Insulele Aland, autonomia care a salvat integritatea Finlandei


Dupa ce am vazut cum sta treaba cu suedeza in Finlanda continentala, ne uitam acum la un teritoriu care, daca istoria si contextul international erau altele, s-ar fi unit cu Suedia: Insulele Aland. Cum de nu s-a intamplat acest lucru, si cum de separatismul nu i-a impiedicat pe finlandezi sa ofere regiunii Åland una dintre cele mai largi autonomii din Europa, in randurile de mai jos.

Autonomia

Insulele Åland (27.456 locuitori, 94% vorbitori de suedeza) sunt o regiune autonoma, demilitarizata, cu capitala la Mariehamn. Au o singura limba oficiala: suedeza. Regiunea are parlament, steag, imn, presedinte si guvern propriu. Arhipelagul se afla la acelasi nivel de autoguvernare cu Gibraltarul, Groenlanda si Insulele Feroe

Limba de educatie este tot suedeza. Invatarea englezei e obligatorie, in timp ce finlandeza poate fi invatata optional, la fel ca franceza si germana.

Legile emise de Helsinki sunt valabile in Åland doar daca se mentioneaza explicit acest lucru si nu violeaza autonomia insulelor. Legea cu privire la autonomia insulelor Aland este parte integranta a constitutiei Finlandei. Arhipelagul nu poate decide privind politica sa externa, dar orice tratat international care vizeaza domenii in care regiunea are autonomie trebuie sa fie avizat de Parlamentul insulelor.

Poti alege si sa fi ales in alegerile din Aland numai daca ai “drept de domiciliu”. Acesta confera si dreptul de a detine o proprietate imobiliara si de a face afaceri pe arhipelag. Daca nu te-ai nascut in Aland, primesti acest drept doar daca esti cetatean finlandez, ai stat 5 ani in insule si vorbesti “multumitor” suedeza. La fel, daca ai lipsit 5 ani, iti iei adio de la dreptul de domiciliu!

Din punct de vedere fiscal, regiunea nu face parte din UE, de aceea toate vapoarele care merg intre Finlanda si Suedia opresc in Aland ca sa poata vinde alcool si tigari duty-free la bord. Calatorii dinspre Åland spre continent trebuie sa isi declare bunurile la sosire si pot fi controlati si vamuiti daca au, de exemplu, mai mult de un litru de tarie. Din punct de vedere finlandez si suedez, singurul motiv pentru a merge pe mare in cealalta tara este betia crunta[1] pe un vapor, pe bani putini.

Placuta de inmatriculare cu stema si steagul arhipelagului. A se observa lipsa simbolurilor Finlandei.

Taxele colectate in Aland raman in arhipelag, regiunea avand politica fiscala proprie. Astfel, insulele au ajuns sa fie cea mai instarita regiune a Finlandei, de aici nefiind trimisi bani catre regiunile slab dezvoltate si depopulate din nordul si estul Finlandei. Insulele Aland emit timbre proprii, au numere de inmatriculare proprii la masini, si, pe internet, propriul domeniu national de nivel superior (.ax, echivalentul lui .ro sau .fr)
Timbru din Aland

Istoricul insulelor Åland

Nu se stie daca inainte de intemeierea regatului suedez acolo au locuit populatii germanice sau finice. Cert este ca populatia era vorbitoare de suedeza inca de la intemeierea regatului, cu mult inainte de expansiunea suedeza spre est, spre Finlanda si tinuturile Novgorodului. De-a lungul timpului, insulele au fost fie provincie de sine statatoare, fie parte a altor provincii, inclusiv din Finlanda actuala.

In 1809, odata cu infrangerea Suediei de catre Rusia, Stockholmul a trebuit sa cedeze si insulele Åland, ceea ce era un dezastru strategic, fiinca acestea controleaza intrarea in portul capitalei suedeze si zona de nord a Marii Baltice. Suedia s-a retras apoi din politica internationala. In 1856, dupa Razboiul Crimeei, la insistenta britanica si franceza, pentru a preveni expansiunea ruseasca prea puternica in zona baltica, Aland a fost declarat teritoriu demilitarizat.
La independenta Finlandei, insulele au cerut, pe baza lingvistica si istorica si in urma unei strangeri de semnaturi, reintegrarea in Suedia. Din punct de vedere istoric, insulele fusesera parte a nucleului statului suedez vechi. In ceea ce priveste limba, dialectul principal este uppländska (din Suedia centrala), chiar daca exista numeroase graiuri locale, acestea formand o zona de tranzitie intre suedeza de Stockholm si cea de pe coasta de sud a Finlandei.

Finlanda nu a vrut sa cedeze Åland, oferindu-i in schimb autonomia, respinsa de insulari. Suedia nu a vrut sa se implice, invocand politica de neutralitate. Pana la sfarsitul Razboiului Civil Finlandez (vara 1918) situatia a ramas incerta. Apoi conform tratatelor de pace de dupa Primul Razboi Mondial si a interventiei Ligii Natiunilor, in noiembrie 1921, insulele au primit un statut de autonomie similar cu cel actual. Prima sesiune a Parlamentului Insulelor Åland a avut loc pe 9 iunie 1922, aceasta data devenind sarbatoarea nationala a regiunii.

La inceput, locuitorii au fost extrem de nemultumiti, dar, treptat, vazand ca Finlanda respecta tratatele si ca populatia se imbogateste, n-au mai avut nici un fel de obiectii.

de Kiwi


___________________________________
[1]suedezii, dar mai ales finlandezii (pardon, Olahus, majoritatea finlandezilor, fi-ti-ar nuantele de ras) sunt betivi notorii. Nu rup ei statisticile la consum de alcool, dar au alt stil de a bea: ca sa se faca praf. Cel putin asta e impresia mea bazata pe „observatie participativa” 😉

14 gânduri despre “Insulele Aland, autonomia care a salvat integritatea Finlandei

 1. Pingback: Mai vreti un articol cu “ungurii” din Finlanda? « MaghiaRomania

 2. Pingback: Visuri umede cu Ardealul « MaghiaRomania

 3. Pingback: “Meci Romania-Ungaria. Cu cine tin maghiarii din România?” de Tihamér Czika [Trei ani de MaghiRomânia - 18 august 2012] « MaghiaRomania

 4. Mi-a atras atentia partea cu „fiscal nu fac parte din UE” (interesant, fac parte din Finlanda, ea face parte din UE si din zona euro) ceea ce ma duce cu gandul ca la mijloc e o mare afacere, gen „paradis fiscal” … un bun exemplu dat de voi, e Gibraltarul ! Deci magarie pura, refugiu pentru mafioti de toate clasele.
  Aducand totusi discutia spre principala noastra dezbatere, o autonomie de tip Aland nu este viabila pentru Romania si pentru situatia maghiarilor din Romania.
  Finlandezii n-au un atasament atat de profund pentru Aland, cum au pentru Karelia pierduta spre exemplu. Finlanda a dorit sa-si mentina controlul asupra insulelor, doar din ratiuni strategice. Iar pozitia lor geografica … spune o gramada de lucruri.
  Pe cand zona HarCov-ului este exact in centrul Romaniei, zona Ardealului in general este esentiala pentru romani si Romania din toate punctele de vedere.
  Aland nu-s leaganul poporului finlandez, dar Transilvania este leaganul poporului roman !
  Sunt multe de spus, dar ceea ce este mai important de spus e ca exemplul automiei de tip Aland nu va functiona niciodata din Romania. Si nu ca e vina romanilor ori a guvernului roman, ori chiar a maghiarilor din Romania. Ci situatia in sine, pozitionarea geografica in cadrul Statului Roman a cetatenilor sai de etnie maghiara, face ca acest tip de autonomie sa fie imposibil.
  Nu si alte tipuri de autonomie totusi.
  Eu am spus-o de multe ori, sa dam ungurilor din Romania exact cat da Ungaria romanilor de acolo ! Iar Ungaria are o chestie foarte interesanta numita: autoguvernare. Adica fiecare minoritate se autoguverneaza, are un nivel de autonomie ce transcede teritoriul si este valabila la nivelul intregii Ungarii. E mult de explicat, oricum ungurii ce au fost in Ungaria si-s la curent cat de cat cu politica, etc, cunosc despre ce e vorba !
  Mie unul mi-se pare cel mai corect asa, sa dam maghiarilor exact cat dau ei romanilor.
  Voi ce credeti ? E cumva ceva incorect, nedrept, nejustificat ceea ce cer ? Astept parerile voastre.

  • Voi ce credeti ? E cumva ceva incorect, nedrept, nejustificat ceea ce cer ? Astept parerile voastre. – Este prea just pentru a fi luat in consideratie 🙂

  • Your position is typical of Romanians towards Hungarian autonomy in Romaina.
   No existing European autonomy ( Aland, South Tyrol, Swedes in Fnland, just to mention a few) corresponds to the situation of Haungarians in Romania, therefore no autonomy should be provided for them.
   But plz read the Declaration of Alba Iulia of Ec 1st 1918. And show me what of those promisies have you (Romanians) fulfilled toward Germans, Hungarians or any other ethnic group. NONE.

   • Tamas @ I would dearly give you an answer, but right now I am reading Larry Watts’ book „With friends like that” on the period from WWI to the end of WWII, and it turns my stomach over. Unfortunately he is too well documented! I suggest you read it – with no implications for the present generation, I am convinced that less than a throughout acknowledgement of what has been and a true reconciliation on that base, all this discussion do not deserve the time lost. The world has been lied about Romania for almost a century, and Russia together with Hungary had high common interest in that. I do not say „the Russians” or „the Hungarians”, the people is an other pair of shoes, and this why I speak about total transparency – we do not have that, by far!

 5. As avea o intrebare ,daca nu-i cu suparare ?Daca romanii din Ungaria sunt lipsiti de drepturi,dupa cum peroreaza unii,de ce nu vin in Romania ???Deocamdata stiu de romani care s-au stabilit in Ungaria
  ,plecind din Romania .

 6. Pingback: Autonomiile “inexistente” ale Europei | MaghiaRomania

 7. Pingback: Autonomiile "inexistente" din Europa

 8. Pingback: A „nem létező” európai autonómiák – MaghiaRomânia | EuroCom - Romániai Sajtófigyelő

 9. Pingback: A „nem létező” európai autonómiák – MaghiaRomânia | kolozsvaros | Sine ira et studio

Comentariile nu sunt permise.