Nu sunt rasista, dar vorbesc tampenii!


„POATE CA (ungurii -n.admin) AU UITAT TARA IN CARE EI TRAIESC SE CHEAMA ROMANIA ASA CA LIMBA CARE SE VORBESTE IN ROMANIA ESTE LIMBA ROMANA”

(nota admin – si limbile: maghiara, germana, ucraineana, romani/tiganeasca, bulgara, bosniaca/croata/sarba, rusa, poloneza, ceha, slovaca, idis, armeneasca, greaca, italiana, turca, tatara.) 😆

Tot mesajul persoanei care nu e rasista, dar… + toate notele adminului le puteti citi

aici. Imagine (vezi si explicatiile sub „poza”) de Christopher Dombres.

13 gânduri despre “Nu sunt rasista, dar vorbesc tampenii!

 1. Într-un fel îi dau dreptate. E cât se poate de normal să cunoști limba oficială a țării în care trăiești. Te ajută să comunici cu ”majoritarii” cu care ești nevoit să conviețuiești.
  Nu te poți aștepta ca 20 de milioane de oameni să-ți învețe limba doar pentru că tu ești prea prost / leneș / ignorant să înveți limba oficială…

 2. maghiaromania.wordpress.com/2009/08/29/de-unde-vine-cuvantul-bozgor/#comment-4769
  Initial nu am inteles ce voia sa zica prin „m-au mirat de sus in jos”, ca apoi sa realizez ca e o adaptare dupa „mirar” (a privi) din spaniola. Ii multumesc Cameliei ca m-a familiarizat cu termenul „romanol/rumanol” -stiam de fenomen, dar nu stiam nici cum se cheama si nu citisem pana acum un exemplu totcmai la mine pe blog!

 3. Nu-i bai, dar ce inseamna „a se izguli”? A se supara? Eu am gasit doar „a zguli=a se ghemui”.
  Oi parea eu ardelean, dar mi-s cat se poate de mitic, no!

 4. „izgulni„ inf.=a excita,a irita,a agita,în text-nu te agita.În legătură cu materialul postat avem o zicală„Primadată să te uiți cine zice, pe urmă la ce zice„Și textul trădează autorul.

 5. Pai, io cred ca pa cucoana asta o deranjeaza faptul ca nu se vorbeste numa in romana, la orice colt de strada, in orice bacanie, sau institutie a statului. O linistesc eu pa domnita asta. In Romania se vorbesc foarte multe limbi, din ce in ce mai multe, printre care incepe sa aibe o audienta din ce in ce mai mare rromanes, dialectul cantonez si mandarinez al limbii chineze, diferite dialecte ale limbii ruse, ici colo araba si kurda. Si e normal sa fie asa. Ce o fi deranjand-o ?

 6. a se izguli, adica a se excita, de la verbul izgulni (inf.) care inseamna excitare, iar izgulat, insemna excitatie (in sens psihic sau fizilologic, nu fizic)

 7. Zeno si ceilalti care ati interpretat voit gresit afirmatia initiala…. da interesul vostru e al vostru si atat.
  Persoana in cauza dorea sa isi exprime nemultumirea in legatura cu faptul ca in timp ce in Romania minoritatile au drepturi mai multe ca orinde si cu obraznicie spun ca nu au drepturi , cum sa mai poti arata nemultumirea fata de aceste obraznicii daca nu tot in acest fel.

  Cand romanii din Hungarya nu au nici dreptul de asi pastra numele romanesc,identitatea si obiceiurile,televiziuni si scoli ….. aici sunt cetateni care au dreptul sa ii cheme Hunor sau Olah ori Attila.

  Iar de vorbit ce sa iti spun ce nu stii tu in Bucuresti o doamna a vorbit o ora la mobil in ungureste si in gura mare fara sa ii spuna nimeni nimik. In Budapesta vorbeam cu un prieten in romaneste in public si imediat sau adunat cativa sa ne atraga atentia ca ce si cum….. asa ca sa nu e nevoie sa fii un intelectual sa observi unde e problema
  De atatea drepturi ce le dam minoritatilor ramanem noi fara nimik, mai ales ca in alte parti nu este chiar asa cum se tot propavaduieste….adica nici altii nu sunt asa de darnici nici romanii nu sunt chiar asa de zgarciti.

  • „in timp ce in Romania minoritatile au drepturi mai multe ca orinde si cu obraznicie spun ca nu au drepturi ”
   La noi pe blog nu vei vedea pe nimeni sa spuna ca nu are drepturi

   Romanii din Ungaria au dreptul sa-si pastreze numele unguresc. Li s-a schimbat cu generatii in urma si ar putea sa revina la cel romanesc. Nu o fac, pentru ca ar trebui sa schimbe prea multe acte pe care deja apare numele unguresc (cartea de identitate, permisul de conducere etc).
   Romanii din Ungaria au emisiune TV (ecranul nostru), grupuri folclorice, scoli (nu cate ar trebui, si nu cu cate ore de romana ar trebui, asta e altceva)

   Daca e adevarat ce ti s-a intamplat la Budapesta imi pare foarte rau. Dar ce spui tu nu-mi demonstreaza ca asa se intampla mereu. Pana la proba contrarie, e un caz izolat.
   In Bucuresti, o doamna a fost invitata sa iasa din Taxi pentru ca vorbea ungureste cu fetita ei. Un caz la fel de grav. Si de izolat. Si ea nu s-a dat victima cum o faci tu aici.
   https://maghiaromania.wordpress.com/2010/05/15/discriminare-sau-%E2%80%9Cintamplare-insolita%E2%80%9D-o-poveste-c-un%C2%A0taximetrist/
   „in alte parti nu este chiar asa cum se tot propavaduieste….adica nici altii nu sunt asa de darnici nici romanii nu sunt chiar asa de zgarciti.”
   Care alta parti? Compara cu Grecia, si Romania e paradisul minoritatilor. Compara cu Spania (unde nu sunt etnii, ci nationalitati), cu Finlanda (autonomie in Aland pentru suedezi), cu Italia (autonomie pentru Tirolul de Sud) si vezi ca se poate mai mult. Nu sunt autonomist, dar ma deranjeaza vorbitul dupa ureche si comparatia cu un „in alte parti” nedefinit.
   https://maghiaromania.wordpress.com/2010/10/05/autonomiile-inexistente-din-europa-fotografiivideo/

   „asa ca sa nu e nevoie sa fii un intelectual sa observi unde e problema”
   Nu trebuie sa fii intelectual. Doar sa stii sa vorbesti la obiect.

 8. fain a mai dat cu palma în kkt. din păcate foarte mulţi „nerasişti” gândesc (dacă aşa ceva poate fi numit drept gândire) în maniera asta atât de „corectă”, comodă şi patriotică.
  mulţi semianalfabeţi şi neumblaţi pe la şcoală clamează obligaţia învăţării limbii române. nu e paradoxal că în general cei care detestau orele de limba română se zbat apoi s-o bage pe gât altora?

Comentariile nu sunt permise.