[Joia MRo] Cum sa-i faci sa vorbeasca românește? Pe români.Pe cand strangeam motive pentru care romanii sa invete ungureste, nana Mihaela Bucin m-a pocnit cu urmatorul comentariu:

„Olahus, eu încerc din răsputeri să-i fac pe românii din Ungaria[1] să vorbească româneşte. Să-şi dea seama că şi limba lor are prestigiu şi merită să o înveţe şi copiii. În afară de câteva slabe argumente,

mi-e foarte greu să aduc motive de păstrare a identităţii şi a limbii române, motive demne de secolul 21.

[tot comentariul, aici]

Cateva slabe argumente? Taci tu, Mihaela!

Cititorii nostri, romani si maghiari, ne vor da cateva argumente puternice, demne de secolul XXI, pentru a-i convinge pe romanii din Ungaria sa nu-si arunce la limba si constiinta romaneasca la gunoi. Sau nu?

Postat de 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei si tuturor Romanilor. Intamplator, e si Joia MaghiaRomania.

___________________________

[1]Mihaela nu se refera  la romanii stabiliti in ultimele decenii in Ungaria, ci  la comunitatea de romani autohtoni. Cei a caror localitati au ramas in Ungaria in 1920, dupa ce Transilvania a revenit Romaniei prin tratatul de la Trianon.

Reclame

17 gânduri despre “[Joia MRo] Cum sa-i faci sa vorbeasca românește? Pe români.

  • Raluca, multumesc de primul comentariu :).
   Romanii din Ungaria sunt mai ales oameni de la tara. Sunt oameni pragmatici, cultiva legume si le vand in toata tara. Nu cred ca Nichita i-ar ajuta sa-si vanda gogosarii!

 1. Argumentele trebuie sa fie pragmatice. Sa il bage Basescu la puscarie pe Vantu (200 mil euro numai Petrom, nu mai vorbesc FNI-) sau Patriciu (2 miliarde) , sau pe „baietii destepti” de la Hidroelectrica (7 miliarde euro !), sau macar pe Bombonel-Nastase (400 000 de $ numai de la „matusa Tamara”) si cu banii respectivi sa asigure burse de studii (gratuitate) in Romania copiilor romani din HU.
  Atunci parintii vor fi interesati ca si copiii lor sa isi mentina limba si identitatea, e pentru viitorul lor.

 2. Daca vor sa vorbeasca romaneste, sa plece dreaq in Romania. Ce vreti mah, plecati in tara voastra. Aici e Ungaria, nu poti cere o paine in Gyula ca aia nu inteleg decat romaneste. Mai mult, nici nu vor sa vorbeasca, nu au pic de respect pentru tara care i-a primit. Mananca paine ungureasca, asa ca sa vorbeasca limba oficiala a tarii. Cand au venit romanii pe aceste meleaguri, noi am fost aici de 70.000 de ani.

  🙂 😉 Hmm? Ce ziceti? 🙂

  • O alta mica precizare: eu, una, is aici de fix 71.237 de ani. Nu primesc cu sorcova si cu comentarii rautacioase referitoare la varsta mea.

 3. Sa vorbeasca acasa romaneste, sa-si invete copiii romaneste, sa-i dea la cresa/gradinita/clasa romana (dupa posibilitati) pentru ca astfel ei vor putea invata franceza, italiana, spaniola mult mai usor, cea ce le va da avantaje pe piata de munca (in Ungaria aceste limbi sint invatate de mai putini, engleza si germana sint primele).

  Sa se uite la canalele de televiziune romane, mai ales la filmele subtitrate, iarasi o sursa de a invata (sau adincii cunostiintele de) limbi straine, in Ungaria se sincronizeaza filmele.

  Nota: in Ungaria nu primesti diploma de universitate daca nu ai 2 (!) examene date la limbi straine, una la nivel avansat, cealalta la nivel mediu.

 4. Dar am inteles ca nu romanii din Ungaria nu pot receptiona canale romanesti, ca nu le transmit societatile de cablu (nu ar fi destula cerere). Asa e?

 5. Românii din Ungaria ar trebui să fie mândri și să se țină de limba, naționalitatea,istoria lor,cum de ex.țin maghiari ardeleni.Dacă trădezi limba învățată de la mama,trădezi pe propria mamă.Dacă a fost important pentru părinții, bunicii,străbunicii păstrarea limbii, identității naționale trebuie să fie și pt. tine.Dacă n-ai fost bun ca romăn,n-o să fi nici ca ungur(și invers).Sună bine ,nu?Teoretic.Practic e mai complicat(căsatoriile mixte,conștiință de identitate nesigură,politici de asimilare). Și este diferență între minoritați care vrea asimilarea și care nu vrea.

  • Identitatile, chiar si cele etnice, pot fi multiple. Limba materna insa-i una singura. Stii cum e: mama-i una. Singura si, de regula, sigura. Pater incertus. Asta-i o gluma, una singura, desigur.

 6. Pingback: Limba maternă: Doar prin ea transmiți copilului lumea ta. Și doar în ea îl poți certa :P « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.