E ok sa canti imnul Ungariei, daca joci pentru Romania?


Dar sa nu canti imnul Romaniei? Despre aceste probleme, legate de  incidentul din meciul de hochei Romania-Ungaria de la Miercurea Ciuc, comenteaza jurnalista Ramona Băluţescu:

Daca cineva, oricine, vrea sa cinte imnul unei tari, e problema lui. Daca acel om are si o valoare de reprezentare, gestul in sine nu se mai judeca punctual ci intr-un context. E ok sa cinti imnul Ungariei,

ca sportiv ce activeaza intr-o echipa romaneasca, dar nu daca nu l-ai cintat pe al tau. Nimeni nu te poate forta, nimeni nu te poate opri de la chestiile astea. Dar daca ai ales, ca maghiar cetatean roman sa fii intr-o echipa ce reprezinta Romania, ai aceasta valoare de reprezentare si nu mai esti cetateanul de pe strada.

E ca si cum ai fi ambasador al unei tari si ai critica-o. Tara are chestii de criticat. E dreptul cetatenilor ei sa o critice. Dar nu poti uni enunturile – un ambasador nu isi critica tara. A mai fost un caz in istoria post-decembrista, in Franta – s-a terminat cu rechemare.

Baietii sint dezamagiti, simt filiatie mai mare cu valorile maghiare. Excelent. Dar AU ALES sa fie parte dintr-o echipa ce reprezinta Romania. Asa cum au ales sa joace si sa cistge cu cei care au ca limba materna aceeasi limba ca si ei.

Reclame

10 gânduri despre “E ok sa canti imnul Ungariei, daca joci pentru Romania?

 1. –Dar AU ALES sa fie parte dintr-o echipa ce reprezinta Romania…

  Exact, „baietii” respectivi nu mai au ce cauta in lotul national RO (sunt destule echipe de club, finiantate privat si unde pot sa joace si sa cante asa cum le cere managerul echipei).
  Adica e o problema cu solutie simpla si care se impune de la sine fara discutii. Nu e necesar atata scandal pe tema asta, doar aplicata.

  • Pro primo, cred ca AU FOST ALESI, pentru performanta lor.
   Pro secundo, exista vreo legislatie care prescrie sau interzice cantarea imnurilor care a fost incalcata? Aici a fost incalcata numai legea nescrisa a bunului simt.

   • –cred ca AU FOST ALESI, pentru performanta lor.

    Exact, Carmen. Au fost alesi pe competenta/performanta nu pe etnie (ce mai discriminare !). Dar nu-i poate obliga nimeni sa reprezinte Romania daca nu vor asa ca nu mai trebuie chemati la lotul national.
    E foarte simplu (asa cum am scris).

 2. Desi provin din Tinutul Secuiesc si sunt etnic maghiar, sunt de acord cu ceea ce zice dansa, cu o singura exceptie, si anume, ca nu din dezamagire n-au cantat baietii imnul Romaniei, ci din simplul motiv ca incepe cu „Desteapta-te, romane” – linie in care nu se regasesc sentimental, cum n-as putea nici eu, chiar daca am trai, sa presupunem, intr-o Romanie perfecta.

 3. Sunt de acord cu raspunsul jurnalistei interviate, cu mici completari, care nuanteaza eventual situatia:
  Nu cred, ca acesti hocheisti maghiari de cetatenie romana ar fi cantat vreodata imnul german, ceh, rus, probabil nici cel roman. Macar n-au cantat niciunul.
  Dar sa nu canti imnul maghiar la Miercurea Ciuc, e inimaginabil. Nu stiu, daca meciul ar fi avut loc la capitala, ar fi procedat la fel.
  N-am auzit nimic despre calitatea meciului, deci presupun, hocheistii maghiari de cetatenie romana n-au vandut meciul Ungariei, au ramas in primul rand sportivi, in al doilea rand reprezentantii Romaniei, in al treilea dar nu ultimul rand, maghiari.

 4. Ma distreaza la culme toata povestea asta. Sigur, strict legal nu li se poate imputa nimic bietilor pusti secui. Nu exista niciun text de lege care sa te oblige sa canti sau sa nu canti un imn, sa respecti sau sa nu respecti un anume simbol. Asa este in toata Europa. Din punct de vedere moral, al respectului minimal fata de cel de langa tine, evident ca gestul pustimii este condamnabil, pentru unii revoltator, pentru altii, motiv de vendeta, etc.

  Haideti sa citez un text, al unui spaniol, text pentru care patriotii spanioli, l-au ucis pe cel care e considerat unul din cei mai mari poeti si artisti spanioli:

  Yo soy español integral y me sería imposible vivir fuera de mis límites geográficos; pero odio al que es español por ser español nada más, yo soy hermano de todos y execro al hombre que se sacrifica por una idea nacionalista, abstracta, por el sólo hecho de que ama a su patria con una venda en los ojos. El chino bueno está más cerca de mí que el español malo. Canto a España y la siento hasta la médula, pero antes que esto soy hombre del mundo y hermano de todos. Desde luego no creo en la frontera política.

  (O amica din Madrid, imi spunea ca limba spaniola incepe cu Cervantes si se termina cu Garcia Lorca)

  Si ca sa va aduc in ton cu poetica lui Lorca, iata un mic vals vienez, cantat de inegalabilul LEonard Cohen, pe textul in engleza al lui Lorca, clipul avand textul original in spaniola si tradus in maghiara, ilustrat cu fotografii originale din viata nefericitului Federico.

  Sigur, textul este scandalos pana si pentru generatia secolului al XXI-lea.

  Dar iata o forma mult mai digerabila, care foloseste muzica lui Cohen, dar textul, scris in ungureste, nu are nicio legatura cu poemul lui Lorca. Totusi, este foarte frumos si expresiv:

  Il poate traduce cineva in limba romana?

 5. De acord, este o situatie stranie si neobisnuita. Dar la fel de stranie si neobisnuita este ca o nationala sa fie compusa pe merit (au antrenor canadian si secund roman/stelist!) de o minoritate si sa lupte cu tara mama. Nici nationala Spaniei cu 6 catalani nu avea cum sa fie in astfel de situatie dat fiind faptul ca Catalunya nu are nationala…

  Logica si bunul simt ar spune sa taci la imnul advers, chiar daca e „si al tau”.

  Dar, citeodata logica si bunul simt sint influentate de mediul inconjurator (sala probabil a cintat si ea), de sentimentele tale (mai tari la imnul maghiar…), si de tensiunea si nervozitatea inevitabila la o astfel de duel cind au vrut sa le arate „ungurilor” cine e mai tare (adica ca secuii sint mai mari maghiari decit cei din Ungaria – au si o versiune mai putin delicata a acestei fraze).

  Nu sint de acord cu pedepsele care te afecteaza si pe tine (impuscare in propriul picior). Le-as revoca insa toata remuneratiile de la nationala o vreme, adica sa joace gratis, ca au nevoie de jocuri internationale pentru a face cariera, pentru a se dezvolta, etc.

  Si sint total improtriva interzicerii cintarii imnului maghiar, ca fapt divers, in 1910 guvernul maghiar a facut unele concesii romanilor, printre care si libertatea de a cinta „Desteapta-te romane” si a folosirii drapelului roman.

  Prin cintarea imnului maghiar la meci, au reusit se pare sa introduca in scoli cintarea imnului roman fiecare luni dimineata, cea ce este iarasi o timpenie masiva (la fel as spune si daca ar trebuii sa cintam imnul maghiar fiecare luni dimineata), copiii maghiari vor detesta imnul roman cu siguranta…

Comentariile nu sunt permise.