[Interviu] Cum i-a băgat la apă presa din România pe românii din Ungaria


Asta doare„. E reacţia unei românce din Ungaria la realizarea faptului că politicienii şi jurnaliştii români de politică externă „habar n-au câţi români sunt în jurul ţării şi mai ales în comunităţile care există de secole, precum cea din Ungaria”. Mai jos, vorbim cu cadrul universitar Mihaela Bucin despre cum o parte a presei i-a transformat în „păpuşi de paie spânzurate” pe românii ortodocşi din ţara vecină. Iar jurnalista Eva Iova aduce corecturi şi nuanţări faţă de articolul Mediafax care, preluat de zeci de ziare, a produs mâhnire printre românii de acolo.

Nota: Sublinierile îmi aparţin (Olahus).

Mihaela Bucin: nimeni nu ne susţine. Nici măcar moral.

Într-un articol Mediafax, preluat de către numeroase ziare românești, dar tradus și în presa de limba maghiară, persoanele care s-ar fi declarat de etnie română la ultimul recensământ (2001) sunt în număr de 5.000 (cifra exactă: 7 995). Totodată,  ortodocșii (români) ar fi în număr de „doar 30” (cifra exactă: 5598). De asemenea, elevii români ar face doar 2 ore/săptămână de limba română la singurul liceu românesc, din Gyula/Jula (corect: 5-6 ore/săptămână  vezi mai jos).

Aceste informații i-au deranjat pe mai mulți români din Ungaria, din  preocupați de soarta comunității lor, spune Mihaela Bucin, șeful Catedrei de Limba si Literatura Română de la Universitatea din Szeged/Seghedin.

Mihaela Bucin. Foto: Júlia Kaupert

MaghiaRomania: Ce repercusiuni poate avea asupra comunității românești din Ungaria traducerea acestei știri în maghiară și preluarea ei de către diverse publicații?

Mihaela Bucin: În avalanşa de ştiri în care trăim, nişte cifre care se abat „puţin” de la realitate, probabil nici nu vor fi luate în seamă. Comunitatea românească din Ungaria nu e o forţă, nu reprezintă o miză pentru o ţară sau alta. Însă prejudiciile pot fi – sunt – de alt ordin, mai profund, mai uman, căci hrănesc neîncrederea şi:

consternarea în faţa faptului că politicienii şi specialiştii pe politică externă de la marile agenţii de presă şi gazete din România habar n-au câţi români sunt în jurul ţării şi mai ales în comunităţile care există de secole, precum cea din Ungaria. Asta doare! Mai ales când cei ce vizitează acestă comunitate muribundă, sunt scandalizaţi că românii din Ungaria nu mai sunt români, nu vorbesc, nu gândesc româneşte. De ce-ar face-o? Să fii minoritar, e o povară, nu un privilegiu, e un chin, nu o plăcere. Mai ales când nici măcar moral nu te susţine nimeni;

jena faţă de majoritarii lângă care trăim şi care observă superficialitatea şi felul unilateral în care sunt trataţi românii din Ungaria din partea ţării-mame. Să publici prin toate  ziarele, pe internet, de unde preia apoi toată lumea, informaţii precum că în Ungaria sunt doar 30 de români ortodocşi, e ca şi cum pe ceilalţi cinci mii, care au mai avut mândria să se declare practicanţi ai acestui cult, care a fost în istorie aproape singura pavăză împotriva asimilării, i-ai transforma în păpuşi de paie spânzurate prin pieţe;

teama istoria nu va mai păstra din noi nimic, decât aceste gafe jurnalistice şi, nu în ultimul rând, teama că nici noi, cei care trăim azi din românitatea noastră, ziarişti, cadre didactice şi câţiva funcţionari, nu vom apuca să ieşim la pensie înainte ca această comunitate să se stingă.

Eva Iova: copiii care ajung în liceul românesc vorbesc românește prost. Sau deloc.

Eva Iova

Despre  diferența între ce a apărut în articol (în unele cazuri, chiar citând-o) și ce a spus la teleconferința* la care a fost prezentă presa, vorbim cu Eva Iova, redactor-şef Foaia românească şi membru în Prezidiul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria.

MaghiaRomania (Mg.R.)– Cum comentați informațiile cu privire la numărul de ore de la liceul din Gyula?

Eva Iova (E.I.)– Răspunsul meu, pe scurt, ar fi: nicicum. Deoarece eu nu am spus aceste lucruri. După cunoştinţele mele, la liceul „Bălcescu” din Jula elevii învaţă limba română săptămânal în 5-6 ore, deci asta înseamnă că zilnic au ore de română, însă – după cum spun profesorii – şi la alte discipline se foloseşte limba română, învăţându-se termenii tehnici în română atât la istorie, cât şi la geografie sau matematică şi alte materii. Sunt elevi care fac aşa-numitul an pregătitor la liceu, ei au săptămânal 12 ore de română, ca începători. Deci, habar nu am cine şi cum a „calculat” cele două ore pe săptămână, amintite în articolul apărut pe Mediafax şi preluat de numeroase reviste şi site-uri din România.

Mg.R.– Cum comentați declarația cu privire la pregătirea profesorilor, atribuită dumneavoastră?

E.I.– La teleconferinţa de presă citată în presa din România am fost întrebată dacă românii din Ungaria urmăresc dezbaterea legii învăţământului din România şi care este părerea noastră despre aceasta. Eu am spus că nu urmărim şi nu prea avem nicio părere, deoarece şcolile din Ungaria nu funcţionează pe baza legii învăţământului din România, ci pe cea din Ungaria. Cum este şi normal. Am spus că şcolile româneşti din Ungaria au alte probleme decât cele din România, ca, de exemplu, necesitatea unei reforme serioase în ceea ce priveşte predarea în şcolile noastre în contextul condiţiilor actuale. M-am referit la faptul că marea majoritate a profesorilor care predau în şcolile româneşti şi-au obţinut diplomele la catedrele de română de la Budapesta şi Seghedin şi ei au primit pregătirea ca să predea limba română ca limbă maternă. Însă situaţia actuală este că marea majoritate a copiilor care vin la şcolile româneşti vorbesc foarte slab sau nu vorbesc deloc limba română. Astfel, profesorii sunt puşi în situaţia să predea limba română nu ca limbă maternă, ci ca limbă străină.

Mg.R.– Ce părere aveți despre informațiile cu privire la numărul de români declarați la ultimul recensământ, respectiv numărul de români ortodocși?

E.I.– Şi aici s-au făcut greşeli grave. E suficient să cauţi de exemplu pe Wikipedia, ca să afli câţi români trăiesc în Ungaria, conform recensământului. Eu şi în interviu am spus că la recensământul din 2001 s-au declarat 8000 de români şi 5500 de români ortodocşi. Deci, nu pot să-mi dau seama cine şi de ce vehiculează numărul de 30 în cazul ortodocşilor români din Ungaria.

________________________________________________________________________________

* Ştirea, care tratează în principal dorinţa unor români din Ungaria de a primi cetăţenia română, a apărut în urmă unei teleconferinţe organizate de vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu, la care au participat reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti din ţara vecină. Linkuri cu articole care preluau ştirea Mediafax au fost postate, fără nici o precizare privind numărul real al românilor din Ungaria, şi pe blogul lui Cristian Diaconescu.

Anunțuri

33 de gânduri despre “[Interviu] Cum i-a băgat la apă presa din România pe românii din Ungaria

 1. Că „nimeni nu ne susţine” e o declaraţie făcută la mânie! Am sărit peste cal! Iată, ţie, Olahus, îţi pasă! Şi mai sunt şi acei diplomaţi români în Ungaria, ca şi mai multe sute de intelectuali din România, de prieteni, de cunoscuţi şi necunoscuţi, care încurajează şi urmăresc această comunitate care s-a pierdut pe sine însăşi şi nici ea nu ştie de ce fel de ajutor are nevoie ca să se regăsească!
  Mihaela Bucin

 2. Este importanta informarea corecta. La fel de importante sunt si drepturile romanilor din Ungaria. Si cele 5-6 ore saptamanal sunti putine. Ar trebui ca elevii romanii din Ungaria sa aiba aceeasi drepturi ca si elevii maghiari din Romania. Si da, exista si maghiari din Romania carora le pasa. Ziarul Bihari Naplo scrie despre initiativa UDMR din Salonta care face o colecta de carti si materiale audio-vizuale in limba romana pentru a fi donate romanilor din Micherechi (Mehkerek), Ungaria.

  • Sunt intru total de acord. Astea sunt lucruri frumoase… UDMR Salonta sa trimita carti romanesti la Micherechi, iar tinerii (si mai putin tinerii) ortodocsi din Micherechi se duc cu donatii (jucarii, mancare, haine) pt copiii de la casa de copii din Salonta, indiferent de nationalitatea acelor copii…

 3. E trist:
  – o comunitate asa de mica e „muribunda”, ca sint dispersati (cu putine exceptii), ca exista casatorii mixte, ca scolile nu sint destule (in unele locuri probabil nefiind si copii destui pt o clasa…), ca situatia de minoritar chiar poate fi o povara cum spune doamna Bucin: ginditi-va: acesti copii au multe ore in plus fata de copiii maghiari locali, trebuie sa invete si termenii in limba romana, sau daca invata totul in romana, trebuie sa stie si toate in ungureste pentru admiteri la facultate, pentru a fi angajat, etc. Asta inseamna efort aditional, pe care citiva nu il depun…
  Cunosc situatia, ca cam la fel dispar maghiarii din unele judete ardelene (Hunedoara de ex).

  – si e trist cit de limitat e ajutorul Romaniei (in trecut aproape cvasi nil), din motive de politica interna, si citeodata sint incercari de ai folosi in politica interna: vezi intrebarea catre doamna Iova despre legea invatamintului din Romania…
  Tara mama trebuie sa aiba grija, sa ii sprijine: cu fonduri, cu carti, cu profesori, cu burse, cu negocieri cu tara in care traiesc, etc si sa-i lase in pace sa se organizeze/traiasca cum vor ei. Cum nici noua (maghiarilor ardeleni) nu ne place cind din Budapesta se incearca sa ne spuna cum si ce sa facem.

 4. Lorand –„E trist:- o comunitate asa de mica e “muribunda..”

  De ce e trist ? i-a întrebat cineva dacă sunt întristaţi ? Cu România la doi paşi, imediat peste graniţă, nu ar fi dificil să-şi mentină limba dacă ar vrea. Nu de cărţi din Salonta au nevoie, un radio chinezesc de 10 RON (660 Forint) ar fi suficient dacă ar avea o motivaţie să o facă.

  • Chiar, nici nu m-am gândit la asta: să ne luăm câte un radio chinezesc! Mai rămâne să descriem precis şi convingător acea motivaţie care ar menţine limba română, fiindcă ar fi mai puternică decât istoria, mentalitatea, inerţia, interesul, indiferenţa, obtuzitatea, rutina, jena, setea de prestigiu, lenea, pâinea de zi cu zi, neîncrederea în viitor, lipsa de modele, frica de etichete, aroganţa…

   • @scuze se găsesc totdeauna şi cu mare uşurinţă… „istoria, mentalitatea, inerţia, interesul, indiferenţa, obtuzitatea, rutina, jena, setea de prestigiu, lenea, pâinea de zi cu zi, neîncrederea în viitor, lipsa de modele, frica de etichete, aroganţa”… mereu alţii sau altele sunt de vină

    @Mai rămâne să descriem precis şi convingător acea motivaţie care ar menţine limba română..

    asta ziceam şi eu

  • Draga Ovidiu,
   asa este, ai totala dreptate. Nimeni nu ne-a intrebat daca suntem tristi sau nu. Dar un lucru sa nu uiti: nu numai Romania e la doi pasi de noi, si noi suntem la 2 pasi de Romania. Pana in 1990, NIMENI nu ne-a cautat din Romania. Noi de ce sa-i fim cautat? Totusi, pe cine sa fim cautat? Dar iti spun un lucru mult mai trist. La teleconferinta aia de presa, de la Cr. Diaconescu, la care am fost sunata la telefon au fost si persoane care atunci au auzit pt prima data ca in Ungaria traiesc romani!!! Sa fie chiar numai vina noastra??? Ma indoiesc…
   Dar sa lasam asta la o parte. Nu cred ca trebuie sa cautam tot timpul vinovati, pt ca din aceasta cauza de ani de-a randul stam locului. Problema e ca Romania nici pana in ziua de azi nu este capabila sa-si INSTITUTIONALIZEZE legaturile cu romanii din jur. Romanii care traiesc in jurul Romaniei fara vina lor. Romani care niciodata nu s-au mutat acolo, ci s-au nascut si au crescut acolo. Rectific: cred ca nu de aia ca nu e capabila, ci pt ca nu vrea…

 5. Eva Iova: „Problema e ca Romania nici pana in ziua de azi nu este capabila sa-si INSTITUTIONALIZEZE legaturile cu romanii din jur.”

  care români ? cei 20 000 din Ungaria ? sau cei 400 000 din Ucraina, 250 000 în Serbia, 3 milioane în Basarabia, 150 000 în Grecia , 1.2 milioane în Italia, sau poate cu cei 800 000 din Spania ?

  „Nu cred ca trebuie sa cautam tot timpul vinovati, pt ca din aceasta cauza de ani de-a randul stam locului”

  exact, e pierdere de vreme, lumea nu se schimbă doar tu pe poţi schimba

  • Ovidiu:
   Chiar nu înţelegi sau nu vrei să înţelegi cine sunt românii din jur? Cei 1,2 mil din Italia şi cei 800 mii din Spania au plecat din voia lor. Noi nu am plecat. Am ramas aici.
   Mai am o singura intrebare: daca cei 1,2 mil romani din Italia vor ramane definitiv acolo, ce crezi cati vor mai fi romani peste 200 de ani? Sau peste 300 de ani?
   Noi trăim aici de sute de ani. Şi nu ne-am asimilat într-o genetaţie sau doua.

  • Ovidiu, românii din Italia şi Spania sunt cetăţeni români, deci au o legătură destul de bine reglementată cu statul român. Nu despre ei vorbeşte Eva. Mai mult, legătura instituţionalizată nu înseamnă că nu s-ar putea ţine cont de nevoile fiecărei comunităţi în parte. Tocmai asta ar trebui să însemne: să se identifice nevoile, iar statul român să ofere sprijin direcţionat. Mă refer aici de la burse de studii la fonduri pentru şcoli, sprijin pentru presă şi iniţiative culturale. CD-urile cu colinde şi colectele de cărţi vechi nu-s mereu foarte utile.

  • Rămân fan înfocat al vicepremierului Ungariei care spune cu foarte mult tupeu ce ar trebui să facă statul pe care, de altfel, îl reprezintă. Apoi mai teoretizează niţel problema şi ajunge la concluzia lui (a lor) favorită: să se mai restrângă din libertăţile individuale. Asta pare să fie reţeta universală pentru combaterea tuturor relelor. Mă rog, în capul lor.

 6. Eva Iova: „Zilele trecute ne-au oferit multe momente de furie, de enervare, dar, totodată şi de distracţie, căci am văzut cum se poate întoarce o idee venită de la noi, chiar împotriva noastră şi cum prostia este universală, ea nu cunoaşte graniţe. Numeroasele articole şi reportaje apărute şi difuzate recent în presa din România despre comunitatea noastră românească arată că suntem vulnerabili, că suntem slabi, că nu avem conducători, că la noi toată lumea vorbeşte şi face după capul lui. Din această cauză se întâmplă astfel de gogomănii…”

  http://www.foaia.hu/www/index.php?option=com_content&view=article&id=6966%3Aisterie-mediatizat-i-prostie-fr-frontiere&catid=5&Itemid=100017

 7. „Un lucru totuşi nu prea înţelegem: dacă ţara-mamă România ar dori cu adevărat să ajute cu ceva (cu orice: cu cetăţenie, cu finanţarea unor instituţii, cu cărţi sau chiar cu antene tv) comunitatea românească din Ungaria, aşa vulnerabilă şi slăbuţă cum este ea, dar totuşi încă existentă, de ce nu o face cu capul şi nu cu o presă interesată numai de scandal şi senzaţional.”

 8. o paralelă între situaţia din Banat şi Ungaria

  http://www.divers.ro/focus_ro?func=viewSubmission&sid=9211&wid=37452

  “Intreaga minoritatea romaneasca din Ungaria pare sa-si uite limba, deoarece copiii nu mai vorbesc romaneste nici macar in familie, mai ales ca acestea, de obicei, sint mixte. Scoala e singurul loc unde copiii pot dobindi macar cunostinte minime de limba materna, insa nici situatia scolilor romanesti nu este printre cele mai fericite, institutiile confruntindu-se cu probleme financiare si fiind de multe ori in pericol de desfiintare sau comasare”

 9. Judit.. „Ovidiu, românii din Italia şi Spania sunt cetăţeni români, deci au o legătură destul de bine reglementată cu statul român. ..”

  Şi la ce le ajută cetăţenia ? Înlocuieşti dragostea cu certificatul de căsătorie ?
  Cei din Italia sau Spania care nu se vor întoarce se vor asimila în 2 generaţii, la fel se va întâmpla şi cu cei din Ungaria odată ce ies din mediul rural. Scopul acordării cetăţeniei e încercarea de a-i atrage către piaţă forţei de muncă din „ţara mamă” unde formează majoritatea şi unde identitatea (limba, cultura) are utilitate social-economică.

  • Problema e că noi din asta trăim: suntem ziarişi, dascăli, funcţionari (şi cam atât) care ţinem în viaţă limba română şi, cât de cât, o coeziune între indivizii care, ai dreptate, se schimbă al naibii de repede. Soluţia e să ne facem că muncim? Statul în care trăim nu ne controlează, autocontrol nu e, pe nimeni nu interesează dacă îmi ţin orele sau dacă în şcoli, în presă se face treabă şi există cât de cât un nivel calitativ. Îi vedeţi în înregistrări pe cei de las AŢRU. Ei sunt cei care ar trebui să ţină frâiele acestei comunităţi. Dar nu vedeţi că sunt vai de capul lor??? E o situaţie fără ieşire, însă, la nivel comunitar. N-ai dect să te salvezi ca individ. Statul ne aruncă nişte gologani, apoi ne putem sfâşia între noi, ca haitele de câini. Asta e o strategie foarte comodă şi subtilă. Cam aşa arată autonomia, în comunităţile mici, fără un anumit orizont de cultură identitară şi politică.
   Ne sfătuiţi şi voi să ardem gazul de pomană? Cei mai mulţi aşa fac, şi o duc bine. Ba, mai mult, un reprezentant de la guvern (ul maghiar) mă consilia să privesc lucrurile cu un pic de cinism şi fără speranţe. Iar cineva din comunitate zicea că tot ce se mai poate face e un manifest: „Români din Ungaria, asimilaţi-vă demn, stingeţi-vă frumos, muriţi sănătoşi.” Nici nu-mi mai iau aparat de radio :))))

   • Am adaugat Mihaela Bucin in paranteza. Probabil ca acum, cand vrea sa scrie ceva, ii apare automat BMG, dar de acum veti sti cu cine vorbiti 🙂 .

 10. @BMG-Nici nu-mi mai iau aparat de radio 🙂

  Mă bucur 🙂 , că în rest : „comunitate muribundă”, „chin”, „povară”, „stingeţi-vă”, „sfâşia între noi ca haitele de câini”, „vai de capul lor”, etc. mai că-ţi vine să te sinucizi ce să mai pierzi timp să aştepţi asimilarea. V-aţi maghiarizat deja de tot cu atitudinea asta depresivă. Mi s-a părut că îl auzeam pe Tőkés cu „genocidul” şi cu „urna incinerară a comunităţii maghiare” ce e centrul Clujului. Dacă tot e să muriţi eu zic să trageţi un chef înainte, la ce bun să mori plângând ? Eu dacă aş fi sigur că mor peste 10 zile aş vinde tot şi as pleca cu banii la mare să mă distrez cît mai pot.

  Mai serios acum. Nu înţăleg cum de sunteţi aşa izolaţi (etnic), cum de aveţi aşa probleme cu limba-identitatea dat fiind că sunteţi aşa de aproape de graniţă. Zilnic sute de români trec graniţă cu HU cu tot felul de probleme. Am fost în Szeged acum câteva luni şi am vazut zeci de maşini cu numere de România, am intâlnit români pe stradă (m-au auzit vorbind şi m-au oprit) ba chiar am apucat să cunosc o familie de români ce traiau acolo, şi asta într-o singură zi. Centralizaţi şi voi datele pe internet (nume, adrese, oraşe şi profesii). Să învăţăm de la maghiarii şi să facem şi noi registre (benevole, informale, nu poliţie ento-politică).

  Oricum, ce faceţi voi (tu şi Eva) e deja ceva, a-ţi reuşit să atrageţi atenţia. Dar cred că mai curând o să obţineti sprijn local, de la cei din oraşele şi firmele RO de lângă graniţă decât de la Bucureşti. Cu politica lor păguboasă am pierdut milioane (!) de etnici români în ultmii 20 de ani, zău dacă le pasă de ce 20 000 cât sunteţi voi.

  • Ovidiu: BMG (MIhaela Bucin) a predat si preda cursuri de limba si cultura romana adultilor romani dintr-un sat din Ungaria. Asta ca sa intelegi ca ea este printre cei care FAC ceva. PS: din cate stiu eu, acele cursuri nu sunt retribuite, e vorba de un voluntariat.

 11. La chefuri stăm bine, Ovidiu, nu te lua după aparenţe! Iar depresia ni se trage de la conaţionalii maghiari, ei sunt aşa prăpăstioşi. Conaţionali! E prea puţin spus: ei sunt colegii noştri, şefii, vecinii, soţii şi copiii, cei mai buni şi cei mai răi prieteni. Aici nu sunt decât comunităţi româneşti mici, dispersate, care la 1920, când s-au separat politic de masa românilor din Ardeal şi Banat, erau deja în proces avansat de asimilare. Nu mai au cod cultural românesc, ăla tradiţional e depăşit, cel modern e înspăimntotor pentru mulţi.
  Dar ai încă instituţii, ai nişte posturi, mai pică şi bani, tot ar trebui să ne mişcăm mai mult, zic eu. Structura asta cu autoguvernările e o mascaradă, a supt toate energiile timp de 12 ani. E greu de înţeles ce se întâmplă aici, nici nu vreau să intru în amănunte, că poate mă linşează comunitatea!
  Ce mă termină nervos, e faptul că toate comunităţile româneşti istorice din jurul României se agită mai nou, până şi vlahii vor să renască. Pentru că aşa e firesc, se vede, poate că „secolul 21 va fi al minorităţilor sau nu va fi deloc”. Despre românii din Ungaria se aude cel mai puţin, deşi n-o duc rău, ca cei din alte părţi.Ori chiar asta e cauza delăsării.

  Cum primim salariile pe aprilie, mergem la distracţie, cum zici! Dar putem merge la Balaton? Că în Ungaria n-avem mare…

 12. @Ziarul Bihari Naplo scrie despre initiativa UDMR din Salonta care face o colecta de carti si materiale audio-vizuale in limba romana pentru a fi donate romanilor din Micherechi (Mehkerek), Ungaria

  Induiosator .

  @Nu mai au cod cultural românesc, ăla tradiţional e depăşit, cel modern e înspăimntotor pentru mulţi

  De ce e asa inspaimantator ?

 13. Leadul/sapoul initial suna asa „Ortodocsii inregistrati la ultimul recensamant din Ungaria incap toti intr-un bloc de locuinte (30 de persoane), iar elevii din singurul liceu romanesc fac limba romana un pic mai des decat ai nostri dirigentia (2 ori/saptamana). Cel putin asa rezulta dintr-un articol Mediafax, preluat pe larg in presa romaneasca. Care este adevarul, aflati de la singurul roman din Ungaria citat in articol-jurnalista Eva Iova.”

 14. Pingback: Ceva mai mult despre Judit Ferencz si OLorand « MaghiaRomania

 15. Pingback: [Joia MRo]Mesaj din Ungaria: Faceti ceva sa ne mandrim cu Romania! [1 Decembrie] « MaghiaRomania

 16. Pingback: Romanii din Ungaria,”Romani care s-au stins”? [Joia MaghiaRomania] « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.