Ianuarie, luna „tiganeasca”


Un concert demential in limba rromani. O descifrare a sensului si contextului legii pentru „tigan” in loc de „rrom” . O diploma pentru o tanara masteranda rroma, care ajuns de la rusinea de a fi tiganca la mandria de a fi rroma si cetatean roman. Sunt cateva din noutatile „tiganesti” pe care le-am primit in luna tocmai incheiata si care m-au „imbogatit” macar cu un gram de cunoastere si speranta.

Afla mai multe despre aceasta tanara la finalul postului!

->Sa incep cu finalul. Lunii. Scrisesem despre participarea Romano Butiq, o formatie rroma de gipsy-punk, la preselectia Eurovision. Dar cand am primit o invitatie la concertul lor din 28 ianuarie, nu eram sigur ca ma duc (nu ma convinsese ce ascultasem de la ei, pe Facebook)

Totusi, printr-un concurs de imprejurari, am ajuns acolo. Si nu am regretat!
Am avut parte de niste instrumentisti de exceptie, cu solo-uri de o mare virtuozitate, o voce fenomenala si de niste versuri care nu au nevoie de traducere pentru a te electriza publicul…

A fost minunat si de-abia astept sa ajung la concertul Romano Butiq de la Clubul Taranului Roman (18 februarie)!


->

Categoria de „ţigan” are o funcţie culturală dublă: ţiganul nu este doar ţapul ispăşitor […] (,) avem nevoie ca el să fie definit drept o categorie care se află la scara cea mai inferioară a alterităţii (cel slab care poate fi călcat în picioare pentru că îşi merită soarta): în comparaţie cu, sau scăpând de el, “românul”, “secuiul”, etc. se poate simţi acceptat, onorabil şi demn

Din articolul „Român–rom–țigan” de Vincze Eniko

->

Exista o mica minoritate foarte bogata intre tigani, care se joaca foarte bine cu legile din Uniunea Europeana (…) . Daca ii atingi in vreun fel, ei spun: „Ah, sunteti rasisti!”. In conditiile acestea cum altfel poti realiza integrarea decat prin forta? Daca nu te supui regulilor statului roman esti pasibil de puscarie. Aceasta este egalitatea fata de lege..

Din interviul acordat Hotnews de Claude Karnoouh, profesor invitat la „Universitatea Bucuresti”, fost profesor la Universitatea Babbes-Bolyai

->Exista insa si sperante.  Intr-o scoala din FerentariElena Radu a reusit sa aduca pe drumul cel bun copi pentru care drogatii, descinderile mascatilor si gramezile de gunoaie fac parte din viata de zi cu zi. Cum a reusit? Cu multa rabdare, empatie si printr-un „discurs” adaptat realitatilor cu care se confrunta copiii (vezi exemplul cu cerceii si drogatii). Micutii vor acum sa urmeze liceul si sa fie la fel de respectati ca profesoara lor:

au văzut că inspectorii mă cunosc şi au văzut că toţi bărbaţii au făcut un gest. Mi-au pupat mâna. Copiii mei, în special fetele, au rămas marcate. «Doamna, dar toată lumea ştie că sunteţi ţigancă». Da, le spun. «Dar v-a pupat mâna», se miră copiii.

Din „Copiii ferentarişti: între cornul de la şcoală şi mascaţi„, Adevarul

->Voi sfarsit cu inceputul lunii si cu o alta poveste de succes. Pe 6 ianuarie,  Gala Ligii Studentilor Romani din Strainatate, i-a dat unei „tiganci” mentiunea Speciala pentru Studentul Roman din USA . Mai exact  Cristianei Grigore. Masteranda in Politici Educationale la Vanderbildt University, Cristiana este atat un cetatean roman constient de potentialul nostru, cat si un etnic rrom fara complexe.

Cristiana Grigore (centru, in rochie), la Gala Ligii Studentilor Romani in Strainatate.

sursa

Ca sa vedeti ce poate face gandirea pozitiva dintr-un om care porneste cu un dublu handicap (etnia rroma si conditia sociala „modesta”), va recomand sa ii rasfoiti si restul  blogului, dar si articolele din Hotnews si… New York Times.

Cam astea ar fi cele mai faine intamplari si articole despre rromi pe care le-am „primit” in ianuarie 2011. Dar ale voastre?

Anunțuri

Un gând despre “Ianuarie, luna „tiganeasca”

Comentariile nu sunt permise.