Dhyeata deschide „Lada cu amintiri” a aromanilor


sinduchita cu aduteri aminti - lada cu amintiri

sinduchita cu aduteri aminti - lada cu amintiri

Ultimul proiect al blogului Dhyeata ii indeamna pe aromani si pe urmasii de aromani sa scotoceasca in Lada cu amintiri a familiei lor, dupa fotografii, oameni de seama si ritmuri traditionale de viata.

Detalii, dupa „More”. Pe scurt, e genul de proiect care te face sa regreti ca nu esti aroman 🙂 . Sau ca ascendenta ta aromaneasca e doar o ipoteza, cum e in cazul meu.

De la stanga la dreapta: Strabunica, bunica, stra-strabunica si fratele stra-stra-bunicii, negustorul Grigore Filio(s). Singurii mei stramosi ne-romani au venit dintr-un oras cu o importanta burghezie aromana -Coriţa/Curceaua/Korçë, Albania. Si, daca nu ar fi fost ipoteza "aromanitatii" strabunicii, care mi-a tinut loc de bunica materna, probabil ca azi nu as mai fi scris acest post.

De la stanga la dreapta: strabunica , bunica (mama mamei mele) in copilarie, stra-strabunica si fratele stra-stra-bunicii :), anii 20-30, Coriţa, Albania. Singurii mei stramosi ne-romani au venit dintr-un oras cu o importanta burghezie aromana -Korçë/Curceaua. Si, daca nu ar fi fost ipoteza "aromanitatii" strabunicii, care mi-a tinut loc de bunica materna, probabil ca azi nu as mai fi scris acest post despre aromani.

*

„Dragii noştri prieteni, vă invităm să umplem împreună lada memoriei aromâneşti! Din respect pentru trecut şi spre neuitare, vă invităm pe toţi: fete şi băieţi, să ne trimiteţi istorioare şi povestiri din familia voastră. Ele pot fi: fie auzite la mamă, la tată, fie căutate la unchi, mătuşi, fie aduse aminte de un bunic sau de o bunică sau trăite de voi…Trimiteţi-le pe toate, fie transcrierile voastre, fie înregistrările audio şi video, acestea fiind legate de:

– fragmente de trai aromânesc de peste tot şi dintotdeauna, aduse aminte şi povestite

– momente din viaţa familiei voastre: oameni de seamă, întâmplări trecute semnificative

– fotografii vechi ce poartă în ele mici istorii

– documente şi acte care vorbesc despre aromâni

Aveţi exemple aici:

http://dhyeata.wordpress.com/2010/12/20/di-cum-muri-cota-alu-caratanascu/

http://dhyeata.wordpress.com/2010/12/20/sasi-frat-ca-celnicadz/

Prin acest proiect căutăm să apropiem tinerii aromâni de zestrea lor aromâneascâ şi să îi îndemnăm să se întoarcă mai mult către bunici (cei mai în vârstă) şi către acele istorii care spun cu adevărat ce suntem.

Aşteptăm aceste mici comori aflate de voi la adresa dei e-mail: georgiana.c.vlahbei@gmail.com, iar noi le vom aranja frumuşel într-o cărticică de Istorie Orală a Aromânilor de Azi, carte pe care o vom face publică treptat, începând cu postarea ei pe blogul nostru: http://www.dhyeata.wordpress.com.

P.S. istorioarele şi povestirile le vrem cât de mult posibil în aromână…şi dacă nu se poate mereu aşa, le aşteptăm în orice formă.

Cu bucurie,

Echipa Dhyeata”

Anunțuri

6 gânduri despre “Dhyeata deschide „Lada cu amintiri” a aromanilor

    • Viorel, postul e practic comunicatul Avdhela+ introducerea mea (inclusiv comentariul sub poza). Nu aveam pretentia ca am scris un articol, dar multumesc de apreciere!

  1. Pingback: [Banner] Cate limbi avem sus, sau povestea unei schimbari [imagini inedite] « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.