Se poate: Arii maghiare si romanesti in Piata Unirii din Cluj!


Cele doua Opere ne-au oferit un frumos buchet multicultural. Foto: Prescott

Duminica, la Zilele Clujului, s-a putut. Sa auzi „Ana Lugojeana” in acelasi spectacol cu ceardasulIntrarea Silviei„. Sa ii vezi laolalta in Piata Unirii pe artistii de la Opera Romana, respectiv Opera Maghiara din Cluj. Oferind un buchet multicultural acolo unde Funar isi expunea jerba de frustrari tricolore.

Am inteles ca sonorizarea a lasat de dorit (vezi comentariile). Ca sa nu mai spun ca un singur spectacol cu doua arii in maghiara nu e de ajuns intr-un oras cu 19% etnici maghiari*. Si totusi nu pot sa nu remarc valoarea de simbol a Galei celor doua opere.

Sunt constient ca ceva din damful epocii Funar a ramas la Cluj. Doua mostre din acest „parfum” sunt inscriptia de pe soclul lui Baba Novac si reinviatul citat „dinIorga. Cu o floare nu se face primavara. Nici cu un buchet de flori. Dar acesta din urma poate improspata aerul. Si acoperi, macar pentru o seara, o plăcuţă!

Via OLorand.

______________________________

*Da, Ovidiu, poate ca nici la Sfantu Gheorghe nu au fost 23% evenimente romanesti.  Dar macar au fost mai multe decat cele unguresti la Cluj, inclusiv mai multe concerte pop-rock-folk-etc, muzica populara si teatru.

Si ai dreptate cu Nicolae aka Miklos Bretan 😉 . Merita un concert! Sau macar doua lieduri, unul romanesc, si unul maghiar, la gala Operelor din Cluj.

Anunțuri

16 gânduri despre “Se poate: Arii maghiare si romanesti in Piata Unirii din Cluj!

 1. –Duminica, la Zilele Clujului, s-a putut…

  chinuit, frate, chinuit s-a putut..daca era ceva de genul 10 alternativ RO/HU si apoi 1-2 internaţionale la sfârşit eram de acord cu tine, dar a fost exact invers…dar e un progres desigur faţă de vremea lui Funar, au pus plăcuţa pe iarbă nu pe statuie !

 2. Optimismul a picat imediat din pacate ieri si azi se ajunge la momente tipice funarului:
  – ieri a fost program folcloric de la 17-22.30: singura trupa maghiara a avut 15 minute din cele 5 ore si jumatate…
  http://www.buzznews.ro/2011/05/30/zilele-clujului-spectacole-de-muzica-folclorica-si-dansuri-populare-vezi-programul-complet-de-luni/
  – azi e zi folk: cu titlul „Traiasca duhul lui Iancu – Andrei Paunescu cu toti” si culminind la 20.40 cu „Tu Ardeal” si „Treceti batalioane Carpatii”. Nu stiam ca ultima piesa este folk…
  http://www.buzznews.ro/2011/05/31/zilele-clujului-seara-folk-in-piata-unirii-si-ziua-culinara-japoneza-la-memo-10-vezi-programul-de-marti/

  Incep sa nu mai cred in progresul fata de era funar 😦

  • Dacă Apostu chiar crede în orginala lui definiţie a „multiculturalismului” atunci trebuia să fie şi un concert Kárpátia ! Fiindca altfel e doar „one way”, adică doar una din părţi trebuie să tolereze etno-naţionalismul celeilante.

   E clar însă acum că prezenta conducere (şi majoritatea românilor din Cluj) nu încearcă să schimbe lucrurile. Parcă e indiferentă, oarbă.
   În condiţiile astea nu te poti plânge de izolationismul, separatismul, maghiarilor când tu însuţi îi excluzi. De ce ar participa dacă ei nu sunt reprezentaţi ca parte participantă ? Dacă aş fi maghiar aş proceda la fel.

   Greşelile se plătesc. O să-i coste pe români „orbirea” asta, la fel cum i-a costat pe maghiari orbirea lor din perioada 1867-1918. Nu neapărat la fel dar îi va costa cumva.

  • „Optimismul a picat imediat din pacate ieri si azi se ajunge la momente tipice funarului:
   ieri a fost program folcloric de la 17-22.30: singura trupa maghiara a avut 15 minute din cele 5 ore si jumatate…
   http://www.buzznews.ro/2011/05/30/zilele-clujului-spectacole-de-muzica-folclorica-si-dansuri-populare-vezi-programul-complet-de-luni/
   Pai sa inteleg ca pe timpul lui Funar venea o trupa maghiara dar care primea 15 minute? 😆
   Prezenta unei formatii unguresti e un semn de normalitate. 15 minute din 5 ore e infim, dar pe viitor se poate sa primiti mai mult, cu conditia ca si UDMR-ul sa ceara.
   De acord cu ce spui despre partea a doua si ce spune Ovidiu, chit ca nu-s sigur ca e cel mai bun exemplu Karpatia (impresia mea e ca Karpatia (cacofonie asumata) este formatie extremista prin repertoriu, ceea ce nu se poate spune despre mult mai nationalista decat Magda Puskas, chiar extremista. dar ma ghidez mai mult dupa titluri si, mai ales, dupa clipurile facute de catre fani, decat despre versuri, pe care nu prea le inteleg)
   Una tare: „Tu Ardeal varianta scurta” 😆 O fi fara „ne-au furat barbarii”?

   • Olahus: cu cele 15 minute din pacata nu ma pot uita ca „half full” ca nu e nici pe departe „half” 🙂 E mai mult „empty”, cert „not zero”.
    Am mai vazut in trecut maghiarii de vitrina (adica cei care apar numai ca demonstrare ca sintem inclusi), si devin din ce in ce mai incert in privinta care a fost scopul lui Apostu.
    Cit priveste batalionele: in general ele trec de 1 decembrie, chiar nu cred ca ar trebui sa fie la Zilele Clujului. Batalioanele sint aici (vezi armata transilvania la Cluj), Ardealul e unit, nu este razboi. Si spiritele sint oricum incinse acum la Cluj, nu ne mai trebe oameni care urla in extaz „ne trebuie Ardealul De-o fi să ne-ngropăm de vii'” linga statuie.

 3. ce idee genială mi-a venit!
  Tu, Ardeal este o chestie ungurească, nu românească.
  adică sună așa: Tu, Ardeal, îți suntem oșteni
  păi, domnilor, un vorbitor de română corectă ar fi zis ȚIE, Ardeal, îți suntem oșteni.
  de unde rezultă că maghiarii au furat Zilele Clujului, după care vor să fure Ardealul.
  au mai și avut ditamai 15 minute, față de doar 5 ore ale noastre.

 4. Lorand „Nu stiu daca inseamna ceva: cam putini oameni au fost ieri seara in piata”

  Înseamnă că telegrama Wiki-leaks intitualtă „Extrema-dreaptă din România: la pământ, dar nu moartă” a perceput corect cum stau lucrurile. În ea, N.Taubman, ambasadorul US, făcea o prezentare asupra mişcărilor naţionaliste (PRM, PNG, ND) şi observa că le lipseşte suportul noii generaţii. Naţionalismul e o ideologie ce apaţine tipului „colectivist-comunitar” (comunismul şi fascismul sunt alte exemple de acest tip) ce e incompatibilă cu sistemele de valori ce consideră individualismul o valoare.

  „Odata ce raspandirea Internetului si intrarea in UE au devenit aspecte de baza ale vietii romanesti, majoritatea tinerilor romani sunt prea individualisti si orientati spre cariera ca sa cada sub influenta liderilor ultra-nationalisti”..”o generaţie tânără concentrată mai mult pe materialism, şi nu pe naţionalism sau ideologie”

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8452017-wikileaks-telegrama-ambasadei-sua-noteaza-tinerii-ultraconservatori-considera-clovn-vadim-iar-fost-asistent-spune-despre-becali-este-inteligent-dar-nesofisticat.htm

 5. S-a organizat un meeting cu suporterii U pentru a celebra cistigarea campionatului la baschet masculin ieri la ora 19 in piata Unirii unde tocmai vor fi cei de la „Megasztár Ungaria” (Tolvaj Renáta nu vine) care incep la 18,30. Adica va fi un concerc scurt, probabil vreo 15 minute iarasi, cit avem cota 😦
  Ca suporterii U nu vor astepta linistiti sa se termine concertul, sint sigur…

  Deja devine penibil…

   • Eu am vazut pe szabadsag.ro, dar este si pe ziuadecj.ro (aparent ei sint initiatorii) si aici scrie ca va fi PE SCENA si va fi acolo si Apostu.

    In programul zilei de azi era: 18,30 Concert megasztar, 20,00 concert „romanesc”. Adica probabil ar fi fost un concert normal de vreo 45 min-1 ora, cu intirzierile de rigoare si cu pauza intre cele doua.
    Cu intirzierile tipice de 5-10, cu suporterii galagiosi sosind mai devreme ne ramin vreo 15 minute. Dar voi incerca sa aflu mai multe.

    Si sint mare fan de baschet, cindva eram la fiecare meci al U Cluj la baschet, am si facut antrenamente cu o generatie mai jos decit generatia mare de la inceputul anilor 90 (de exemplu am fost la antrenamente impreuna un an cu Ghita Muresan). Adica sint tare mindru ca am cistigat, totusi sa organizezi un astfel de eveniment peste unul existent, mi se pare timpit. Vazind campania din ultimele 2 saptamini ale zilei de cluj, nu cred ca era ceva intimplator.

    Daca totusi s-a produs in ordine, imi voi cere scuze in mod public 🙂

   • Da, si mie mi se pare dubios… Adica se putea gasi alta piata si de ce tocmai dupa concertul Megasztar? Si totusi, scuzati-mi prejudecata, dar cred ca suporterii de baschet sunt mai civilizati, in medie, decat cei de fotbal.

    Dovada: OLorand 😆

   • Acum 10 minute inca cintau, se pare ca s-a inceput dupa celebrarea baschetbalistilor. Ziuarul de Cluj la 19,29 deja avea articol cu fotografii despre baschetbalisti. Adica sau s-a intrerupt concertul pentru celebrare sau au inceput cu intirziere de cel putin 45 de minute…
    Probabil miine voi avea mai multe informatii.

   • Din pacate, nu am de ce sa cer scuze. Concertul Megasztar a fost intrerupt si dupa ce U a primit ovatiile necesare, a continuat probabil putin taiat… Cred ca normal ar fi fost sa se faca ceremonia cu U INTRE cele doua concerte. Si cel mai rau este, ca am auzit de oameni care nu au mai mers la concert din cauza ca nu erau siguri daca va mai fi, ce fel de suporteri vor fi acolo…

    Zic asta cu tot ca nu-mi plac starurile de la Megasztár. Cred ca baschetbalistii au avut o prestatie mai serioasa decit acestia. Si un titlu de campioana se celebreaza in centru, pe scena mare. DAR fara a intrerupe un concert…

    Ramin la adjectivul folosit mai sus: penibil…

    ps: si da, noi baschetbalistii sintem mai civilizati 🙂

Comentariile nu sunt permise.