Vorbe „minoritare”: roman sau evreu?


Evz: Dacă vă întreabă cineva ce sunteţi, ce răspundeţi ? Român sau evreu?
Rabinul Sorin Rosen: Sunt român şi evreu, amândouă. Născut în România, crescut în România. Provin dintr-o familie mixtă şi mă identific atât cu valorile româneşti, cât şi cu cele evreieşti. Ştiu că se joacă jocul ăsta, “eşti mai întâi român sau evreu?”. Dar nu ai cum să separi lucrurile acestea. E  ca  şi  cum  ai  tăia  un  om  în  două.

A se observa ca, desi el reprezinta un caz special (dar des intalnit in ultimul timp -familie mixta, cu tata roman  si mama evreica), rabinul* extrapoleaza, implicit, dubla identitate, asupra tuturor evreilor din Romania.

El mai spune ca aceasta dilema exista si la celelalte minoritati din Romania, fie ca sunt „ucraineni, lipoveni, maghiari sau romi”. Toti sunt oameni „născuţi în România” care „trăiesc în valorile existente la ora actuală şi au nişte elemente de diversitate care ţin de propria lor etnie.”

Totodata, vorbind in Evenimentul Zilei despre crimele regimului Antonescu, subliniaza (de doua ori!) ca vina acestora NU apartine poporului roman. Pentru cine are ochi sa citeasca si minte sa inteleaga!

Vorbe “minoritare” este o serie dedicata celor care, indiferent de etnie, stiu sa vada realitatile etnice intr-un mod diferit de majoritatea oamenilor . Citatele reproduse reflecta opinia mea in proportie de cel putin 80%. Olahus

_________________________________________

*pe care Evz si alte publicatii il tot numesc rabin-sef, desi el insusi precizeaza pe wikipedia ca nu i-a luat locul sef-rabinului actual, Menachem Hacohen)

Anunțuri

5 gânduri despre “Vorbe „minoritare”: roman sau evreu?

 1. Interesant subiect. Cred că e la fel ca dubla cetăţenie, te foloseşti de cea care e mai avantajoasă pe moment, depinde de context.
  Eu am cunoscut în US cîţiva români- 100% -care se dădeau ca evrei „proveniţi din RO”. Participau la evenimentele JCC (jewish community center) locale şi erau consideraţi evrei de comunitatea evreiască. Obţineau şi slujbe pe pile, adică ereu sprijiniţi tacit de evrei locali la angajare (sau să evite o concediere).. o adevărată mafie etnică subterană.

  E vorba aici de avantajele sociale şi economice ale unei anumite identităţi/etnii/cetăţenii. Sau doar de avantaje circumstanţiale, eu însumi m-am declarat de cîteva ori „ungur” (adică „from Hungary”) în relaţii cu americanii (discuţie intr-un bar sau pe stradă) motivat de dorinţa de a evita întrebările stereotipe despre „Dracula/Transilvania” ce pare să fie singurul lucru pe care îl ştiu americanii despre România (unii au mai auzit şi de Ceauşescu şi Hagi)…am observat că despre Ungaria nu ştiau chiar nimic aşa ca asta mă scutea de discuţii tîmpite şi politicoase.

  • „Om sau Român?”

   Nici una, în primul rînd eu sunt eu însumi. Individul e unic, irepetabil, există doar o singură ” Corinna Hasofferett” şi ea nu e reductibila la o clasă (o categorie).
   Trebui să o cunoşti pe ea că să ştii cine e ea si orice încercare de o descrie în categorii (oricît de rafinată o astfel de clasificare, sa zicem „om/femeie/evreica/doctor/etc.” nu reuşeşte să surprindă esenţa a ceea ce e ” Corinna Hasofferett”, pierzi chiar esenţialul într-o astfel de abordare. Fiecare moare singur şi, aşa cum spunea Stalin, „moartea unui individ e o tragedie, moartea cîtorva milioane e o statistică”.
   Altfel spus, de existat există doar tragedii.

Comentariile nu sunt permise.