Drept de vot in Ungaria pentru maghiarii din Romania?


Maghiarii din Romania pot deja sa obtina cetatenia ungara. Dar trebuie ei sa obtina drept de vot la alegerile din Ungaria? Cu ocazia a doi ani de MaghiaRomania co-fondatoarea blogului, ardeleanca de etnie maghiara Nelli Barbata, isi spune parerea  despre acest subiect fierbinte

O.

Am foarte multe probleme cu topicul de mai sus.

Pe de-o parte nu e prea util ca o comunitate aşa de mare să simtă loialitate pentru a ţară diferită faţă de ceea în ce trăieşte. Pentru un maghiar oarecare e mult mai important ce se-ntămplă la Budapesta în privinţa politicii. Politica maghiarilor din România se bazează pe gesturi: tablele bilingve, evitarea declaraţiilor naţionaiste, folosirea steagului şi a imnului. Aşa mi se pare că nu sunt prea mulţi pe care îi interesează adevăratele procese economice. Dacă o comunitate se satisface cu gesturi care nu costă prea mult. în locul unui progres adevărat, de ce politica de la Bucureşti e aşa de zgârgit în aceste gesturi? Câteva evenimente de politică simbolică şi comunitatea ar fi mult mai multumită cu traiul în România! 😛

Ceea ce face Ungaria astăzi, e politică simbolică, cu efecturi emţionale. Dar e clar că guvernul Ungariei vânează în primul rând voturi. Dar pe lângă ţelurile clare ale guvernului, se va produce o emigrare a creierilor: dacă tineretul maghiar va avea dreptul şă-şi facă studiile gratis în Ungaria (care vine odată cu cetăţenia), căţi se vor întoarce? Singura soluţie e ca traiul în România să fie mai bună decât ceea ce este în Ungaria. Dar pentru asta e nevoie de  reforme adevărate şi nu de gesturi!

Iar voturile: după cum văd eu problema, FIDESZ (partidul de dreapta la guvern) se aşteaptă ca să primească în schimb voturi de la maghiarii din Ardeal. Dar nu e aşa de evident că oamenii vor vota pe FIDESZ şi nu pe JOBBIK, partidul revizionist şi cu subtexturi naziste şi cu o politică clară anti-rromi. Care are ecou semnificativ în secuime unde comunitatea maghiară este majoritară faţă comunitatea rromă. Si se produce aceeaşi problemă de care se plâng maghiarii din România, dar în sens invers. În ultimele câţiva ani o parte semnificativă din comunitatea maghiară s-a radicalizat vizibil.

Reclame

9 gânduri despre “Drept de vot in Ungaria pentru maghiarii din Romania?

 1. Nu inteleg rostul votului, de ce s-ar simti mai maghiari unii daca vor vota la alegerile ungare. Cetatenia o inteleg, votul deloc.

  Dar nici nu cred ca multi vor vota din maghiarii din Romania: se va putea vota numai la ambasada si consulate, adica citi din cei sub 100 de mii care au cerut cetatenia din Romania se vor deplasa la Cluj, M-Ciuc sa Bucuresti pentru a vota. Cred ca vor vota numai foarte putini dintre localnici.

 2. Poate unii vor dori să voteze, ştiind că 8 ani la rând au guvernat socialiştii şi liberalii, care îi înjurau pe vrute şi nevrute pe maghiarii din Transilvania, făcându-i invadatori, care doresc să le ia pensiile ungurilor din Ungaria. O dată am intrat pe un blog al unora care susţineau pe liberalii şi socialiştii la putere (acuma nu ştiu care site era, una din două stop.hu, sau nol.hu, amândouă de aceeaşi teapă), şi ceea ce am citit din partea acelora care scriau acolo, m-a îngrozit şi jignit foarte tare. Îi înjurau într-un mod, care şi pe Vadim l-ar face să roşească, pe maghiarii ardeleni, făcându-i maimuţe şi lipitori, alţii spunând că în România nu trăiesc maghiari, şi chiar dacă ar trăi, şi aceia ar trebui să dispară. Altă dată, tot acolo au înjurat-o pe cântăreaţa Ruzsa Magdi, de origine maghiară din Voivodina, care câştigase Megastarul din Ungaria, şi participase la Eurovision, reprezentând Ungaria, că nenorocita de sârboaică să se întoarcă în Serbia. Tot aşa au înjurat-o şi pe Tolvai Renata, ardeleanca care a câştigat acolo, în anul ăsta, Megastarul. Ca paranteză v-aş atrage atenţia, ce s-ar întâmpla, dacă unii cetăţeni români ar vorbi în astfel de hal despre să spunem, românii din Rep. Moldova? Dar acest lucru este inimaginabil. Poate mulţi vor merge la volt, din Transilvania, Slovacia, Ucraina şi Serbia şi vor vota Fidesz, ca să se răzbune pe cele două partide, şi pe susţinătorii lor. Cu toate că suntem cetăţeni români, totuşi nu ne este indiferent ca la Budapesta partidul de guvernământ ne înjură sau nu. Şi eu mă gândesc să mă duc.

  • Eu ma gandesc sa NU ma duc.
   Pro primo: La alegeri nu votez pentru a razbuna trecutul, ci in speranta unui viitor mai reusit.
   Pro secundo: nu m-as bucura de loc, daca romanii din afara hotarelor ar avea dreptul sa hotareasca soarta tarii unde eu traiesc.
   Pro tertio: recunosc, ca marea majoritate a cetatenilor nefiind suficient de informati,e posibil ca cei din afara hotarelor sa fie mai interesati.
   Nu mi se pare normal dreptul la vot pentru cei care nu suporta consecinta votului lor.

  • Sylvain ai o problema netratata ,tot cea ce visezi crezi ca este real .De vindecat n-ai cum sa te vindeci ,dar cu un tratament adecvat poţi diminua efectele maladiei

 3. carmen57@ : Pro secundo: nu m-as bucura de loc, daca romanii din afara hotarelor ar avea dreptul sa hotareasca soarta tarii unde eu traiesc.

  De ce oare nu te-ai bucura ?

  • pentru ca cei care locuiesc intr-o tara si ii platesc taxele&impozitele sau care au locuit&platit trebuie sa ii decida destinul, nu altii, indiferent de etnia lor.

 4. Oamenii sunt chemati la vot nu doar in chestiuni ce tin de modul cum sunt platite taxele si impozitele pe care le platesc. Mai curind as zice ca foarte rar sint chemati sa-si spuna parerea despre modul cum sint cheltuiti banii din taxe si impozite. Oamenii care locuiesc inafara tarii lor culturale au dreptul de a influenta destinul acesteia chiar daca nu platesc impozite. Au acest drept prin origine , prin sangele care le curge in vine.

Comentariile nu sunt permise.