MaghiaRomania TV: Scooter, Copsa Mica si imnul Solidaritatii


h p baxxter scooter

Ce faci Baxxter, te-ai apucat de muzica celtica?

In ce limba minoritara din Vest s-a cantat despre drama de la Copsa Mica? Ce treaba a avut Solidaritatea lui Lech Walesa cu limba catalana? Si ce legatura exista intre „celticul” Alan Stivell si ultracomercialul Scooter?  Intrebari inspirate de cititoarea noastra Edit Szegedi si la care gasiti raspunsul mai jos, alaturi de multe alte melodii minoritare.

live

sus: Denez Prigent canta despre Copsa Mica in bretona

Edit Szegedi:Exista un numar de cantareti/cantarete si trupe care canta in limbi pe cale de disparitie sua in dialecte dispretuite (considerate semne ale provincialismului). Favoritii mei: (…) Denez Prigent

Denez Prigent&Lisa Gerard: theme from Black Hawk Down

Lluís Llach (catalana – varinta poloneza a cantecului sau L’estaca a devenit imnul Solidaritatii)

Lluís Llach, L’Estaca

Mury, imnul Soildaritatii/Solidarnosc, interpretat de autorul textului, Jacek Kczmarski

si in interpretarea lui Jean Michel-Jarre

Runrig ((scottish-n.m.) gaelic)

Un cover all stars, la lansarea BBC Alba („BBC Scotia”, in limba gaelica scotiana)

(…) Mario Azad Donatiello (in diferite dialecte din Sudul Italiei, inclusiv in grikolimba greaca vorbita in Magna Graecia)

(…) Alan Stivell (…) (bretona)

Alan Stivell, Son ar chistr (cantecul cidrului)

Bots: Zeven dagen lang (Sieben tage lang)/Wat zullen we drinken, cover dupa A Stivell.

Scooter: How much is the fish, cu sample din Zeven dagen lang de la Bots

(…) De ce m-am oprit asupra Europei Ocidentale? Pentru ca exista un mit (ca sa ma exprim delicat) privind omogenitatea culturala si lingvistica a tarilor din aceasta parte a Europei, daca se poate, din Evul Mediu. Nimic mai fals. Omogenitatea a fost o inventie a statului absolutist, dus la implinire de iacobinimsul de stanga si de dreapta.

Ca Europa Occidentala nu e omogena cultural si lingvistic (si e bine ca e asa*), v-ati putut convinge cel putin mai sus, daca ati ratat primul „MaghiaRomaniaTV. Cum sper ca v-ati convins ca un cantec intr-o limba minoritara poate depasi, prin tematica si succes, granitele sale lingvistice.

___________________________________________

*sigur,  apar probleme cand cultura diferita nu implica doar productii culturale proprii, ci si valori sociale/politice radical diferite de ale majoritatii. Dar acesta este mai curand cazul unora dintre imigrantii din Vest (vezi sharia) decat al minoritatilor traditionale, care au locuit secole alaturi de majoritari si au valori similare cu ale acestora. Cand  Angela Merkel a vorbit de esecul multiculturalismului, cu siguranta nu se referea la minoritarii danezi, sorbi si frizoni 😉 .

Reclame