Boldog Húsvéti Ünnepeket! Hristos a inviat! Hristolu Anyie!


Foto: Sorin Onisor www.sorinonisor.ro - click pe imagine pentru a deschide siteul!

Foto: Sorin Onisor http://www.sorinonisor.ro - click pe imagine pentru a deschide siteul!

Dragi cititori crestini

E o mare bucurie pentru mine sa va pot ura anul acesta un Paste fericit/boldog Húsvétot/Pasti hariosu la toti, indiferent ca sunteti ortodocsi, reformati, catolici sau de alte confesiuni crestine!

Va si imi doresc ca acest Paste sa fie pentru noi nu doar un prilej de a ne infrupta din nspe feluri de mancare, ci si un prilej de a medita la cine suntem, la religia noastra si la relatia cu aproapele nostru. Cel cu ajutorul caruia ne putem cunoaste mai bine pe noi insine. Inclusiv sau poate mai ales cand aproapele are alta limba materna, alte convingeri religioase, alta culoare a pielii, alta identitate etnica/nationala decat noi!

Un Paste Fericit/Boldog Húsvéti Ünnepeket!/Pasti Hariosu!

Olahus si echipa MaghiaRomania

PS: urarile noastre merg si catre cei dragi voua, fie ei parinti, rude, soti, sotii sau amanti/amante :).

Reclame

11 gânduri despre “Boldog Húsvéti Ünnepeket! Hristos a inviat! Hristolu Anyie!

 1. Vă urez veselé velikonoce (adică un paște fericit) din Cehia!
  Aici udatul nu este la modă, tradiția e diferită: băieții/bărbații își fac un fel de bici împletit din 8 nuiele și merg de la casă la casă și lovesc fetele cu biciul ăla. Și eu am primit deja bătaie…

  Și ceva frumos:

  • „băieții/bărbații își fac un fel de bici împletit din 8 nuiele și merg de la casă la casă și lovesc fetele cu biciul ăla.”
   Ce obiceiuri sad0-maso ; ). Sper ca le lovesc USOR
   „Și eu am primit deja bătaie…” si te lauzi :))

   lasand gluma: lovitul e inainte sau dupa Pasti? Se practica lovitul si in Romania, de pilda la comunitea de origine bulgara din Branesti, de Lasatul Secului de Branza
   http://www.branesti.ro/sarbatoarea%20cucilor.htm
   „Dacă cineva nu primeşte o lovitură de la Cuci în acesta zi, se zice că acela nu va fi sănătos acest an.”
   Stiu ca lovituri se dau si la farsangul de la Rimetea/Torocko, tot la inceputul postului. Si stiu ca prin Moldova e un sat in care unii, romani din cate stiu, se iau la bataie in fiecare iarna, luandu-se tot dupa o traditie.

  • Tu ai scos-o, ca eu n-am afirmat nicaieri asta! Pe mine doar m-a distrat gugumania cu „urarile noastre merg si catre cei dragi voua, fie ei parinti, rude, soti, sotii sau amanti/amante”! Buna asta de Pasti, esti tare olahus! 😆

   • @Izabela „Pe mine doar m-a distrat …”

    Ce uşor de poate ajunge la neînţălegeri. Eu am interpretat replica ta „Amantul meu iti multumeste pentru urari!” ca un răspuns la postul lui Akabelle „bărbații își fac un fel de bici împletit din 8 nuiele….” în sensul că amantul tău şi-a insuşit idea entuziast şi îi transmitea muţumiri Akabellei pentru sugestie.

  • „Boldog”=fericit „Húsvéti”=de Paste „Ünnepeket”=sarbatori (acuzativ). Adica Sarbatori de Paste Fericite (kívánok = va urez!). Iisus Hristos este Jézus Krisztus, dar la maghiari nu exista formula „Hristos a inviat!”. Poate la putinii maghiari ortodocsi.

 2. @Si stiu ca prin Moldova e un sat in care unii, romani din cate stiu, se iau la bataie in fiecare iarna, luandu-se tot dupa o traditie

  Obiceiul respectiv , foarte arhaic de altfel, are loc in comuna Ruginoasa de linga Iasi. Ritualul are loc in ajun de Anul Nou si atunci flacaii din din sat , impartiti in doua cete – cei din deal si cei din vale, se imbraca cu niste costume din blana si cu masti care de care mai inspaimintatoare si „incing” o bataie cu caracter simbolic. Ma rog simbolic eufemistic vorbind pentru ca de fapt isi cara ciomege in cap cu nemiluita unii altora. Miza dobindita de ceata invingatoare este noroc si belsug in anul care urmeaza. Ritualul e executat an de an si atrage etnologi din tara si chiar si strainatate plus o unitate de jandarmerie care e mereu trimisa de catre prefect pentru ca ardoarea satenilor sa nu degenereze.

Comentariile nu sunt permise.