[Retropolis&TVR] Castelele marilor familii ardelene. Si ce se manca in ele


Bethlen, Teleki, Haller, Brukenthal si Bánffy. Ce se poate face cu castelele si palatele nobilimii din Ardeal? Dar cu retele ei culinare? Raspunsurile, in noua serie Retropolis(z), difuzata pe TVR 1 in fiecare marti, de la ora 16.

Episodul intai (25 octombrie, despre familia Bethlen) il puteti vedea dand click pe imaginea de mai jos, dupa „more„. Tot dupa „more” aflati legatura dintre bucataria ardeleneasca si moartea unui rus. Unui nemuritor rus!

Apropo, stiati ca Bethlen-ii au construit si o parte din castelul Huniazilor? Eu nu. Cum nu stiam nici cum se face un gulas de legume. Sau ce se mancau familiile nobiliare acum 500 de ani. Cand nu existau nici Americile pe harta, nici rosiile si vinetele pe farfurie:

la ospetele mari se punea un bou la frigare. Din cate se spune, in bou se cosea un purcel, in purcel un iepure. Cand iepurele era gata (…) totul era facut”

Reteta asta imi aminteste de o poveste ruseasca. Daca bucatarii ardeleni ar mai fi cusut in iepure o rata, in rata, un ou, iar in ou, un ac, un mesean norocos l-ar fi putut ucide pe Koscei  Cel Fara De Moarte. Asta, daca nu inghitea acul…

Urmatorul episod Retropolis: familia Teleki . Marti, 1 noiembrie, ora 16, la Emisiunea in Limba Maghiara de pe TVR1.

PS:  In caz ca ati uitat, regizorul Retropolis este maghiaromanul de Pit 🙂

Reclame

28 de gânduri despre “[Retropolis&TVR] Castelele marilor familii ardelene. Si ce se manca in ele

 1. Oare se va face și un documentar despre cum au exploatat aceste familii sute de mii de maghiari și români din Transilvania sute de ani? Oare vom afla și de către cine și din ce bani s-au construit aceste castele? Nostalgia asta elitistă față de artitocrați ignoră inechitatea flagrantă a sistemului de castă medieval, păstrat și în Transilvania până la 1918 și între 1940-1944.

  • Gandesti in termeni contemporani, pe care incerci sa le proiectezi asupra unei situatii cu totul si cu totul diferite. Nu se poate aplica retroactiv conceptul libertatatii in drepturi pentru ca atunci nu exista asa ceva. Echitatea, egalitatea in drepturi, drepturile omului, sunt concepte mult mai recente decat vremurile de atunci. Vrei sa vezi ce nu exista. Iar daca incepem cu o exagerata reconstructie rationala a istoriei, atunci putem spune ca omul Neanderthal era tampit pentru ca nu isi alegea conducatorii prin alegeri democratice, sau ca nu recunostea drepturile femeilor.

   S-a mai incercat explicarea istoriei povestind despre lupta de clasa in Egiptul antic, sau despre soarta amara a proletariatului in Imperiul Roman. 🙂 Cunoastem rezultatele…

   • Cred ca nu ai citit foarte atent comentariul lui Tihi. El vorbeste acolo despre o reala si contemporana „nostalgie elitista” care ignora o multime de fapte si aspecte ale istoriei. Tihi nu zice sa aplicam retroactiv concepte si principii, ci sa ne ferim sa idolatrizam anumite personaje si perioade, sa vedem mereu si cealalta fata a monedei. Si, zic eu, are mare dreptate.

 2. un exemplu-Rimetea/Torockó/Eisenmarkt (Eisenburg)

  http://www.transylvaniatrust.ro/index2.php?lang=ro&p=117

  E foarte posibil că Rimetea şi localitatea vecină Colţeşti au fost fondate de către comitatul regal Turda. Teritoriul smuls din domeniul comitatului a fost dat familiei Thoroczkay, venită din comitatul Pesta, descendentă a neamului Ákos de pe vremea descălecării.

  Prosperitatea relativă, conştiinţa dezvoltată caracteristică meşteşugarilor i-a îndemnat pe locuitorii Rimetei să se lupte perseverent pentru diminuarea taxelor feudale, mai târziu pentru eliberarea de sub iobăgie. Datorită luptei prin nesupunere şi revoltă, mai târziu prin mijloace legale, s-a format o tensiune din ce în ce mai mare între populaţie şi familia Thorockay.

  Cele mai sângeroase confruntări provocate de conflicte au avut loc în anul 1702. Neputând controla oraşul îndârjit, înfuriat din cauza abuzurilor, familia feudală a apelat la ajutorul armat al guvernului austriac. Trupele conduse de Rabutin au atacat Rimetea prin surprindere, cauzând importante pierderi de vieţi omeneşti. Atacul şi victimele acestuia, au cauzat o rană gravă şi persistentă, greu de vindecat în conştiinţa comunităţii. Î

 3. @Judit–„Cred ca nu ai citit foarte atent comentariul lui Tihi. El vorbeste acolo despre o reala si contemporana “nostalgie elitista” care ignora o multime de fapte si aspecte ale istoriei. ..”

  Ce face Tihi se numeste „subversiune”, sabotaj ideologic. El e foarte priceput la arta asta.

  Toate miturile, atat cele religioase cat si cele care s-au substituit religiei in perioada moderna (adica nationalismul), sunt construite pe principiul acesta al unei perioade „edenice” primordiale de la care prezentul s-a departat, a decazut, si spre care trebuie sa se intoarca si va fi iar totul foarte foarte bine (utopia).

  Musulmanii vorbesc mult despre perioda- presupusa perfecta, ideala si pura- a lui Mohamed in desertul arab si fundamentalistii islamici asta aspira sa infaptuiasca (sa readuca, asta e standardul-idealul visul care ii anima)
  Evident, iudaismul si crestinismul are mitul lui cu gradina Eden-ului din care oamenirea a decazut.

  Nationalismul romanesc la fel-un exemplu din cugetarile lui Gh.Funar „ura iredentistilor unguri fata de: romani, urmasi ai geto-dacilor, ai Poporului Primordial lasat de Bunul Dumnezeu in Dacia Edenica; Limba Romana, care se trage din limba geto-dacilor, Limba Primordiala; Pamantul Daciei Mari, unde a existat prima civilizatie din Europa si cea mai veche scriere din lume..etc”

  Maghiarii au si ei propriile „mituri necesare” care sa le sustina „credinta” nationala : fie perioada Attila/Arpad (aia care trag cu arcurile de pe motociclete si se cred mongoli desi ei au parul blond si ochi albastrii).. fie perioda medievala cand se viseaza toti regi, nobli, si rafinati aristocrati care nu trebuie sa lucreze nimic doar sa isi ocupe timpul cu hobby-uri.

  Ce face Tihi e sa le dea o gaura in balonul viselor lor, problema e ca miturile astea sunt „necesare”, fac parte din mentalul colectiv ce formeaza „constiinta nationala” (respectiv cea religioasa daca ar fi sa vorbim de religii).
  De aici si reactiile negative ale unora la ce a scris el.

  • Foarte interesant episod, se pare că au fost nu doar exploatatori ci şi exploratori 🙂 cu o caravană de 500 de persoane în Africa!

   • @Ovidiu:
    Poate că nu munceau, şi unii dintre ei îşi umpleau vremea cu hobby-uri sau diverse prostii, dar alţii aduneau biblioteci pe care apoi le puneau în folosul comunităţii, alţii sprijineau copii talentaţi dar săraci cu „burse” de studii în străinătate, etc. Din câte ştiu, cu sprijinul unor astfel de familii a ajuns Bolyai (tatăl) să-şi facă studiile lângă Gauss şi sunt multe alte exemple.

    Aş lua deci un pic apărarea acestor „exploatatori”: fiindcă nu exista la aceea vreme un sistem de guvernare echitabil şi bine organizat, pentru a produce diverse proiecte culturale, de infrastructură, sociale, etc., era necesară o oarecare concentrare de capital. Cred că situaţia era mai puţin diferită de cea din azi, decât cred mulţii, doar că puţini dintre magnaţii de azi au cultura generală şi privirea de ansamblu a acestor aristocraţi.

   • –Din câte ştiu, cu sprijinul unor astfel de familii a ajuns Bolyai (tatăl) să-şi facă studiile lângă Gauss..

    His genealogical tree is more or less known from the 13th century on. According to family traditions, the Bolyais were landowners of importance between the 14th and 16th centuries.

    http://bolyai.mtak.hu/en/life.htm

   • Interesant, dar cred că în secolul 18-19 deveniseră deja doar nobili cu şapte pruni 🙂 Bolyai (tatăl) fiind elev bun a fost ajutat de contele Kemény care mai întâi l-a angajat pe Bolyai ca învăţător lângă fiul lui, apoi i-a trimis pe amândoi la studii în Germania.

   • –în secolul 18-19 deveniseră deja doar nobili cu şapte pruni

    aha, ma miram eu cum de s-au apucat de lucruri mai serioase (matematica, stiinta) in loc sa se duca in excursii sau la vanatoare (killing time).

   • – in loc sa se duca in excursii sau la vanatoare

    totuşi, în afară de “killing time” a mai făcut şi “Samu” Teleki câte ceva: a fotografiat şi a cules specimene de floră şi faună, a adunat sute de obiecte etnografice pe care le-a adus înapoi în Ardeal, a scris un jurnal de călătorii, un interesant document de epocă, a ajuns primul european la linia de zăpadă din muntele Kilimandjaro şi pe muntele Kenya, a cutreierat jumătate din continentul african, a descopertit două lacuri şi un vulcan care îi poartă numele şi azi, precum şi câteva specii de plante care de asemenea îi poartă numele:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lobelia_telekii

    http://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1muel_Teleki

    http://www.missouribotanicalgarden.org/gardens-gardening/your-garden/plant-finder/plant-details/kc/a964/telekia-speciosa.aspx

   • „.. a mai făcut şi “Samu” Teleki câte ceva, a fotografiat..”

    Fi serios, de unde atata creier la contele Teleki ?

    The companion of Samuel TELEKI in the expedition was an Austrian marine officer, Ludwig VON HÖHNEL, who was born in Bratislava (formerPozsony, Preßburg) and 12 years his junior (30 years old
    when the expedition started). HÖHNEL was his faithful helper all through the expedition, although he frequently had poor health during the expedition. HÖHNEL was the chronicler of the expedition and his merit is the recording of descriptions of unknown regions, plants and animals and the geographical exploration.

    http://www.geologie.ac.at/filestore/download/BR0056_071_A.pdf

   • Parcă văd în câteva sute de ani se va scrie biografia lui olahus şi la capitolul „blog Maghiaromania” o să sară cineva să zică: într-adevăr el a creat blogul, dar de fapt erau comentariile lui Ovidiu care au dat întreaga valoare a acestui proiect 😉

 4. În primul rând foarte frumos interesul pentru fosta nobilime ardeleană,fiindcă ei fac parte din istoria Ardealului.Bine,nu istoria oficială,ci una paralelă,despre care nu prea vorbesc manualele de istorie oficiale.Păcat.

  • De parca ar vorbi manualele de fostele familii boieresti din Moldova si Tara Romaneasca si le-ar ocoli pe cele din Ardeal doar pentru ca au fost maghiare. Cui ii pasa de neamul si palatele Balacenilor sau Cantacuzinilor ?

   Romanii nu se „identifica” cu ele (cu familiile-clasa medievala nobiliara-boiereasca). Tot ce stim despre ele e ca periodic domnitorul trebuie sa decapiteze cativa dintre ei daca vroia sa aiba liniste pe perioada domniei.

   Ca maghiarii o fac e alta problema. Nationalismul maghiari (dar si cel polonez) e un nationalism asa zis „de tip aristocratic”. Aceasta clasa a pornit „redesteptarea” nationala la sfarsitul sec.18 (István Széchenyi et. al) din dorinta de a-si proteja interesele (anticipand ceva urma bazat pe ce s-a intamplat in Franata, au vrut sa fie cu un pas inainte ca la sah) ..si aceasta elita a ramas la conducere (dupa cum bine observa Tihi) pana la 1945 !(incredibil dar au suprvietuir ca elita politica si evenimentelor de la 1848 si celor de la 1918, doar comunistii i-au desfiintat definitiv).

   Aceasta „identificare” (iluzorie, imaginara) a etnicului maghiar de azi cu fosta elita nobiliara e ceva specific nationalismului maghiar (si polonez, a fost aceasi ‘dinamica’) dar nu romanesc.
   Asa ca pe romani nu ii intereseaza subiectul, fie ei nobili maghiari sau romani.

   • Scuze. Nu am vrut să te supăr Eu am vorbit despre istoria oficială,pentru care nu ești tu vinovat.Din nobilimea maghiară sau română au fost aleși conducătorii neamului într-o anumită perioadă istorică. Și asta cred că ne intresează,că dacă nu, nu ne interesează Mircea, Mihai, Vlad Țepeș.

   • pai nu erau si pasoptistii nostri niste aristocrati? Ca sa nu mai vorbesc de familia Bratianu? Si ala e nationalism aristocratic.Si dintre romanii anticomunisti multi daca nu majoritatea privesc cu reverenta catre aceasta familie.

   • iar in lista asta cu premieri ai Regatului http://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_prim-mini%C8%99trilor_Rom%C3%A2niei#Regatul_Rom.C3.A2niei_.281881-1945.29foarte multi sunt aristocrati si urmasi de aristocrati: Bratienii, PP Carp, Gheorghe Tatatarascu (mama, din vechea boierime a Olteniei), George Gr Cantacuzino, Constantin Argetoianu. S-a mai diluat „reprezentarea” lor odata cu Marea Unire (desi si printre ardeleni unii aveau stramosi inobilati- Vaida-Voievod). Dar ultimii trei prim-ministrii de pana la Antonescu (Argetoianu, Tatarescu, Gigurtu) au avut ascendenta boiereasca (Gigurtu era nepotul fratelui lui N. Balcescu). Din astia trei, C. Argetoianu si G. Tatarescu au incercat sa colaboreze cu comunistii, iar lui GT chiar i-a iesit binisor colaborarea (ministru de externe), dar pentru o scurta perioada.

    „aceasta elita a ramas la conducere (dupa cum bine observa Tihi) pana la 1945 !” iar Tatarascu a fost ministru de externe pana in ’47( ca „tovaras de drum”, dar a ramas la conducere 🙂

    2011/11/9 sever miu

    > pai nu erau si pasoptistii nostri niste aristocrati? Ca sa nu mai vorbesc > de familia Bratianu? Si ala e nationalism aristocratic.Si dintre romanii > anticomunisti multi daca nu majoritatea privesc cu reverenta catre aceasta > familie. >

   • Interesant punct de vedere pe care nu l-am auzit până acum dar mi se pare destul de plauzibilă. Această „identificare iluzorică” ar putea avea şi o altă cauză istorică: nu ştiu despre Polonia, dar aşa cum spui, dinamica socială era probabil similară cu Ungaria, unde un număr foarte mare de persoane (la un moment dat în jur de 5-10% din populaţie) aparţineau nobilimii mici, cu „titlu de nobil” dar fără avere adevărată, numiţi ironic „nobili de şapte pruni”. Aceste persoane, deşi trăiau ca oamenii de rând, sau uneori chiar în sărăcie, probabil că se identificau cu un concept romantic de nobilime.

   • Încă ceva: această identificare iluzorică cu nobilime mi se pare similară cu mentalitatea americană de identificare cu cei bogaţi şi puternici. Cum scria Steinbeck (mersi Google): „Socialism never took root in America because the poor see themselves not as an exploited proletariat but as temporarily embarrassed millionaires”

 5. Episodul III: in vizita la familia Haller http://www3.tvr.ro/magyar/ro/2011/11/retropolisz-a-haller-csalad-oroksege/

  „În ediţia de astăzi a rubricii „Retropolis” vom merge în vizită la familia Haller. Veţi afla cum a ajuns această familie în secolul al XIII-lea din Germania în oraşul Buda, apoi la Sibiu, iar de acolo în diferite locuri din Transilvania. Vă vom prezenta patru clădiri, printre care se află şi cea în care, în acest an, s-a deschis prima pensiune-castel din Ardeal”

Comentariile nu sunt permise.