Wild Carpathia, full! O lume a romanilor, ungurilor si sasilor.Click pe imagine pentru a ajunge mai repede la documentar si a-l vedea full pe MaghiaRomania

Na ca dupa atatea trailere, articole si dat cu parerea pe retelele sociale, putem vedea Wild Carpathia in intregime!

„In ciuda” comentariilor unui prieten ungur, nu e vorba doar/preponderent de mostenirea sasilor si secuilor, ci e o oglinda a diversitatii culturale, etnice si naturale a Ardealului. Ca sa las ursii la o parte 🙂 si sa ma refer doar la etnic si cultural, avem, printre altele:

-tulnice, o sezatoare romaneasca si vocea lui Grigore Lese
-un sat sasesc  (Viscri) cu o biserica fortificata, unde aflam cand ajungeau credinciosii langa Ingerul Mortii.
-doua sate secuiesti aka unguresti si conacul contelui maghiar Tibor Kalnoky, partener al Printului Charles in munca  de pastrare si restaurare a patrimoniului construit ardelenesc.

O Transilvanie a diversitatii, asa cum foarte multi romani si maghiari sunt incapabili sa o prezinte lumii!

O.

Comenteaza despre primul episod din Wild Carpathia, pe MaghiaRomania Facebook!

PS: Video initial via Andy Pop, facebook. Video de acum via search pe youtube :P. Daca il dau jos pe asta, aveti o alternativa pe trilulilu (multumesc, Kiwi, ca mi-ai semnalat-o).

PPS: adaugati la enumerarea de mai sus si romii, despre care am auzit ca ar fi mentionati, dar, „zapand” prin episod, nu i-am vazut inca. Update: da, se vorbeste despre romii care s-au mutat in asezarile sasilor.

17 gânduri despre “Wild Carpathia, full! O lume a romanilor, ungurilor si sasilor.

 1. Deci, o sa mai fie episoade? pe youtube scrie full movie si are trei parti… ma rog, chestia care nu mi-a placut, desi continutul era corect gandit si regizat, este ca prezentatorul era in toata miscarea sa corporala si faciala foarte fals, nesincer, parea fortat tot ce facea si cum povestea. Sa nu mai vorbim de muzica preponderent melodramatica, in stil telenovela, cateodata.
  La un moment dat, parca a iesit o situatie de gen „lost in translation” cand intreba niste chestii prea complexe, cu accentul tipic britanic, de la ciobanul din Apuseni :)).
  Oricum, sper sa mai fie episoade pt ca mai sunt f multe de aratat lumii, precum Retezatul, mostenirea culturala din orasele Ardealului, Maramures, Rosia Montana, etc.

 2. „Acest videoclip nu mai este disponibil din cauza revendicarii drepturilor de autor din partea travelchannel”.

  what next?

 3. Hmm, nu am văzut încă acest documentar, dar anticipez o imagine de „rezervaţie de indieni” cu mult sirop. Pt. cei care vor să audă despre România cu accent (şi umor) englezesc şi dintr-o altă sursă, recomand serialul BBC: Michael Palin’s New Europe, episodul 3.

 4. am gasit unul care functioneaza, pe trilulilu, dar din ceva motiv hardughia asta nu ma lasa sa postez linkuri

 5. O sa declaram zone din Transilvania drept „rezervatii naturale”.
  Exista asa ceva in Canada pentru indieni (vorbesc serios nu in gluma, si sunt destul de extinse ca suprafata si populatie)- Ele vor avea statut special, „autonom”, pentru a-si salva
  identitatea (natural/biologica in cazul ursilor respectiv cea etnica in cazul secuilor).

  Vor beneficia de scutire de taxe catre statul roman iar asta le va asigura succesul.
  Eu am vizitat o astfel de rezervatie de multe cand am trait in Canada si pentru ca era aproape de unde locuiam eu dar in special pentru ca tigarile acolo erau cu 70% (!) mai ieftin (nu exista taxa statului canadian) si ma aprovizionam astfel pe o luna.

  • „rezervaţie de indieni” mă referam uşor cinic la un mod tipic american/vest european de a vedea unele populaţii ca „noble savages”, adică îi lăudăm pentru specificul local tradiţional sau pentru că au păstrat un alt mod de viaţă, dar nu-i credem în stare să contribuie ceva la cultura sec. 21, sau că modul lor de viaţă ar avea vreo relevanţă azi. Anyway, m-am grăbit un pic, documentarul pare echilibrat şi bine documentat, deci îmi cer scuze 🙂

 6. @Ovidiu: si cum era in rezervatia aia? ce se mai pastra din traditiile indiene, in afara de chestiile de aratat turistilor? mai ai scalp de atunci?

  (mic adaos incorect politic :))

 7. – ce se mai pastra din traditiile indiene ?

  Eu nu am observat nimic in acest sens, doar daca „satellite-television” face parte din traditia lor.
  Mi s-a parut ceva artificial creat de „political correctness ideology”.Canadienii s-au indigant ca eu foloseam expresia de „indieni” in loc ce cea oficiala de „aboriginal peoples” (asta e ca si acum cu tiganii si romii la noi).
  O situatie artificiala care doar ii ajuta (pe acei indieni care aleg sa traiasca in acele zone in loc sa le parasasesca) sa devina si mai inadaptati/alienati la societatea canadiana.
  Alcoolismul si consumul de droguri e rampant printre ei, le serveste ca un fel ocupatie.

 8. Pingback: Cand Dinescu canta machedoneste. Politica si delicateturi aromanesti cu Ion Caramitru « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.