum si ei isi spun tigani, iar daca si-ar zice romi, nu inseamna ca celellte popoare sa zica la fel, ci gipsy, tigani, cigany, zigeuner, zingaro, gitano si PUNCT. Iar Soros cauta sa discrediteze poporul roman prin alaturarea cuvantului rom (tigan).

  • Klaus: cuvintul rom a aparut ca denumire a lor inainte ca Soros sa devina un om important.
   – „Both Rom and Romani have been in use in English since the 19th century as an alternative for Gypsy.”-
   – primul congres mondial al romilor in 1971 la Londra a hotarit ca denumirea lor sa fie „rom”.
   Adica Soros a organizat acest congres in 1971 ca in 2010-2011 cind avem probleme cu tiganii emigrati in vest sa denigreze poporul roman. Chiar HILAR 🙂

   Dar schimbati-l in mod oficial in tigan, si ziarele din vest vor vorbii tot despre romani, ca vor SIMPLIFICA: Romanian din Zigenuer aus Romanien/gipsies from Romania, … Si simplificarea poate fi justificata si prin cetatenia lor: Romanian…

   • 1971????cum trece vremea!!!si cine era la congresul asta?”cioba..regele si mama omida? Si daca tot veneau din Romania,au zis ei….. de ce sa nu se cheme” rromi”?

 12. Pingback: Pentru cine a fost “ridicata” Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures? [Joia MRo] « MaghiaRomania

 13. Oameni buni,
  Numele de „rom, roma, romani” trebuie schimbat pentru că e uşor de confundat cu numele de Român, mai ales Români, plural la Român în alte ţări.
  Din păcate, când vine vorbă de ţigani, toată lumea ori ajunge la rasism ori strigă rasism şi xenofobie – înainte să mă judecaţi ca fiind rasistă, vreau să vă spun că eu nu urăsc ţiganii, în schimb urăsc rasismul.

  Cuvântul de ţigan are conotaţii negative, când cineva zice ţigan, asociem imediat acestui cuvânt furtul, înşelăciunea, etc. De aceea este de înţeles de ce vroiau să se numească altfel. Introducerea termenului de „rom” nu a şters percepţia negativă asupra purtătorilor, pentru că ar trebui ca schimbarea să pornească din interior dar această e o altă poveste. Nu putem generaliza dar unii ţigani chiar fură şi nu vor să îşi schimbe comportamentul.

  Ştiu foarte bine că nu naţiunea Română e singura naţiune pe lume dar totuşi, ar trebui băgată în seamă. Dacă ei vor să-şi schimbe numele, e ceva normal să-şi aleagă unul care NU ESTE DE CONFUNDAT cu numele nici unui alt popor. Că această situaţie e foarte nedreaptă, indiferent de cine ce crede despre ţiganii. (Bineînţeles că ştiu că trebuie acţionat ceva mai mult pentru a evita această confuzie.) Dacă nu facem ceva, toată lumea o să creadă că „Românii sunt ţiganii Europei”! Asta nu e vreo demagogie naţionalistă, această confuzia de care zic eu e chiar foarte existentă!

 14. Prima data, le impunem vrand ,nevrand ca se numesc rromi si cautam orice argument in istorie,il implicam pe Kogalniceanu si nu stiu ce istorici care probabil la vremea respectiva au fost bine intentionati ….sa aduca aceasta rasa,specie la un nivel superior fata de realitate.De fapt tiganii nu au nimic comun in traditii ,limba si cultura cu romanii.Pe timpul impuscatului isi spuneau” tigani romanizati”, cei ce treceau de la fuste,palarii specifice tiganilor si renuntau la cort ptr. un adapost fix.Copiii de tigani erau adusi la scoala de militie…in fiecare trimestru la inceput ,primele doua saptamani serveau scoala ,dupa care cu „ciorditu”. Acum confuzia este atat de mare incat este prea tarziu sa mai poti face ceva….Eu am dus munca de lamurire cu colegii mei de servici germani foarte mult timp, ca a fii rrom (tigan) sau roman nu este acelasi lucru….si ei spuneau ca dupa nume….”.scheiße-egal” adica” acelasi rahat „.Nu cautati sa-i cosmetizati….ptr.mine acesti indivizi sunt buni doar ptr.reclame de genul”SAPUNUL;SCOALA SI MUNCA dauneaza grav sanatatii”! tiganii sunt mari platitori de taxe si impozite…..fata de noi prostii care incercam din nu stiu ce motiv…<>..sa-i planga ca sunt discriminati, saracii!!Cand spui astfel de lucruri, esti acuzat de rasism….
  nota admin: esti acuzat pentru ca dai dovada de rasism. In momentul in care bagi toti oamenii dintr-o etnie in aceeasi oala, fie ca sunt tigani/romi, maghiari sau romani, dai dovada de o gandire rasista. Daca spunea lucrurile astea despre UNII romi, atunci nu te acuza nimeni de rasism.
  ok,dar eu nu va doresc sa aveti de-a face cu tiganii….,sincer!
  Nota admin: chiar in weekendul asta am de-a face cu o persoana de etnie roma, sau,daca preferi, tiganeasca. Un om cu facultate si master, civilizat, cinstit si de la care ai avea si tu ce invata!
  Nemtii si nu numai cred ca tiganii, nu conteaza din ce tara provin,pentru faptul ca se numesc rromi sunt originali din Romania…adica Romania este nascatoare de rromi(tigani) deci, tiganiada….Problema este ca noi care trebuia sa-i emancipam pe astia ,cu regret observ ca ne place tigania si ca ne tiganizam..(.vezi progrm.TV Romanesti). Madalin Voicu …care nu poate fii intelectual(elita)mai mult de zece minute, unde este invitat….dupa zece minute devine vulgar si trece la vocabularul golanesc-tiganesc care am vazut ca are un mare succes pe „sticla”.

  • Multumesc ptr.sfaturile date mai sus, cat despre a invata ceva…eu cred ca domnul de mai sus cu master,cinstit si multe alte calitati ,nu modest si nepregatit ca mine(daca asta intentionai sa spui) ar trebuii sa faca foarte multe lucruri pentru a schimba un pic macar impresia asta negativa fata de tigani.Este foarte mult de munca…..mi-e teama de acest coeficient extraordinar de mic..0.3% care inseamna oameni pregatiti,educati ca respectabilul de care vorbeai mai sus. Cer scuze ptr. interventie

 15. Am colegi si am lucrat cu colegi maghiari din Ungaria, de altfel niste baieti deosebiti dar care traiau intr-o mare confuzie ….Ei imi spuneau ca ungurii care traiesc in Romania sunt tigani….???? o mare prostie……Marko Bela ,tigan….ha,ha,ha…..

  • Eu sincer cred ca minti si ca ai scris asta ca sa ii jignesti pe maghiari. Si crezand ca eu as fi ungur -FAIL, I’m not!

   • Crede-ma pe cuvant ca este adevarat.Si vreau sa-ti spun ca in strainatate romanii s-au inteles intodeauna mai bine si au legat prietenii cu ungurii (din Ungaria), decat cu polonezii,rusii sau altii. Vorbesc din experienta proprie…..Nici o clipa nu m- am gandit ca esti maghiar si nu am avut intentia sa jignesc, pentru ca nu-mi place tigania….

 16. Pingback: Turisti straini atacati cu pietre, in Salaj. Sau cu sabii? [Presa si romii] « MaghiaRomania

 17. Este “romi” un cuvant inventat de Soros ca sa ia tiganii Romania? Ce scria despre “rom” un mare patriot roman.”

  Este „geto-dac”,valah,vlah si olah ,un cuvant inventat de pasoptistii din Tarile Romanesti?
  Se pare ca nu doar rromii fura denumrea si identitatea altora…

 18. Nu mai este nevoie de niciun argument in sprijinul teoriei mele,pentru ca denumirea de ,,tigan” arata clar are caracter peiorativ si rasist. Asta ar trebui sa va covinga:Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane: Tigan, (epitet al unei persoane cu apucaturi rele/urate). Adica,infractor. Tiganos,adj. cu aspect de tigan : jegos). (diminutivul de la tiganus:cioara). Este evident pentru oricine,in virtutea unor criterii generale de bun simt cultural,ca e un sens peiorativ/rasist mascat.

  Indiferent de argumente istorice sau academice pe care le-ati invoca,nimeni nu v-a putea sa impuna unui popor sa se autoidentifice cu denumiri rasiste : infractori,tigani jegosi sau ciori.

  • Pentru imbunatatirea sufletelor: acum trei zile s-a inaugurat in sfarsit la Berlin un monument in amintirea victimelor Sinti si Roma ale holocaustului. Moment emotionant, s-au citit poezie ale unui faimos poet supravietuitor, din Italia.

   Am inteles cine sunt Roma (Rromi in germana) – cine sunt Sinti?

  • Domnul meu…ce scrie in Dictionarul Ex. al Limbii Romane la „carcalac”??????? cu denumirea de „carcalac” il gasim in aproape toate tarile Europene..ce vreti acum sa.-i spunem „PAUN”??????.

   • Inteleg metafora, dar nu inteleg ce e aia „carcalac”. In Dictionarul Ex. al Limbii Romane nu scrie nimic la carcalac. Poate cârcăiac. http://dexonline.ro/lexem/c%C3%A2rc%C4%83iac/8623
    http://dexonline.ro/definitie/scolopendr%C4%83

    PS: Multumesc pentru cele doua comentarii apropo de „limba moldoveneasca”. Le-am sters pentru ca porneau de la un cuvant folosit de Solovastru pentru a descrie limba romana. Cuvant pe care l-am editat. Consider discutiile care pornesc din jigniri neproductive, iar tema acelui articol e oricum alta decat „limba moldoveneasca”. Regret ca nu am editat mai devreme comentariul lui Solovastru.

   • eu imi cer scuze ptr.cele doua comentarii….poate am fost cam dur.Acum eu ma gandesc si ma intreb ce vor intelege f.multi din copiii de astazi?????….cand eu cunosc foarte multi indivizi care sustin ca sunt cetateni moldoveni,nu vorbesc romaneste „moldoveneste” dar spun ca rusa pe care o vorbesc este/// moldoveneasca/……. Pe de alta parte vine” prietenul Solovastru” si spune „sa ne ducem dracu cu limba noastra romaneasca -tigan”……iar eu spun pe” limba dobrogeana” -„SICTIR BRE”!!!!Daca crezi ca trebuie cenzurat ….TAIE!!! Succes!

 19. Pentru domnul Preda:
  Populatia rromanes este alcatuita in principal din cinci grupuri mari,diferite ca origine si cultura:Rromi,Sinti,Kale,Manouches si Romanichals. Se folosesc si termenii:sinti (in Europa de Vest ) si rromi (in Europa de Est). Am si eu o intrebare pentru dvs : cand a fost adoptata oficial denumirea de român?

  • Deci Sinti si Rromi sunt denumiri diverse al aceleiasi ramuri? Ma surprinde, caci in Vest
   se spune Sinti SI Roma, ca si cand ar avea origini diverse. Intrebarea mea era daca s-ar putea ca Sinti sa aiba alte origini decat Indiene – poate intr-adevar ceva arab/egiptean?

 20. Sinti au origini pakistaneze pentru ca ei au venit din subcontinentul indian sau ceea ce este acum de india de nord si parti ale Pakistanului.

  • gdvvo @ Ma rog, aceleasi grupuri de popoare, mai tarziu s-au distins prin confesiune. Stiu ca rromii inteleg bine indiana caci am fost indirect martor la o discutie spontana si bine intretinuta intre un rrom intalnit pe strada si un indian. Intrebarea era daca si Sinti inteleg indiana – se pare ca raspunsul pe care mi-l dati este „da”.

   • Ma mir oare care dintre numeroasele limbi vorbite de Indieni e intelesa de Rromi. Dupa cate stiu eu, Hindi, limba oficiala si comuna, a fost dezvoltata doar dupa ce India a fost eliberata in 1947, si e bazata pe limbi existente. Am o multime de colegi Indieni la lucru. Ei de obicei folosesc limba Hindi intre ei cand sunt veniti din regiuni diferite.

  • maghera @ Nu o lua atat de exact! Este vorba de un om de stiinta inidan care a dorit sa faca un test singur, si fiind la Bucuresti a intrat in vorba cu un rrom cautand sa verifice daca se pot intelege. Iar bunical meu era gazduitorul indianului, si a fost de fata. Discutia a putut avea loc 10 minute si amandoi au declarat ca se cam puteau intelege – rromul a spus, in anii ’60 ” asta vorbeste o tiganeasca stricata!”

   Si eu ma aventurez in discutii in spaniola fara sa stiu o boaba, si un sfert de ora cu un singur interlocutor fac si eu fata. Iar pentru nivelul trivial al unor asemenea discutii – daca este castiliana, catalana sau dialect de Cordoba, nici ca joaca vreun rol. Si noi „ne-am despartit ” acum 2000 de ani 🙂 De aceea intrebarea care dintre limbile indiene nu se pune la acest nivel. Dar este un test random foarte convingator – caci a identifica o lista intreaga de cuvinte uzuale care se pot intelege dinspre indiana spre „romanes” nu poate fi argument mai convingator despre origini. Caci nici eu nu as face experimentul pe care il fac cu spaniola, spre exemplu cu poloneza sau ceha. Nu merge, ti se innoada urechile cand incerci sa intelegi mai mult.

   Sper ca am reusit sa iti sporesc confuzia 🙂 Pentru intrebarea ta legitima, ar trebui studii mai detaliate, care pot atunci distinge care limbi indiene sunt mai apropiate. La fel cum spre exemplu Sasii din Romania descopera cu stupoare ca inteleg cel mai bine dialectul german din Luxemburg, este cel mai apropiat de saseasca intre toate dialectele care se mai vorbesc. Si, mirare, la carte scrie ca primele convoaie din acea zona au pornit; iar limba nefiind und culta, s-a pastrat si in Luxemburg mai aproape de forma medievala probabil. Dar remarca mea este mult mai generica si superficiala. Suficienta insa pentru a confirma originea geografica.

 21. Toti rromii din toata lumea se pot intelege doar cu indienii care vorbesc dialectul (chib ). Acest dialect este vb de anumiti oameni dintr-o anumita zona geografica a Indiei si a Pakistanului. Inr-adevar, limba rromanii contine o multime de cuvinte din limba Indiana.
  Doar simple cuvinte uzuale: ochi,par,nas,gura,paine,apa,numaratoarea de la 1-5,etc,etc.

 22. Fost comandant de nava maritima comerciala (capitan de lunga cursa/pensionar). In activitatea am avut numeroase escale in porturile din India si din Indonezia. Atata in India (zona Kandhla si pe malurile Fl.Gange) cat si in zona Ins. Sumatra de Est (zona Stramtorii Gelasa) am intalnit populatii de tigani :cei din India isi spuneau tinghane (se traduce „nu atinge”), iar cei din Gelasa isi spuneau sinha. Pe Gange localnicii indieni ii numeau baidha (in traducerea ce mi-a facut-o pilotul dela Calcuta ar insemna „oameni pe drum” am tras concluzia, ca ar insemna nomazi.Denumirile de mai sus, le redau asa cum le-am inteles, dupa ureche).Cei din Stramtoarea Gelasa sunt numiti in unele publicatii „tiganii marii”. La Kharachi in Pakistan am aflat si eu ca in echipaj nu aveam 2 rromi ci un rrom(el isi zicea tiganu sau gipsanu si un sinti, care asa isi zicea si nu prea era amic cu primul. Sinti se considera mai superior, isi striga conationalul cu”bai ursare”. La Kharachi, in Pakistan sinti al nostru se intelegea binisor cu localnicii (In bazar la cumparaturi ne era de folos), dar in India nu pricepea nimic. La un voyaj cu cargo din Telukubetung (Sud-Sumatra in zona Vulcan Krakatau), trebuia sa navig spre Singapore pentru bunkerare(imbarcare combustibil) si provizii. Din cauza riscului de a ma intalni cu piratzii din Str.Bangka, am ocolit pe la est prin Str. Gelasa unde pe mare calma am intalnit numeroase ambarcatiuni cu bastinasi (incarcati ciorchine), care spre surprinderea noastra, rromul nostru a intrat in vorba cu ei si se intelegeau. A venit timonierul si mi-a zis, „d-le comandant, Sile al nostru, si-a gasit neamurile”. Le-am dat un sac de orez, sticle de Borsec, ceva conserve din cambuza, niste butoaie goale, ceva scanduri, ne-au spus sa le ocolim plasele de pescuit si ne-am vazut de navigatie. La Singapore, agentul nostru m-a intrebat pe unde am venit si cand i-am zis „prin Gelasa” s-a facut mai galben decat era. Am aflat ca am trecut printre cei mai periculosi talhari din Marea Djawa, cu cateva saptamani in urma o nava mare fusese jefuita si avusese numeroase victime in randul echipajului. Daca aveau un rrom la bord, poate treceau fara probleme. Mentionez ca rromii de pe la noi se aseamana cu cei din India, zona Kandhla, se inteleg, iar portul este ca al zlatarilor (tiganii nomazi de pe la noi, pana prin anii ’70, cand Ceausescu i-a obligat sa-si taie pletele si le-a dat acte de indentitate. Femeile insa sunt mai conservatoare, nu au cedat, isi poarta fustele suprapuse si le zuruie banii in plete. Dela intelectuali indieni am luat informatia, acesti baidha nu sunt socotiti indieni, inainte de guvernarea lui Nehru erau paria (sub caste), ca la venirea mongolilor acestia i-au tarat cu ei spre vest fiind utili la toate trebile murdare si la fierarie (potcovitul cailor, rotarie, facutul armelor, etc). Numele de rrom il iau dela cuvantul hindu rumi (rami, romi, etc,) care se traduce om bun, gentilom, gentelman, in opozitie cu tigan care inseamna om rau, murdar (tianghana=nu atinge). Religiosii hindu dupa o simpla atingere de un baidha trebuie sa faca feldefel de ritualuri de curatire. Desi in India castele au fost desfiintate de Nehru, totusi si acum baidha(sau tianghana) nu sunt apropiati de ceilalti locuitori, sunt discriminati, majoritatea traind in mizerie crunta. La Kakinada in statul Andra Pradesh, cand li se permite sa intre in oras (la bazar) au un clopot pe care il suna sa se fereasca lumea din calea lor. La fel si cand vin in oras leprosii. Merg numai in grup si suna clopotul. Din dispozitii superioare sun acceptati la incarcarea navelor la rada unde vin in grupuri mari la bord (de 1-200 suflete) fac focul pe punte, folosesc narile de ancora si nu numai, drept privata, mentinind echipajul navei in alerta continua, baricadati in castelul navei. Incarcarea se face cu sacul de la barja (slep) in cala (magazia navei), dureaza saptamani, ca sa poata sa li se dea si lor o plata (prin anii ’95 primeau cca 10 rupiah pe zi !$=28 rupiah). Faceau afaceri cu fier vechi, cumparau de la nave. Toate navele noastre in voyaje spre India, matelotii isi faceau rezerve de fier vechi la bord pe care il schimbau pe whisky, bere, nesscaffe, gin, statuete de santal sau abanos. Pe timpul acela la noi fierul vechi nu avea valoare ca acum.

  • Job kook k ok L — Sent from Mailbox for iPhone

   On Sun, May 26, 2013 at 5:05 PM, MaghiaRomania

 23. Matelotii nu cunosc etimologia termenul de ”’rrom”,ci ei il confunda cu bautura lor preferata (rom).

  Capitanul unei nave nu prea cunoste etimologia termenul de ”rrom”,pentru ca termenul de ”rrom” este un cuvant vechi al limbii rromani pentru desemnarea apartenentei etnice. Carta regionala a limbilor minoritare ratifica limba rromani si nu cea tiganeasca. Pentru ca rromii se identifica cu expresia din graiul limbii rromani” me sem rrom” ( eu sunt rrom). Acesta fiind motivul pentru care nu s-a aprobat initiativa celor care doreau ” sa se revena la vechiul termen de tigan” ,pentru Ministerul Culturii le-au dovedit ca termenul de ”rrom” este un cuvant al limbii rromani pentru desemnarea apartenetei etnice. Asa cum romanul majoritar se identifica in graiul lui ( romanesc )cu expresia ” sunt roman”,asa se identifica si etnicul rrom in graiul lui (rromani) ”me sem rrom” .Iar numele de ”rrom” provine din cuvantul prakrit ”dom” (cu d celebratizat),care insemna ”om” si se referea ,pe de-o parte,la imigrantii indice provenind din DIVERSE grupuri etnice,care s-au amestecat si au realizat casatorii mixte in Persia. Graiul limbii noastre (rromani) contin vocale si consone care se pronunta nazalizat. Faceti un exercitiu de imaginatie si incercati sa va imaginati cum reiese ”d-ul” pronuntat nazalizat. Va asigur ca reiese un ”r” . Evolutia fonetica fireasca a condus la transformatea cuvantului ”dom”,cu ”d” celebratizat,in cuvantul ”rrom” cu ”r” nazalizat,motiv pentru care, in limba rromani,scrierea corecta a cuvantului ”rrom” se face cu dublarea literei ”rr”:”rrom”,pentru a sublinia pronuntia nazalizata a termenului. In limba romana insa,cuvantul ”rrom” se scrie cu un singur ”r”,avand in vedere ca nu este pronuntat nazalizat,ci ca oricare alt ”r”. Pentru o mai buna informare recomand ”alfabetul fonetic international” (AFI). Aici – avem litere aflabetul rromani : a ä b c ć ćh d e f g h x I ï j
  k kh l m n o p ph r rr s ś t th u v z ź ʒ

  In plus,cuvantul tigan nu exista in limba rromani,ci exista doar cel de ”rrom”. Neexistand acest cuvant in graiul limbii mele (rromani),automat ca el este un exonim (denumire data de altii ,din exterior). Deci,termenul de tigan nu are nici o legatura cu autodentificarea in limba rromani a etniei rromilor,ci este un cuvant folosit de ”gadje” (straini). Deci, nimeni nu este obligat sa-si asume o identitate doar pentru ca ixulescu il intituleaza in graiul lui : tigan,zigeuner, tigan,gipsy,zingari,tsiganes,zigeuner,ciganyouk – asa cum nici romanul nu si-a asumat intitulatura de ” valah”,pentru ca termenul de ”valah” nu avea nici o legatura cu autoidentificarea in limba romaneasca a romanilor,ci era un cuvant folosit de altii,din exterior. Deci,aici nu este vb de argumente istorice sau academice,ci este vb doar de bunul-simt. Eu,unul,nu ma supar cand cineva imi spune tigan,ci ma deranjeaza cei care vor sa interzica etnonimul de ”rrom” (denumire proprie provenita din graiul limbii rromani).

  Ma deranjeaza amatorii de istorie – precum Silviu Prigoana,George Craciunescu ,
  Mircea Dolha care vor sa interzica prin lege un etnonim care desemneaza o etnie.
  Chiar ieri le-am amintit acestor nemernici sovini ”sa nu uite sa le impuna si germanilor etnonimul ”deutsc”,ungurilor etnonimul ”maghiari”,japonezilor etonimul ”nipooni”. Apoi,dupa ce le v-a interzice acestora sa mai utilezeze aceste etnonime,sa initieze o lege la care sa se revina la vechea denumire de ”valahi”. Dupa ce o sa se revina la vechea denumire de ”valah”,D-zeu imi este martor ca ,eu si stolul meu de ciori ,vom semna cu aripile noastre sa ne numim oficial ,,ciori borite”,nu tigani (chiar daca majoritatea ne alinta ”neoficial” cu aceasta expresie).

  Daca..d-ta ai o poveste cu un capitan de nava,eu am una din folclorul rromanes:
  ,,O Del muklas e rromen Sa i lumja te phirem. Veste,kaj Ean,vikatar Sa rromanes te vakaren”. Traducerea : D-zeu a dat rromilor Toata lumea sa o cutreiere. Veseli,oriunde merg si de unde vin Tot rromanes sa graiasca…

  Iti graiesc in graiul meu (rromani),nu tiganesc! Mirri chib,i rromani,(limba mea,limba rromani).

  ”Me sem rrom,na sem gajo Eu sunt rrom nu sunt gajo,
  Dikh! Dikh mirro ilo! Uite! Priveste-mi inima!
  Sem manush,thaj sem lacho, Sunt un om,si sunt bun,
  Sosqar sem but nasavdo?… De ce sunt mereu alungat?…

  • cum se pronunță „gadze”?
   mă refer, binenînțeles, la grupul „dz”: se pronunță fiecare dintre cele două consoane?
   sau e vorba de un alt sunet, precum [ğ], consoana din „ger”?

   și care silabă este accentuată?

   • Gaje,nu gadze. Singular ” gajo” . Plural ”gaje”. la modul singular ”na sem gajo” (nu sunt strain ). Cu sensul – sunt nerrom. Adica, ”individ din exterior”. Probabil ca am scris eu gresit – precum am scris ”nipoon” in loc de ”nippon”.

Comentariile nu sunt permise.