Umpleti cu flori tablita lui Iorga!


Statuia lui Matia, un simbol pe care unii l-ar vrea un pic "romanizat"

Statuia lui Matia, un simbol pe care unii l-ar vrea un pic "romanizat"

„Credeți că citatul de Nicolae Iorga nu are loc in fața statuii Matia Corvin? Acoperiți tăblița cu un buchet de flori!

De ce tocmai flori?

Pentru că e pașnic.
Pentru că arată respect față de Matia Corvin, și în același timp acoperă citatul tendențios și denigrator.
Pentru că nu există lege care interzice acoperirea unei statui cu flori.

Sfaturi:

Nu mergeți mai mulți în același timp. Ideea ar fi ca tăblița să fie acoperită cu flori pe o perioadă mai lungă.
Evitați atragerea atenției. În acest fel, nimeni nu poate să vă reproșeze acest gest.
Nu purtați însemne care indică apartenența voastră etnică sau politică. Statuia lui Matei Corvin e a tuturor Clujenilor.”

via un comentariu de aici, versiunea in maghiara acolo.

Reclame

10 gânduri despre “Umpleti cu flori tablita lui Iorga!

  • Ai dreptate, nu gasesc asta comica, ci de un cinism de dominant: fac ce vreau si imi place situatia. Stie ca exista sanse minime ca situatia sa fie schimbata, cu toata interventia ambasadorului azi la MAE, cu toate incercarile UDMR…

   • Eu sunt dispus sa fac pariu ca va dispare pana la urma, pote nu acum imediat dar în 3-4 saptamani cel mult. Ma bazez pe ce mi se pare mie a fi stilul lui :
    încercarea a multumi pe toti dar alternativ : o scoate pentru a multumi UDMR-ul, o pune inapoi la presiune natioanlistilor romani ca sa le dea si lor o satisfactie de moment, apoi o scoate iarasi ca sa-i multumeasca pe cei care protesteaza…asta e stilul lui, nu are o pozitie, nu are de gind sa stea ferm pentru ceva, orice…in schimb le da la toti motive de satisfactie..temporara !

   • Ovidiu: „a proféta beszéljen belőled” = aprox profetul sa-ti indrume vorba 🙂

    Un alt element „comic” sau de tupeu: „MAE.. a iniţiat demersurile necesare pe lângă Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în vederea evaluării legalităţii instalării acestei plăcuţe.” Adica ministrul spune de o saptamina ca e ilegal, dar ei initiaza demersuri pentru a evalua…
    (Comunicat MAE dupa plingerea ambasadorului Ungariei fata de placuta)

    Actiune politicului romanesc in acest caz este chiar PENIBILA: cei de la putere (PDL) pun o tablita ilegal, opozitia ii sustine, zile intregi nimeni nu isi asuma responsabilitatea, apoi ca e legala ca apare pe schita (1 apare, nu si a doua…), apoi ca e legala iarasi (contrar documentelor cu semnatura lui apostu si a stampilelor ministerului), apoi declara apostu ca el a fost si ca trebuie maghiarii sa inteleaga multiculturalitatea (trebuie probabil, dar la Cluj el a trebui sa o inteleaga), apoi ca MAE face demersuri. Iti vine sa rizi de chinuri.

   • – Iti vine sa rizi de chinuri.

    E un nou act dintr-o comedie a absurdului. Poate vor apare scriitori clujeni care să exploateze subiectul si să scrie o piesă de teatru pe tema asta „Chinurile multiculturalismului. Ar avea efect cathartic.

 1. Dupa ce am citit linkul dat aici de OLorand,
  http://ziuadecj.ro/eveniment/istoria-nerostita-din-spatele-unei-simple-placute–67401.html

  mi-am dat seama ca nici macar faza cu „Iorga a vrut sa nu fie demolata statuia” nu mai tine. Si in 1932, ca si acum, s-a dorit sa se dea peste nas ungurilor/”romanizeze” statuia. Cu ajutorul unei triple miniciuni (neamul lui Matia nu era cel moldovean, ci cel ungar, Matia nu a fost „biruitor pretutindeni”, iar Moldova nu a fost nebiruita in perioada respectiva)

  Si mi-am dat seama ca cei care vor acum placuta sunte descendentii morali a unei gasti de studenti cu simpatii extremiste. Explicabile in contextul revendicarilor revizioniste maghiare din vremea aceea, dar nicidecum scuzabile.

  „Documentele consemnează că mulţimea de tineri români adunaţi la Corso l-a ovaţionat pe Ioan Moţa, fost preşedinte al Centrului „Petru Maior” în urmă cu 10 ani, iar apoi pe Corneliu Zelea Codreanu. La această întâlnire Octavian Stanca şi alţi vorbitori au punctat în repetate rânduri însemnătatea montării plăcuţei cu textul lui Nicolae Iorga „pe monumentul regelui maghiar de neam românesc”.”

  • olahus: „triple minciuni”. Eu as califica una singura minciuna (invins numai la Baia), cealalte simplificari tip mitologic sau jumatati de adevar .

   Si stim ca cele mai mari minciuni (dezinformari) sint acelea care contin un simbure de adevar, ca le fac credibile si mai usor de inghitit.

   • „cealalte simplificari tip mitologic sau jumatati de adevar”
    Pai se si spune ca adevarul e cea mai buna minciuna

 2. Pingback: Se poate: Arii maghiare si romanesti in Piata Unirii din Cluj! « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.