[Amintiri la botul calului] Ati fost la dezvelirea Statuii lui Matei Corvin?


La botul si coada calului, in 1902

Tot la botul (si coada) calului, dar in 1902.

UPDATE 10 aprilie: vezi impresiile de la dezvelire ale lui Judit E Ferenczaici (despre steaguri)acolo (despre momentul religios si discursul lui László Tőkés) si dincolo (despre traducerea in/din romana) – , respectiv ale lui „Mustar”, aici (despre steaguri, muzica, sonorizare).

Cum a fost in Piata Unirii/Mátyas Király tér la dezvelirea statuii lui Matei aka Matia Corvin?

Nu, va rog, nu-mi dati linkuri in romaneste*. nu am chef sa citesc iar cum steagurile UDMR sunt « luate drept » ale Ungariei, sau cum deputatul Mircia Giurgiu cica nu a vazut niciun steag romanesc in piata**. Ci sa va ascult marturiile voastre, cei care ati fost acolo fie cu o echipa de filmare, fie ca simpli spectatori si poate ati observat ceva ce a scapat presei online.

Asadar, povestiti-ne:

-(cam) cat ati stat?

-ce ati remarcat si a scapat presei de limba romana?

-ce ati remarcat si nu a fost destul discutat de catre aceeasi presa?

-alte chestii la care nu ma duce mintea la ora asta sa va mai intreb

Multumesc előre is/Anticipat köszönöm!

PS: Apropo de alt bullshit, cel cu lipsa traducerilor in romana, va recomand comentariul Inei:

Chiar si acolo unde vorbitorii au zis in romana, dupa discursul in maghiara “o sa prezint un rezumat in limba romana”, rezumatul acela a fost traducerea completa, de fapt- cel putin la nivel de sens al discursului. Sotul meu tradusese linga mine si tot ce tradusese el am regasit in asa-zisul “rezumat”

PPS: Cui i se pare ireverentios [partea cu botul calului], sa isi manifeste spiritul civic si sa voteze .

__________________________________________

*

Decat daca stiti vreun articol de bun simt despre eveniment.

**

o neasteptata gura de aer: editorialul lui Raul Chis. Neasteptata, cel putin pentru mine, fiindca.

Anunțuri

27 de gânduri despre “[Amintiri la botul calului] Ati fost la dezvelirea Statuii lui Matei Corvin?

 1. Am fost în piaţă în interes de serviciu, să zic aşa. Prima imagine care m-a izbit, chiar înainte de deschiderea festivităţi: marea de steaguri UDMR. Acum, e clar că mulţi maghiari păstrează în casă steaguri ungureşti sau panglici tricolore. Mie greu să cred însă că oamenii au la îndemână şi câteun steag UDMR, taman bun de scos de la naftalină când se mai inaugurează ceva. Evenimentul cică a fost organizat de guvern în colaborare cu administraţia locală, deci nu de UDMR. Mai mult: nu că aş avea vreo simpatie pentru primarul Apostu, dar el nu şi-a scos oamenii portocalii… Una peste alta, cel mai mult m-au deranjat lalelele Uniunii. Despre restul, puţin mai târziu.

  • „Întâmplător” :), exact in aceeaşi zi s-a desfăşurat la Cluj şedinţa CRU al UDMR, şi nu pot să cred că delegaţii nu au fost „invitaţi” să participe la manifestările din centru.

 2. @Judit… m-au deranjat lalelele Uniunii.

  Trebuie să fim mai înţălegători, UDMR-ul a intrat în faza luptei pentru supravieţuire, e presat de nemulţumiţi din toate direcţiile.

  • Cei care fluturau steaguri UDMR nu păreau chiar delegaţi
   CRU. Oricum, cred că nu tărie că acele steaguri nu-şi aveau locul acolo.

   • Nu era de ales. Altfel show-ul ar fi fost „consfiscat” (ar fi servit ca publicitate) doar pentru echipa Tőkés/Fidesz.

 3. Am fost si am stat pana la discursul lui Tokes (ma enerveaza omul, nu pot sa-l ascult). Imnul secuilor mi s-a parut total nepotrivit, nu avea nici o legatura cu ocazia (cu toate ca sunt secuianca), iar steagurile UDMR erau excesive. Era un pic naspa din punct de vedere tehnic (in spate nu se auzea mai nimic), dar in rest mi s-a parut ok, un pic boring, dar ok. Pacat ca dezvelirea n-a fost in noiembrie; probabil ar fi venit mai multi oameni.

 4. Păi s-au plictisit şi oamenii de atâtea dezveliri. Spuneam în primul comentariu că steagurile UDMR m-au deranjat cel mai mult. Dar au mai fost şi alte chestii: momentul festiv bisericesc. Care, din punctul meu de vedere, ar fi putut lipsi. Dar n-a lipsit: au vorbit patru prelaţi. Unul romano-catolic, unul reformat, unul unitarian şi unul evanghelic-luteran. Atât.
  Cât despre Tőkés, să-i răspund şi lui Mustar, ei, eu l-am ascultat. N-a prea vorbit la obiect, nimic neobişnuit. Însă faptul că a zis că pe vremea lui Gyurcsány (fostul premier al Ungariei) nu era bine să fii ungur în Ungaria, mi s-a părut deplasat. Mai cu seamă că el fusese invitat acolo în calitate de vicepreşdintele al Parlamentului European, cel puţin aşa l-a prezentat amfitrionul.

  • @Judit …momentul festiv bisericesc. Care, din punctul meu de vedere, ar fi putut lipsi. Dar n-a lipsit

   bineînţăles

   http://malicious.blog.hirszerzo.hu/entry/21527

   We are proud that a thousand years ago our king, St. Stephen laid down the firm foundations of the Hungarian state and made our homeland a part of Christian Europe….We recognize the role of Christianity in the preservation of the nation

   • Aşa, şi ce legătură are asta cu inaugurarea statuii la Cluj? Popii îs de aici, precum îs statuia şi Clujul. Şi io.

 5. noroc cu steagurile UDMR că altfel credeai că te afli la o festivitate în Ungaria organizată după regulile Fidesz

 6. Şi încă ceva: revin puţin la subiectul traducerilor. La orice astfel de eveniment, cu invitaţi din străinătate, organizatorii trebuie să asigure traducerea. Cum nici până acum nu e foarte clar cum s-au împărţit sarcinile între Ministerul Culturii şi Primăria Cluj, acest aspect a fost total neglijat. Udemeriştii au adus-o în piaţă pe interpreta de la lucrările CRU, fără să i se spună foarte clar ce trebuie să traducă. Cuvântul de deschidere al lui Apostu (cam fără noimă şi mesaj) nu a fost tradus, deşi în piaţă se aflau mai mulţi reprezentanţi ai guvernului Ungariei (şi nu toţi ştiu româneşte 🙂 ). Vicepremierului şi ministrului Culturii din Hu cred că nu li s-a spus cum merge de fapt traducerea. Ei sunt obişnuiţi cu traduceri simultane în căşti, aşa că au omis că facă pauză după fiecare frază, traducerea devenind astfel imposibilă. Cel mai tare a fost secretarul de stat Szőcs Géza, care a recitat una din poeziile sale. Ştiind şi eu câteva ceva despre traducerile simultane, în timp ce recita Szőcs, o priveam pe interpretă. Pierdută în primele momente, a renunţat la orice încercare de a traduce poeme spontan, la microfonul din piaţă. Nu au avut traducere nici popii.
  Lipsa traducerii a creat ceva vâlvă în presa din ţară, fiind luată drept o şincană la adresa românilor. Deşi e vorba de total altceva: amatorism impardonabil din partea organizatorilor.

 7. @Judit, Mustar: impresiile voastre sunt de acum accesibile direct din primele randuri ale postului, prin linkuri. Multumesc!

  @Restul: daca ai fost la dezvelire, de ce taci? Poate ai vazut ceva ce altora le-a scapat!

 8. Dar cu ce ocazie a avut loc aceasta dezvelire ? Parca statuia exista acolo de pe vremea lui Pazvante deci de ce mai era nevoie de inca o dezvelire?

  • de pe vremea lui Pazvante -din 1902, de pe vremea imperiului AuHu.
   deci de ce mai era nevoie de inca o dezvelire?-a fost acoperită anul trecut pentru a fi restaurată, acum arată ca nouă..adica e fel ca şi atunci când o tipă îşi schimbă coafura, sau rochia, …arată iar ca la 18 de ani şi trebuie „inaugurată” din nou (adică lăudată).

 9. @arată iar ca la 18 de ani şi trebuie “inaugurată” din nou (adică lăudată).

  Prin inaugurata te-ai referit la a fi doar laudata ? Halal inaugurare….
  Cat despre statuie , de ce mai era nevoie de o re-inaugurare ? Ce-i bietul Mateias soim de vinatoare sa stea cind cu capul acoperit cind dezvelit ?

 10. Nu cred ca daca era vorba de un monument care sa aiba cat de cat relevanta si pentru romani as fi avut alta atitudine. Nu cred ca trebuie inaugurate de nu stiu cate ori nu stiu ce statui si monumente oricat de importante ar fi ele. Faptul ca mie imi place statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii nu inseamna ca trebuie s-o dezvelim de nu stiu cate ori .

  • Solovastru: Merci pt mingile ridicate la fileu 🙂
   – monument cu „cit de cit relevanta pt romani”: nu „voi” spuneti ca „cel mai mare rege al Ungariei a fost roman”?
   – „nu trebuie inaugurate de nu stiu cite ori” – din cite stiu a fost inaugurata in 1902 si acum in 2011 (si am prezentat 4 exemple de reinaugurare dupa restaurare, plus inca una data de Ovidiu).
   Mai ai ceva de adaugat?

 11. @nu “voi” spuneti ca “cel mai mare rege al Ungariei a fost roman”?

  Nu cred ca acest lucru e asa de promovat de catre istoriografia romaneasca unde mai degraba Maties e prezentat in mod marginal ca avind vagi origini romanesti si e descris in mod negativ ca cel care l-a tradat si inchis pe Vlad Tepes.Plus ca oricum nu spunem „noi” ( orice ar insemna acest noi) ca Matia ( Maties apoi Mateias cum a evoluat numele in cronicile romanesti ca sa ajunga la forma actuala atit de blamata de Matei ) avea origini romanesti. Sint cronici din epoca care sustin asta. De exemplu cronicarul polonez Jan Dlugosz sustine despre el ca : …cu solii moldovenilor se intelegea fara talmaciu” si chiar biograful sau personal Antonio Bonffini spunea despre el ca avea origini „valahe” . Deci nu e o teorie inventata sau macar initiata de catre istoicii romani.

   • Ai scris mai mult decit atit, vezi cronicarii…
    Din pacate pt tine il mai vom sarbatorii la Cluj, si vom sarbatorii si alte personaje si monumente, multe cu inca mai putine conotatii pt romani.
    Si ma opresc aici pe tema asta.

Comentariile nu sunt permise.