Centre pentru o democraţie gândită de Orbán şi Tőkés


La prima vedere, ajuta maghiarii in dobandirea cetateniei ungare. La o privire mai atenta, insa, Centrele pentru Democratie nasc intrebari cu privire la utilizarea datelor cu caracter personal si la rolul lor in constituirea partidului lui László Tőkés.

Indrumat de Consulate sa apeleze la Centre, maghiarul lasa acolo, pentru xerocopiere si traducere, acte precum cele de stare civila sau certificatul de nastere.Pana la urmatoarea programare, copiile raman la aceste Centre pentru Democratie (CD), infiintate de catre Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT).

In acest context, se naste intrebarea daca acordul incheiat intre statul maghiar si CNMT cu privire la Centre se refera si la protectia datelor personale pe teritoriul Romaniei.Szilágyi Mátyás, Consululul General al Ungariei la Cluj, spune ca “protectia si gestionarea datelor tin de organele administrative ungare”, iar autoritatile consulare le gestioneaza cu multa strictete.

Centrele „Democraţia”, din câte ştiu, nu se ocupă de
prelucrarea datelor, rolul lor este de a ne sprijini, îndeplinesc un rol de
intermediar, de informare (Szilágyi Mátyás)

Intrebat despre garantia pe care o ofera Centrele de Democratiei ca datele colectate nu vor fi folosite in alte scopuri, Szász Péter, directorul CD din Cluj, spune ca ei nu preiau date “ci doar nume, in rest nici o data”.

Noi utilizăm numele pentru programări şi pentru a evita situaţiile în care în locul solicitantului se prezintă o altă persoană.(Szász Péter)

Potrivit legii, datele cu caracter personal  reprezinta “orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila”.Totodata, prin prelucrarea datelor cu caracter personal se intelege inclusiv colectarea, stocarea si consultarea lor.

Da, avem un rol concret: Centre pentru Democraţie s-au deschis în multe localităţi şi dorim să realizăm un cadastru, un registru al maghiarilor, în care să figureze toţi maghiarii, profesia fiecăruia,iar bazele noastre de date sunt în pregătire (Szász Péter, despre rolul Centrelor in proiectul anuntat de vicepresedintele CNMT)

Interesele lui Tőkés si concurenta UDMR

Eu sper că nu se construieşte un partid în spatele acestor
Centre.Deci le acord încredere, fără a presupune că guvernul
Ungariei finanţează o organizaţie- actualmente civilă –
pentru înfiinţarea unui partid.Fireşte, orice afirmaţie de
acest gen este valabilă până i se dovedeşte contrariul.(Kovács Péter, vicepreşedinte executiv al UDMR)

Reporter: Nu este niciun secret că se pregăteşte constituirea partidului.
Aş dori să ştiu dacă Centrele pentru Democraţie îşi asumă vreun rol în acest sens.

Szász Péter: Centrele „Democraţia” nu vor avea un astfel de rol, dar s-a constituit o comisie care se ocupă de strângerea semnăturilor, dar independent de personalul Centrelor pentru Democraţie.

Consulul general Szilágyi Mátyás, spune ca acordul dintre Ungaria si CNMT s-a incheiat pe baza unei propuneri  “făcute de dl. Tőkés László, vice-preşedintele Parlamentului European”

Evident, oricine altcineva doreşte să ofere informaţii autorizate,
o poate face, nu există nici o îngrădire, nici o exclisivitate în acest sens

Pe de alta parte, vicepresedintele executiv al UDMR sesizeaza niste “ciudatenii”, intrebandu-se de ce statul ungar nu a folosit reteaua de birouri si sedii UDMR.

UDMR s-a adresat în scris reprezentanţilor competenţi ai Guvernului Ungariei, oferindu-şi sprijinul, resursele umane, infrastructura şi reţeaua existentă în ţară, participarea la această muncă de informare.

Toate citatele sunt extrase din reportajul prezentat luni, 30 ianuarie, la Emisiunea de Limba Maghiara de pe TVR 1. Mai multe citate, in comentarii.

_______________________________________________________________________
*acestea din urma, daca este cazul.Plus acte doveditoare ale ascendentei maghiare, vezi aici, traducere de pagina  cu copy paste url, aici.

**CNMT are un acord in  acest sens cu doua ministere din Ungaria.vezi detalii aici.

Reclame

13 gânduri despre “Centre pentru o democraţie gândită de Orbán şi Tőkés

 1. Directorul Centrului pt. Democraţie din Cluj,
  Szász Péter:

  „Denumirea a fost ideea lui Tőkés László şi a echipei sale, cu un an înainte de a conveni cu guvernul Ungariei ca noi, centrele pentru democraţie să sprijinim procesul obţinerii cetăţeniei maghiare.
  Probabil s-a plecat de la ideea că, de mai bine de 20 de ani, aici ne confruntăm cu un deficit de democraţie, că democraţia există la nivelul
  vorbelor, nu şi al faptelor.De aceea am înfiinţat un centru care urmăreşte problemele populaţiei locale, monitorizăm administraţiile locale,
  participăm la şedinţele consiilor locale şi, când constatăm că se iau
  decizii defavorabile oamenilor, le semnalăm şi încercăm să le contracarăm.”

 2. Despre acordul încheiat între Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi două ministere ale Guvernului Ungariei:

  Consulul general al Ungariei la Cluj, Szilágyi Mátyás:

  „Este un acord ce priveşte procedura naturalizării şi nu trebuie privit ca un tratat sau o convenţie internaţională.
  Se referă pur şi simplu la modalitatea în care această organizaţie,
  reţeaua centrelor pentru democraţie sprijină această procedură administrativă
  prin mijloace informale, iar preşedintele executiv a
  fost cel care a semnat acordul.
  Implică şi aspecte materiale ?

  Nu implică niciun aspect material, este un acord ce se referă e exclusiv
  la sprijin şi informare.”

 3. „Reporter: Dumneavoastră primiţi bani de la Guvernul Ungariei pentru această activitate?
  Szász Péter: Din câte ştiu eu, nu. Pentru demararea centrelor pentru democraţie, am accesat mai multe finanţări şi am primit donaţii şi din sectorul privat. Dar ce va fi în continuare, nu ştim.”

  „Rep.: S-a spus că la centrele pt. democraţie activează voluntari, dar şi angajaţi, pe
  perioadă determinată. Care este proporţia lor ?

  Szász Péter:Angajaţii permanenţi şi voluntarii sunt în procent de 50-50 %. Din fericire, toată lumea îşi dă seama de importanţa acestui proces şi s-au prezentat foarte
  mulţi voluntari, oferindu-şi serviciile.Cu siguranţă, fără ei ne-ar fi mult mai greu.

  Reporter: Cine este angajatorul celor salariaţi ?

  Szász Péter: Mişcarea Naţională Maghiară din Transilvania (adica CNMT, n.m.)”

 4. Vicepreşedinte executiv al UDMR, Kovács Péter:

  „Legea românească a protecţiei datelor nu interzice doar stocarea datelor.
  Pur şi simplu,nu ar avea voie nimeni să se uite în acele documente pe care cetăţenii le depun la reprezentanţele diplomatice sau la primăriile din Ungaria. Noi am avut un sistem ce corespundea tuturor prevederilor legale (cand a fost cu certificatul de maghiar -n.m), totul era cum scrie la carte. Ne-am asigurat chiar la începutul programului ca totul să fie în conformitate 100 % cu legile româneşti. Şi nu a fost un proces scurt.Eu mă întreb dacă vor reuşi cei de la centrele pt. democraţie să respecte legea şi cerinţele prevăzute de lege,dar sunt sigur că vor putea, altfel n-ar putea funcţiona, ar comite o ilegalitate, ar abuza de încrederea oamenilor şi de datele lor.”

 5. Szász Péter „Cunoaştem şi noi reglementările privind protecţia datelor şi nu vom abuza, ferească Dumnezeu.Ştiu că se susţin tot felul de eorii ale conspiraţiei, dar lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Noi utilizăm numele pentru programări şi pentru a evita situaţiile în care în locul solicitantului se prezintă o altă persoană.”

 6. „Reporter: Aş mai avea o singură întrebare legată de controversele iscate în
  jurul centrelor pt democraţie.Nu cumva UDMR se simte oarecum
  marginalizat, trecut pe planul doi în această chestiune ?

  Vicepreşedinte executiv al UDMR, Kovács Péter: Ce numim planul doi ?

  Rep: …Că oamenii săi nu participă în mod activ la un proces atât de popular
  cum este acordarea cetăţeniei ungare…

  Kovács Péter: Să lămurim ce înseamnă că nu participăm atât de activ. Pe 1 noiembrie am început campania de informare pentru ca, până pe 3-4 ianuarie,când legea urma să intre în vigoare, să putem deja oferi informaţii primului val de solicitanţi.Am tipărit în jur de 200.000 de broşuri, am organizat caravane în mai multe judeţe, am anunţat prin mediile de informare ore de consultanţă,
  oamenii s-au putut interesa la noi, am difuzat broşurile în cutiile poştale, am umblat din uşă în uşă. Acesta a fost primul pas. Celălalt a fost că în Secuime, dar şi în judeţul Bihor, în toate primăriile conduse de primari ai UDMR există o persoană responsabilă cu informarea, există un birou unde cei interesaţi sunt îndrumaţi dacă au nevoie de informaţii.Aceasta înseamnă că în Secuime există în fiecare comună un astfel de birou şi un astfel de responsabil.Totodată, nu peste tot, dar în mai multe zone ca Bihor, Ciuc, Odorhei, rezolvăm gratuit problema traducerilor şi a fotografiilor.”

  Rep: Din ce fonduri ?

  Din donaţii, din cotizaţii, dar UDMR are şi venituri legale, total transparente,
  controlate an de an de Curtea de Conturi, Garda Financiară, de Biroul Electoral Permanent.Deci UDMR a alocat fondurile necesare din bugetul propriu.Deci cam asta înseamnă planul doi, nemaivorbind de faptul că reprezentanţele diplomatice, consulatele din România sunt supraaglomerate şi, întrucât toate aşezările conduse de primarii UDMR au localităţi înfrăţite din Ungaria, solicitările pot fi rezolvate şi acolo, prin organizarea unor excursii cu autocarul cu prilejul unor sărbători, când oricum pleacă multă lume în vizită în Ungaria. În localităţile din zona de frontieră lucrurile sunt şi mai simple:la date prestabilite, maghiarii din localităţile înfrăţite din Ardeal vor pleca în Ungaria şi-şi vor depune actele.Deci cam asta înseamnă că suntem pe planul doi.

 7. hai sa nu ne ascundem dupa degetul numit legea de protectie a datelor cu caracter personal. asta e evident o batalie politica a udmr pentru a nu-si pierde influenta si implicit voturile in randul maghiarilor. si atunci ies cu sperietoarea: nu mergeti la aia, ca va fura datele ca sa-si faca partid. haideti la noi, ca noi suntem cumintenia si corectitudinea pamantului. nimic anormal pana aici. doar ca in toata aceasta poveste abordarea celor ce au facut emisiunea nu mi se pare deloc obiectiva. e adevarat ca tvr a fost intotdeauna si este acum mai mult ca oricand presul puterii politice, dar de la redactorii maghiari ma asteptam la mai putin partizanat

   • efiniții pentru «partizanat» ▷ declinări

    extras din dexonline:

    PARTIZANÁT s. n. faptul de a fi partizan; stare, atitudine, activitate de partizan; exclusivism. (< partizan + -at)
    Sursa: MDN | Adăugată de raduborza | Greșeală de tipar | Permalink

    PARTIZANÁT s.n. Faptul de a fi partizan (1); activitate dusă de partizani (2) împotriva dușmanului. [< partizan + -at].
    Sursa: DN | Adăugată de LauraGellner | Greșeală de tipar | Permalink

    PARTIZANÁT s. v. părtinire

 8. „Da, avem un rol concret: Centre pentru Democraţie s-au deschis în multe localităţi şi dorim să realizăm un cadastru, un registru al maghiarilor, în care să figureze toţi maghiarii, profesia fiecăruia,iar bazele noastre de date sunt în pregătire (Szász Péter, despre rolul Centrelor in proiectul anuntat de vicepresedintele CNMT)”

  „November 22, 2010- The establishment of a registry of all Hungarians in the world could start as soon as the beginning of next year, Deputy Prime Minister Zsolt Semjen told MTI on Saturday. The registry seeks to reinforce the identity of Hungarians living in places around the world, Semjen said.”

  Şi mai exact cum va „întări identitatea” ? Ajută dacă apari şi tu „pe listă” ?
  Au de gând ca de acum înainte să publice în fiecare an ceva de genul „Cartea Galbenă maghiară”, sau „cartea de telefon cu toţi maghiarii” ?

  • Le-am pus aceste întrebări mai multor oficiali, comentatori şi analişti. Un răspuns pertinent se mai lasă aşteptat. Iar eu îl aştept cu interes.

 9. Cos,
  partizanul cui crezi că sunt în această poveste ? Al UDMR-ului cu siguranţă nu, asta reiese dacă citeşti şi ceea ce a pus Olahus la comentarii. Iar al consulului nu văd de ce aş fi… Serios acum, ceea ce văd eu este că UDMR şi CNMT se întrec să aplice şi să sprijine o iniţiativă cu efecte imprevizibile a guvernului din Ungaria. Sigur, CNMT şi mai ales Tőkés par să câştige această cursă cu sprijin masiv din partea lui Orbán. Iar acest centru pt. democraţie, da, este o găselniţă care ridică prea multe semne de întrebare. Dacă urmăreşti declaraţiile lui Tőkés şi ai altora din CNMT o să vezi că se tot încurcă când vor să definească rostul şi scopul acestei reţele nu prea clar conturate.

Comentariile nu sunt permise.