[Update] [Cluj] Bilingvism si „nebunie” la protestele anti-Basescu


„Cea mai interesantă a fost o pancartă pe care o femeie a desenat o bufniță și a scris  ”Bagoly bufniță mișto!”. Nimeni nu știa care este mesajul transmis de acea pancartă, însă protestatarii au fost de acord cu el.”Sursa

Update: Aveti aici o poza. Din acest comentariu am aflat ca bufnita reprezinta un simbol al luptei impotriva discriminarii fata de romii mutati printre gunoaiele din Pata-Rât.

Imi cer scuze, asadar, fata de doamna cu pancarta pentru prima versiune a postului meu. Versiune pe care am sters-o si am deplasat-o aici. Ii transmit, totodata, o sugestie: insotiti-va simbolul (bufnita) de mesaje mai clare decat „Bagoly bufnita misto”. Unii jurnalisti clujeni sunt atat de „bine” informati, incat pancartele trebuie sa fie mai explicite de atat pentru a atrage atentia asupra oamenilor din Pata Rat (cateva exemple bune, aici)!

In ceea ce priveste cuvantul „nebunie” din titlu, am ales sa-l pastrez, adaugandu-i ghilimelele de rigoare. Asta pentru ca admir si ma recunosc in determinarea celor care lupta, pe strada sau pe internet, pentru cauze mai putin populare! Cum este soarta romilor din Pata-Rât. Sau bilingvismul pe placutele Clujului.

Foto:Johan J Ingles-Le Nobel

Anunțuri

4 gânduri despre “[Update] [Cluj] Bilingvism si „nebunie” la protestele anti-Basescu

 1. Ce-aveti cu bufnitele? Sunt niste pasaru frumoase si inteligente. Uite aici doua poze cu bufnite: http://www.flickr.com/photos/mycameraobscura/4705367819/sizes/l/in/photostream/ si http://www.flickr.com/photos/jamesbunton/59006786/sizes/l/in/photostream/

  Pentru mai multe informatii despre bifnite, consultati wikipedia.

  Bunica mea (de etnie maghiara) folosea o expresie din categoria „rade ciob de oala sparta”: „a bagóly mondja a verébnek hogy nagyfejű” (sper ca am scris corect). Id est „Bufnita spune vrabiei ca are cap mare”.

 2. Marian, student la Drept, e prezent și el în Piață. Tânărul nu strigă „Jos Guvernul!”. Asta nu înseamnă că a venit degeaba, are ceva propuneri: ”Mie îmi plac mult călătoriile și aș vrea legalizarea marihuanei și libertate. Frate, de ce la olandeji se poate și la noi nu”. Nea Costel, un protestatar mai experimentat, îl pune la punct:”Du-te la olandezi, puțoiule, nu pentru asta am luptat la Revoluție”. Revendicările tânărului au stârnit furia mai multor protestatari. S-a iscat un mic conflict. Marian și încă un tânăr, care avea aceleași nemulțumiri, au fost luați de polițiști (si bagati in duba, hotnews )

  Conflict între generații:”Să se legalizeze marihuana!”. „Mama lor de drogați!” EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ziua-a-sasea-pensionarii-si-au-ocupat-locurile-in-fata-teatrului-national-962083.html#ixzz1jpcZDDUh

 3. Pe 17 decembrie 2011, la un an după relocarea a 76 de familii de pe str. Coastei la Pata-Rât, lângă groapa de gunoi a oraşului, Şcoala ELF şi GLOC au organizat împreună o zi de jocuri şi ateliere de creaţie artistică pentru elevii din Pata-Rât şi cei ai şcolii ELF, din Cluj-Napoca.

  „Icoana evenimentului, super-bufniţa vigilentă, este eroul imaginat de copii, capabil să redea oamenilor speranţa, încrederea unii în alţii şi dreptatea socială. Super-bufniţa a apărut pe mai multe pancarde ale manifestanţilor, alături de mesaje precum: „Stop prejudecăţilor!”, „Locuinţe decente pentru toţi!”, „Opriţi evacuările forţate!”, „Rasismul nu mai e la modă!”, „Dreptate socială – Social justice”, „Nu vreau casă în Pata Rât”.”

  Mai mult informatii aici:

  http://www.sectorulcultural.info/gloc/?page_id=713
  http://www.sectorulcultural.info/gloc/?page_id=678
  http://www.sectorulcultural.info/gloc/?page_id=653

  Pe unele pancarte ale protestului s-a preluat acest simbol pentru a face loc printre revednicari si problemele semnalate si pentru problemele romilor dezavantajati din cluj care locuiesc langa groapa de gunoi.

  Asadar, „momentele pitoresti” s-ar putea sa ascunda in spatele lor povesti complexe pe care n-ar fi rau sa le cunoasteti inainte sa le catalogati intr-un fel sau altul. nu era greu, banuiesc, sa o intrebati pe doamna respectiva de ce are o pancarta cu o bufnita la acel protest.

  • Nu era greu, banuiesc, sa o intreb pe doamna cu pancarta, cu conditia sa fiu la Cluj si sa particip la protest. Cum dumneavoastra nu va era greu sa vedeti ca eu doar am preluat si comentat o stire de pe un site de „quality news”. Va invit, asadar, sa lasati comentariul de mai sus si pe siteul in cauza.

   Acestea fiind spuse, va multumesc pentru informatiile din comentariul dumneavoastra, datorita caruia am modificat acest post.

Comentariile nu sunt permise.