UPDATE la post: Péter Lepedus , unul dintre jurnalistii sechestrati, acuza organizarea si mentalitatea din Universitate pentru cele intamplate.
„Portarii respectivi sunt niste oameni de toata jena care se fac ca lucreaza, pe un salariu amarat. Nici nu sunt ei de vina, ci tot sistemul de fapt”, spune Lepedus, cameraman Duna Tv, adaugand ca a fost atacat in comentarii pe Transindex.ro de catre profesori maghiari din UBB.
„Mi se reproseaza ca nu ne ocupam de cercetarile din cadrul UBB. Asta e stirea pe care am facut-o acum, si cu cea mai mare placere as face si altele, mai pozitive, daca (…) invita presa la evenimentele sau conferintele pe care le organizeaza” comunitatea academica, a adaugat Péter Lepedus.
Update 2: Aici declaratia unuia dintre cei care a lipit inscriptia in maghiara si reactia oficialilor UBB la incidentul cu jurnalistii.
Postul initial
Un incident petrecut miercuri la Universitatea Babes-Bolyiai ne aduce aminte de o veche problema la Universitatea Babes-Bolyiai: tablitele multilingve. Doi jurnalisti au fost sechestrati, pana la venirea politiei, fiind banuiti ca au lipit o tablita cu mesajul „Tudakozó”.
Care inseamna nu „Jos Andrei Marga”, nu „vrem Ardealul. Doua cutii” ci pur si simplu „Informatii”
Am scos telefonul mobil, am fotografiat plăcuţele şi au ieşit portarii şi ne-au întrebat ce facem acolo – mă aflam împreună cu corespondentul Duna TV. Le-am spus că suntem de la presă – aveam şi hainele inscripţionate în acest sens – dar ne-au spus că ne ştiu ei, că dăm târcoale de câteva nopţi într-o maşină albă, că noi am lipit plăcuţa inscripţionată în maghiară şi că nu mai ieşim de acolo până nu vine poliţia
(ceea ce s-a si intamplat, vezi aici).
Incidentul readuce in discutie o problema veche. Desi se lauda cu caracterul ei multicultural si „multilingual„, universitatea clujeana are putine inscriptii bilingve:
Studenţii maghiari, spun, însă, că inscripţii maghiare se găsesc doar în sediul central şi cel mult în facultăţile de teologie romano-catolică sau reformată, cu predare exclusive în limba maghiară
Pana sa va las sa comentati despre incident si despre problema „multilingualismului” din inscriptii, citez doua pareri: de la moderatorul (OLorand), respectiv cititorul nostru cel mai activ (Ovidiu)
OLorand, de la am si aflat de incident, spune ca
Situatia asta (faptul ca UBB este „fara inscriptii in maghiara” -n.m.) incita niste hiper-activi de-ai nostrii (pe unul il cunosc din scoala) si mai depun cite o tablita cu periculoase de genul “Fumatul interzis / Dohányozni tilos / Rauchen verboten” sau “Tudakozó” pus sub informatii. Iese scandal de fiecare data
(…)
Nu ar fi mai usor, mai destept si mai elegant daca s-ar pune placutele alea multilingve in incinta sau si pe cladire (pe fosta mea scoala de vizavi scrie “Liceul teoretic Báthory István Elméleti liceum”)?
Iar Ovidiu ii raspunde:
Normal, dacă tot e numită “multiculturală” . Uneori însă pare să fie o arenă, un spaţiu pentru o confruntare a simbolurilor, pentru “dominanţă” simbolică…par ca şi găştile de cartier ce îşi marchează simbolic teritoriul controlat cu graffiti, şi scriu unii peste alţii ca să marcheze cine controlează colţul de strada respectiv la un moment dat.
Dar voi, majoritatea tacuta 🙂 a cititorulor blogului, cum comentati?
Pai, in Romania inca intrebam la orice initiativa: „de ce sa facem asta?” in loc sa intrebam „de ce nu?”. Pe cuvint daca inteleg de ce nu ar pune tablite in romana, maghiara, germana si engleza peste tot in Clujul ala- ce sa mai vorbim de UBB, care are si numele „bilingv”. Nu inteleg si pace buna. Ma lamureste si pe mine cineva? DE CE NU ar fi tablitele alea in mai multe limbi, peste tot? Pe cine naibii deranjeaza? Ca ma enerveaza deja prostia asta cu tablitele- ai zice ca cine-stie-ce fapt grav, antistatal s-a intimplat, ca a aparut „informatii” scris si in maghiara…
Multumesc Ina! Insa doar ea are curajul sa comenteze? Se teme cineva ca-l mananc 😀 ?
Foarte important: daca sunteti CONTRA tablitelor bilingve la UBB, comentariul vostru e binevenit pe blog. Doar sa nu fie cu injuraturi si termeni sovini (bozgori etc)
Ca daca e cu injuraturi si termeni sovini, cine ne mai citeste stie ce se intampla ;;) >:)
Like 🙂 (ca pe Fb 😉 )
Titul bombastic al urmatorului articol (care de fapt nici nu zice nimic): „Placute cu risc exploziv”
http://www.ziuadecj.ro/eveniment/placute-cu-risc-exploziv-la-ubb–60672.html
Nota mea: chiar am sentimente ambigue in legatura cu o universitate separata maghiara, modelul UBB ar putea functiona perfect, dar din pacate gesturile astea stupide sau textul „prea roz” despre multiculturalitate da apa la moara celor care cer o universitate separata…
Ce e „prea roz”:
– selecteaza frumos intre universitati ca sa arate mai bine, de ex nu vorbeste nimic despre universitatea suedeza Abo din Finlanda (cu toate ca o listeaza), sau nu detaliaza cu nimic cea multi-linguala din Sud-Tirol
– concluzia e tipica („aici ca nicaieri”): „îndreptăţesc să se spună că la Universitatea Babeş-Bolyai organizarea este ca în Europa şi că multe laturi – posibilitate de studii în limba maternă, de folosire a limbii materne, de decizii autonome – sunt MAI DEZVOLTATE AICI decât în celelalte universităţi europene.”
Varianta in limba maghiara e mai realista, zic eu, spunind ca sau facut progrese (CERT!: reprezentare in conducere, o autonomie mai mare, unele placute, site multilingv – chiar daca greseli la diacritice…), dar inca sint diferente privind statutul „liniei de educatie” maghiare.
Am dat Update. Incep sa cred ca si cadrele de la UBB au o parte de vina in poveste, ca nu fac destula gura pentru drepturile lor.
„“De foarte multe ori Hantz Peter a făcut aceste demersuri, dar ceea ce ne uimeşte e că vicerectorii maghiari şi maghiarii cu funcţii de decizie în universitate par să nu dea nici o importanţă acestui lucru, se bucură doar de fotoliul lor călduţ”, a mai declarat preşedintele EMI (organizatie care pentru mine e cel putin la limita extremismului, prin taberele pe care le face. dar sa dam Cezarului ce-l al Cezarului, eu cred ca are dreptate aici, sunt buni sa faca gura ca nu reflecta presa minunata lor activitate, dar cand e vorba sa se lupte pentru un multiculturalism la toate nivelurile… Si NU generalizez, sunt sigur ca sunt si cadre universitare care incearca sa faca ceva si nu pot din cauza nepasarii celorlalti)
„Incep sa cred ca si cadrele de la UBB au o parte de vina in poveste, ca nu fac destula gura pentru drepturile lor.”
Nu cred că au ei vre-o vină. Aici vina e a conducerii române a UBB care nu joacă mai flexibil, mai inteligent, jocul ăsta al multiculturalismului. Cu rezultul fiind situaţii penibile ca şi aceasta într-o universitatea ce se declară „multiculturală”.
Pentru maghiari e o chestiune importantă simbolic (nu că vor să-şi menţină identitatea prin citit tăbliţe pe pereţi) fiindcă astfel de tăbliţe îi fac să simtă ca universitatea e şi „a lor” iarprezenţa lor transmite „mesajul” că, în acel spaţiu , cultura maghiară are acelaşi status ca şi cea română.
Nu se poate realiza multiculturalismul dacă cele două etnii nu sunt pe picior de egalitate, cel care se vede pus în inferioritate refuză să joace jocul şi se retrage.
Ovidiu, nu stiu daca a mai fost cindva sa-ti dau 100% dreptate. 🙂
Buna observatie indeed 🙂
Intr-un oras universitar ca si Cluj, unde sunt mii de straini care muncesc/studiaza in universitati, este obligatoriu sa se puna placute, panouri de informare, etc in cel putin 5 limbi: engleza, maghiara, germana, romana si franceza (ordinea este complet aleatoare).
Ar trebui sa profitam si sa ne bucuram de mostenirile cultuarale bogate si variate, nu sa le marginalizam.
Conflictele intre romani si maghiari ma lasa rece deja. Niste oameni normali si inteligenti care au o viata a lor, nu ajung niciodata la gainarii/extremisme de genul descris mai sus, indiferent de etnie. Pe niste oameni normali nu ii va deranja daca o placuta nu e in limba lor materna, atata timp cat o inteleg.. ca ar trebui sa fie in minim 5 limbi cum am spus mai sus, e alta poveste 🙂
In rest, la nivel politic.. din nou… prostie cu carul. No comment.
Eu de exemplu vorbesc 5 limbi, acum invat inca 2. Si imi place sa vorbesc pe cat posibil in limba celui cu care comunic. Mi se pare de bun simt si normal.
Am patit, si nu numai in Cluj, sa vorbesc o limba straina si sa aud comentarii negative in jur. Pot vorbi ce limba doresc! Am acest drept. Fiecare om il are. Si am dreptul peste tot unde merg sa am cel putin o sursa de informare intr-o limba de circulatie internationala, asa cum ar trebui sa-l aiba si strainii aici.
Ma deranjeaza cand mi se reproseaza ca nu vorbesc maghiara daca cunosc limba, si la fel daca mi se reproseaza ca nu vorbesc romana daca cunosc limba! Mi s-a intamplat, both ways. Pot sa vorbesc si chineza daca asta am chef. Eu personal sunt o combinatie intre germani, maghiari, plonezi, romani. M-am nascut la Cluj si am pasaport romanesc. Asta este, si daca nu va vine sa credeti, am fost la un moment dat, dupa o vizita in Ungaria, intrebata daca am fost ‘Acasa’. Asta e mentalitatea, asa sunt educati multi dintre noi, cu ura fata de unguri/romani, caini, etc. si cu IGNORANTA cat incape. Putem sa-i facem fata? Nu prea cred. Proportia e covarsitoare.
Cri, mai intai bine ai venit la noi! Apoi:
„este obligatoriu sa se puna placute” nu as zice obligatoriu, ci de bun simt. ii obliga bun simtul, daca preferi
„Pe niste oameni normali nu ii va deranja daca o placuta nu e in limba lor materna, atata timp cat o inteleg.. ca ar trebui sa fie in minim 5 limbi cum am spus mai sus, e alta poveste”
Hm, pai daca trebuie sa fie in minim 5, cum sa nu te deranjeze cand nu e limba ta materna? Mai ales daca respectivul oras isi face un titlu de glorie din multiculturalism? E vorba de diferenta dintre fapte si vorbe aici, nu ca inteleg sau nu o inscriptie. Eu, de pilda, inteleg romana, ca e limba mea :P, dar ma deranjeaza faza ca e nevoie de un ordin al ministerului ca sa apara placute SI in maghiara pe monumentele istorice http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/kelemen-hunor-categoric-vom-obtine-autonomie-teritoriala-562502.html cand la Sibiu, un oras cu mult mai putini unguri, se poate
http://limbacailor.wordpress.com/2009/05/19/multiculturalism-cazul-tablitelor-sibiene/
„Am patit, si nu numai in Cluj, sa vorbesc o limba straina si sa aud comentarii negative in jur. Pot vorbi ce limba doresc! Am acest drept.” absolut de acord!
Ok, de acord cu comentariile, scuzati forma, remarcati continutul 🙂
Sincer, nu, nu ma deranjeaza daca o placuta nu e in limba mea materna, atata timp cat o inteleg…cand lumea nu se va mai sesiza din orice amanunt, si nu si-ar mai comenta sau nu si-ar mai da in cap din cauze de genul, poate va fi mai bine…
Ar fi de bun simt sa se puna placute cu limbile rezidentilor zonei + cateva limbi internationale.
Orasul este multicultural si recunoscut ca atare dar nu de catre toata lumea.
La nivel politic, orice nu e romanesc, este minimalizat – de exemplu: pe scoli cu traditie maghiare, germane: exista tablite cu ‘mari romani’ care au invatat in scoala respectiva, nici vorba de alti mari oameni de cultura care intamplator nu au fost romani la origine…/ Casa Matei: placa cu Matei – mare roman, regele Ungariei/la Sibiu: Hermann Oberth ‘ statuia lui din Piata Mare a fost mutata intr-o curte si inlocuita cu statuia lui Gh Lazar..
In Cluj, orice eveniment cultural, spatiu creat pentru cultura sunt exlusiv realizate de catre clujeni, fara sprijin de la administratie. Primaria Cluj a inceput sa lucreze la proiectul Cluj- Capitala Culturala Europeana in 2020… dar am vazut lista asa ziselor valori pe care vor sa le promoveze si mi s-a facut rau (promit sa revin cu un link mai tarziu)
Si daca ne uitam si la mase ignorante.. unde se pune problema intre CFR si U…ca mai mult de atat nu stiu. (eventual mai stiu povestea la nivel national: ‘Ungurii le vor Ardealul” – pentru ei ungurii sunt o notiune abstracta, un fel de ‘Bau Bau’ cu care au fost invatati de mici..) nici nu mai am chef sa ma gandesc, mi-e scarba.
Majoritatea oamenilor sunt atat de plini de ei si atat de mandri si atat de usor se simti atacati, in loc sa-si vada de treaba si sa-si traiasca vietile linistiti, bucurandu-se de ce au la dispozitie, si invatand din toate astea.
http://www.dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptaminii/articol/o-lume-diversita-ii-oprimate
Ia uite aici ce bine le zice domnu’ Vighi.
@Orasul este multicultural si recunoscut ca atare dar nu de catre toata lumea
Vad ca snobismul asta cu multiculturalismul Clujului incepe sa ia amploare . Totul e parca o gigantica conspiratie menita sa oculteze acest binecuvintat multiculturalism. Ori de fapt clujul nu e chiar asa multi-cultural cum e prezentat cu atita darnicie peste tot. E un oras majoritar romanesc in care ( intimplator ? ) traieste si o semnificativa comunitate maghiara ( vreo 18-19% daca nu ma insel) . Ma indoiesc de asemenea ca era prea multicultural si pe la 1910 sa zicem , cind situaTIA era exact inversa ,maghiarii fiind majoritari iar orasul apartinind de statul austro-ungar . Nu cred ca romanilor li se recunostea vreun merit sau importanta in viata orasului in care oricum avusesera acces liber doar de prin 1787 cind imparatul Joseph al doilea le acordase intr-un final cu atita „generozitate multiculturala” concivilitatea si drepturile urbariale . Se termina dracului perioada „iluminismului” si principiile reformatoare ale acestui curent nu ajungeau la coada vacii pe meleaguri mioritice.Asa de „multiculturala” era Transilvania . Bine era multiculturala , dar nu pentru catei vorba fabulei.
Multiculturalismul presupune mai multe aspecte nu doar faptul ca Dumnezeu a aruncat doua sau mai multe etnii unele linga altele pe un teritoriu anumit. Faptul ca intr-un stat fost sclavagist din sudul Statelor Unite , un renghi al istorie i-a adus laolalta pe albi si pe afro-americani nu inseamna ca regiunea respectiva poate fi considerata multiculturala. Doar asa ca o gluma sinistra.
Solovastru: orasul ESTE multiCULTURAL ca ambele culturi importante (germana a cam disparut) au institutii si „consumatori” ai acestora (vezi teatrele, vezi operele, vezi scriitorii/poetii, artistii, etc.).
Da, au gresit maghiarii in relatia cu minoritatile multe secole, dupa aceea insa autoritatile romane au comis ACELEASI greseli fata de minoritati. Din fericire, vremurile se schimba, cum am spus.
Nu crezi ca ar fi timpul sa invatam din aceste greseli si sa ne comportam civilizati unii fata de celalalt??? Important: folosesc pluralul pt ca ma refer la ambele etnii aici (sa invatam/sa ne comportam).
Clujul a disparut de mult. Locuitorii de astazi sunt oraseni de generatia a doua, care si astazi se gandesc cu nostalgie la mormanul de balegar din fata casei din satucul campenesc. Spiritul, civismul urban, care a dainuit de-a lungul secolelor in orasele ardelene, astazi lipseste cu desavarsire. Problema e ca oamenii nu simt, nu inteleg substanta modului de a fi orasean, pentru ei a locui la oras inseamna statul la bloc si atat. Acesta este motivul pentru care nici consiliul local, nici primarul nu prea stie ce sa faca cu Clujul. Pentru ca nu au mostenirea culturala corespunzatoare. Si pentru ca tot centrul Clujului le este strain atat ca istorie, ca si stil, ca si cultura, reprezinta in adanc o lume pe care nu o cunosc si se tem de ea, intrun mod mai mult sau mai putin constient. Nu poate fi pe deplin si in mod linistitor explicat de ce catedrala ortodoxa e veche de 100 de ani, iar Sf. Mihail, de 500. Iar din acest lucru rezulta o stare de neliniste subconstienta.