[Film] Inca un motiv sa vezi L’Illusionniste


Vin de la Animest unde, in deschiderea festivalului, a fost proiectat ultimul lungmetraj de animatie al lui Sylvain Chomet , l’Illusioniste, nominalizat pentru Best Animated Feature Film la European Film Awards.

A fost primul meu film de Chomet si m-a determinat sa caut pe youtube Les triplettes de Belleville . E drept ca m-am acomodat mai greu la ritmul actiunii (obisnuit fiind cu filmele Pixar :P), dar mi-au placut poezia, umorul  -bland, indeobste, dar simpatic*-, emotia transmisa plus reprezentarea Edinburgh-ului si a peisajelor scotiene.

Pt. sursa, click pe fotografii

Edinburgh’s skyline has never looked so good (Jonathan Meville, The Scotsman)

As revedea filmul pentru toate aceste motive si ca sa fiu mai atent la alegoria artistului. Dar mai e une raison pentru care m-as mai uita, si nu o singura data, la L’Illusioniste.  Ceva tare drag inimii mele si strans legat de acest blog.

Ati ghicit (sper 😛 ) : o limba minoritara! Pe langa engleza, personajul Alice – o fata simpla din Highlands- vorbeste si canta in scots/scottish gaelic, limba celtica a Scotiei**. Nu ma credeti? Vedeti mai jos!

O dovada ca limbile minoritare pot fi ale naibii de cool! Dar uite o alta dovada:

„Alasdair Mhic Cholla Ghasda”, cantat de Capercaillie, una dintre marile formatii de muzica celtica din Scotia

______________________
*in stilul coscenaristului postum, oscarizatul regizor Jacques Tati, care a inspirat si personajul principal.

**si una dintre limbile oficiale ale Scotiei (cum vine asta, Scotia nu e independenta, dar are limbi oficiale?). Scottish Gaelic este indeaproape inrudita cu irlandeza (Irish Gaelic).

Anunțuri

5 gânduri despre “[Film] Inca un motiv sa vezi L’Illusionniste

  1. Sau ai vazut filmul Razboi in bucatarie? Iarasi sunt fragmente… Si mai sunt multe.

    p.s. ai vazut musicalul Romeo si Julieta romano-maghiara la Buc? Piesa (deci nu musicalul) s-a jucat bilingv si la Tg Mures cred ca in 2003 in cetate. Si functiona! Dar s-a jucat tot la Mures la inceputul anilor ’90 la Academia de Teatru dar a iesit scandalos… era prea aproape de „razboiul” interetnic.

  2. Pingback: MaghiaRomania TV: Scooter, Copsa Mica si imnul Solidaritatii « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.