[Sondaj] Aromanii sunt „o ramura a romanilor” [cu foto&muzica]


A trecut un an +22 de zile de cand am lansat „sondajul muzical” despre machedoni. A venit asadar timpul sa anunt rezultatele de pana acum. Pe scurt, majoritatea celor care au votat considera ca aromanii sunt partea a poporului roman, insa intre aromanii pro identitate romana si cei prominoritari e o diferenta de o singura persoana.

Exista si un segment de respondenti mai interesati de machidoance decat de identitatea lor, desi mai putini decat ma asteptam ;).

Pe lung, situatia sta asa:

57,14% dintre cei care au votat considera ca machedonii sunt „o ramura a romanilor„. Dintre acestia, ne-aromanii reprezinta 60.7% (17 voturi), iar restul (11 voturi), aromani/cu stramosi aromani.
28.57% zic ca aromanii sunt „o minoritate in Romania„. Dintre acestia, 71.4% ( 1o voturi) sunt aromani/cu stramosi aromani, voturile ne-aromanilor pentru aceasta optiune fiind in numar de 4.
Din totalul machedonilor/de origine mache inregistrati ca atare de  sondaj, 52,3% (11 persoane) cred ca aromanii sunt parte a poporului roman, iar restul de 47,7% (1o persoane), ca sunt minoritari.
Pe locul trei dupa „romanisti” si „neoarmanisti”, cu 8,16%,  se situeaza cei pe care i-as numi „liberali” (fireste, Raluca, socioloaga noastra, ne poate sugera un termen mai bun). Adica persoanele care considera ca „fiecare e liber sa se considere ce vrea si sa sprijine ce idee doreste, inclusiv prin asociatii”. Dintre acestia, 75% (3 persoane) sunt aromani/cu stramosi mache, iar o singura persoana non-aromana.

4.08% dintre votanti (doua persoane) nu au „habar”, fiind mai interesati de machidoance. La cat de frumoase pot sa fie armancele, ma mira ca nu-s mai multi :P.

Curios insa ca 0 (zero) persoane sunt interesate de baietii machidoni. Sa inteleg, fetelor, ca fie nu ati dat de unul dragut, fie va repugna baietii cu bani :)).

2.04% (1 persoana) au alta opinie. Cred ca e vorba de prietenul nostru dacoroman devenit catalan, Jordi ;).
Deocamdata doar 49 de oameni au votat pana acum in „poll”. Va astept si pe voi sa va spuneti parerea, mai ales daca credeti ca sondajul nu reprezinta realitatea. Asadar,  votati!
Olahus

Alte fotografii de la Ziua Aromanilor, 23 mai 2010, pot fi vazute aici.
PS: Minoritari sau nu, machedonii au muzica foarte faina, asa cum puteti asculta mai jos:
Anunțuri

6 gânduri despre “[Sondaj] Aromanii sunt „o ramura a romanilor” [cu foto&muzica]

 1. Nu e vorba de repugnat dragutii cu bani. E vorba de faptul ca baietii machidoni vor fete de distractie pana la 30 de ani, apoi vor sa se insoare cu machidoance care sa-i lase sa umble in continuare cu fete de distractie.

 2. @Nu e vorba de repugnat dragutii cu bani. E vorba de faptul ca baietii machidoni vor fete de distractie pana la 30 de ani, apoi vor sa se insoare cu machidoance care sa-i lase sa umble in continuare cu fete de distractie

  Cum sa nu faca asa daca machidoancele mai fac din cind in cind farmece ca in cintecul asta :

  Sau astea erau „fetele de distractie” ?

 3. Scurtă lecţie de istorie a aromânilor, cîntată de Hrista Lupci.
  Istoria tragică a încercările lor de a-şi construi „regiuni autonome”- Gramoştea, Moscopole în Balcani „ma le sparseră păgânii” (păgânii nu românii, turcii şi albanezii musulmani”)
  „hoare/hoară” înseamnă sate/localităţi, „mşeată” =frumoasă, „tora”-acum, „ma minduiesc”-mă mintuiesc= ma gîndesc

 4. Ovidiu@ : “ma le sparseră păgânii” (păgânii nu românii, turcii şi albanezii musulmani”)

  Hai sa nu ducem corectitudinea politica pina dincolo de orice limita si sa ignoram adevarul istoric . Cantecul ( pe care il canta mai nou si Stelu Enache) parca spune : Msheată hoară Gramoştea / O asparse Ali Paşa / . Ali Pasa di Ianina era seful musulmanilor albanezi , care au venit frumusel , au ars si au jefuit. N-are rost sa dam noi diverse interpretari care mai de care mai politically correct.

Comentariile nu sunt permise.