S-a lansat Dhyeata, cel mai ambitios blog de cultura aromana!


Dhyeata

Am placerea s-o iau iar inaintea Zboară niangrâpsiti 🙂 si sa fiu primul care anunta lansarea faptul ca Dhyeata, impresionant blog cultural aroman al echipei Proiectului Avdhela, a devenit public. Dedicat culturii aromane, Dhyeata incearca sa se situeze „in afara disputelor ideologice” (altfel spus, a luptei dintre partizanii unei identitati separate de romani si cei care se considera parte integranta a poporului nostru).

In acest scop,  blogul se concentreaza pe ce ii poate lega pe aromani: muzica (vezi d.ex. cimpoierul farserotilor din Cogealac, descoperiti de Grigore Lese), traditiile  (cum ar fi ce a blestemului), istoria (inclusiv istoria orala – vezi aici), literatura (vezi traducerea cartii Haide bre! de Irina Nicolau).

Sigur, mai e de lucrat la blog: lipsesc versiunile aromane/englezesti de la unele texte, iar posturile ar fi mai usor de gasit daca ar fi fost grupate pe categorii. Sigur, cu nu mai putin de zece sectiuni diferite,  pare un proiect extrem de ambitios, greu de tinut in viata in lipsa unei pasiuni statornice pentru idiomul aroman si cultura aromana. Din fericire, aceasta pasiune* exista in inima lui Ionut Gurgu, a Georgianei Vlahbei si in sufletele celorlalti din echipa Avdhela! Si, dupa cum i-am simtit eu, Dhyeata va trai multi ani de acum incolo!

*o dovada de pasiunii lor este  ce au facut de ziua aromanilor la Bucuresti, in Herastrau (la finalul articolului).

Anunțuri

7 gânduri despre “S-a lansat Dhyeata, cel mai ambitios blog de cultura aromana!

 1. Dragă Olahus eşti prompt, ca de obicei. O singură menţiune, blogul nu a fost lansat, doar la-m făcut vizibil tiptil tiptil, dat fiind că mai sunt atâtea de completat. Cu toate astea, la o adică, merge citit şi aşa pentru moment. Te anunţăm de „marea lansare”. Mersi de post!
  P.S.1 Ionuţ Gurgu e colaborator al blogului, nu autor permanent.
  P.S. 2 Posturile sunt grupate pe categorii. Fiecare secţiune mare de sus- sau pagină conţine grupate titlul articolelor cu link spre text care se încadrează acolo 🙂

  • „P.S.1 Ionuţ Gurgu e colaborator al blogului, nu autor permanent.” da, insa din cate stiu eu e marele sef Avdhela ;).

   „Posturile sunt grupate pe categorii. Fiecare secţiune mare de sus- sau pagină conţine grupate titlul articolelor cu link spre text care se încadrează acolo”

   V-ar fi mai usor asa: atribuiti cate o categorie la fiecare postare, apoi mergeti pe sectiunea respectiva si dati linkul la intreaga categorie, fara sa mai trebuiasca sa adaugati fiecare link nou de cate ori postati ceva.

 2. Si pentru ca tot iti place sa blochezi comm-uri, iti scriu aici: corect este „Iu earai”, ca nici in dacoromana nu scrii „unde ierai” 😆
  Si sa stii ca nici daca as vrea nu mai pot sa te votez acuma in Roblogfest 2011! 😀

 3. Pingback: Dhyeata deschide “Lada cu amintiri” a aromanilor « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.