Televiziunea, cimitirul umoristilor?


Prime time killed the comedian in Romania

de Bálint Ferenc, umorist de limba maghiara din Romania

Alexandru Arșinel, Stela Popescu, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Doru Octavian Dumitru –comici români, pe care se bazau spectacolele de divertisment de revelion, spectacole considerate în trecut drept cele mai bune în domeniul umorului. Dacă ar trebui să aleg să urmăresc o emisiune de-a lor de acum sau să mă împuşc în picior cu un pistol, aş opta pentru a doua variantă. Mi se pare mai puţin dureroasă.

Am avut două favorite printre trupele româneşti de umor: Divertis şi Vacanţa Mare. M-au dezamăgit amândouă când au primit câte o emisiune săptămânală la un anume post comercial de televiziune. Ca umorist vă spun că e imposibil să aduni o oră de material amuzant săptămână de săptămână, dar aparent acest fapt nu i-a deranjat pe cei de la Divertis şi Vacanţa Mare. Una dintre aceste trupe spune acum non-poante la Pro Tv după ce a fost şi la Antena 1, iar cealaltă a dispărut, se pare, în cimitirul umorului de pe Kanal D. Nici una nu a reuşit să devină un Monty Python autohton.

Florin Călinescu şi Chestiunea Zilei. Ei ne-au spus cum stă treaba în politica de zi cu zi, dar oricât s-a străduit, nici Călinescu n-a reuşit vreodata să devină un showman de calibrul celor de la NBC sau CBS.

Posturile comerciale au experimentat şi cu sitcom-uri, terorizând telespectatorii cu “familii Bundy” româneşti – cu audienţe uriaşe, spun ei. Au găsit cel mai mic multiplu comun în umor – nu mai trebuie să te gândeşti deloc ca să-i descifrezi poantele – “Care poante?” – spune latura mea întunecată.

Dar care-i baiul cu umorul românesc? Oare-s şovin în materie de umor ? Sau nu înţeleg bancurile româneşti ? Am fost bătut de clovni olteni în copilărie ? Oare sunt traumatizat ? Nu văd smiley-ul în mămăligă ? Sunt frustrat că protagonistul bancurilor, Bulă, este la doar o literă diferenţă de organul genital masculin ? Multe întrebări, deşi ar fi de ajuns una singură. Întrebarea de bază este ce a stricat emisiunile de umor, care de la un start promiţător au ajuns la eşec.

Nu e imposibil, dacă ai o echipă de zece persoane, harnică în a-ţi fabrica bancuri (vezi Saturday Night Live, The Daily Show (Comedy Central) sau chiar The Simpsons). Mi se pare că cei care muncesc în producţia autohtonă de emisiuni nu au luat în considerare acest aspect.

Care este diferenţa între umorul românesc şi cel maghiar din punctul de vedere al unui umorist ? – eram întrebat acum câteva zile. Cu alte ocazii m-au întrebat şi despre diferenţa între umorul maghiar din Ungaria şi cel din Ardeal. Uneori chiar mă întreabă ce opinie am despre umorul secuiesc. De obicei la asemenea întrebări răspund că nu contează ce fel de umor este, atâta timp cât poantele sunt bune. Şi acum mi se pare că poantele nu-s bune.

Acel prime time nenorocit a distrus umorul, dar de ce spun asta?

Pe de o parte din cauză că “stand up”-ul din ţară, care s-a răspândit în mod “underground”, e genial. E mai hazliu decât orice am văzut pe posturile TV în ultimii 20 de ani. Dan Badea, Tibi Neuronu, Catalin Bordea, Adrian Sahr, Nicu Bendea – doar câteva nume care merită reţinute. Peste tot în ţară ei dau spectacole în săli pline şi audienţa plăteşte bani buni ca să-i vadă, iar asta nu-i o întâmplare.

Din fericire nu au încă propriile emisiuni la TV. Exemplul Ungariei ne arată cum se poate evita presiunea prime time-ului -presiunea de a produce date de audienţă maxime cu orice preţ. Pe canalul RTL Klub, de aproape 3 ani, există“Showder Klub”, o emisiune de stand-up comedy care a reuşit să rămână amuzantă până azi. Probabil că din motivul că au trecut prin ea vreo 30 de umorişti şi producătorii nu au ţinut neapărat să apară la ora de vârf. Emisiunea se difuzează luni seara după un serial şi un reality show, aproape de ora 11. Nu trebuie să satisfacă exigenţele cumulate ale bunicului, bunicii, nepoţelului şi căţelului. Ei se adresează unei audienţe proprii, bine definite, iar conceptul funcţionează.

Poate voi scrie şi eu un articol mai optimist despre umorul românesc dacă un producător va veni cu ideea că nu trebuie neapărat să distrezi întreaga familie în acelaşi timp. Pentru asta există deja Lassie.

Bálint Ferenc este un umorist maghiar si impreuna cu Tóth Szabolcs formeaza grupul Szomszédnéni.

Traducere de László Kozma, corectura si adaptare de Olahus

Anunțuri

13 gânduri despre “Televiziunea, cimitirul umoristilor?

 1. Cam de acord cu toate. Caut și eu umor românesc bun, dar nu prea mai e. Chiar și Divertis e prea forțat, chinuit, ce să mai zic de restul.
  Dacă vreau să râd acum mă uit la Mircea Badea. E în același timp funny, tragic, interesant, șocant și drept. Iar peste toate: este autentic, spontan, aproape de o improvizație genială.

 2. De acord în mare parte cu BF şi îi felicit pt. ceea ce fac cu Szomszedneni.

  Ar fi interesantă şi o comparaţie a umorului de azi cu cel dinainte de 89. Mie mi se pare că artişti precum Toma Caragiu sau poate Hofi în Ungaria erau la un alt nivel decât umoriştii de azi. Trebuia şi să jongleze între regulile cenzurii astfel ca poantele care de multe ori ridiculizau sistemul să ajungă totuşi la audienţă. Era un sentiment de complicitate între umorist şi spectator, umorul era de multe ori şi o formă de rezistenţă pasivă (sau unica formă). Umorul de azi nu mai are aceeaşi miză, „tabuuri” sunt poate doar cuvintele „obscene” în prime time sau idei care contrazic corectitudinea politică a zilei (vezi de ex. George Carlin sau CK Louis în America) – fapt interesant: CK este de fapt „Székely” (Secui), şi-a schimbat numele pt. a fi mai uşor de pronunţat.

  Mie în limba maghiară îmi plăcea formaţia L’art pour l’art, care combina un umor cu totul absurd cu poante lingvistice – imposibil de traduse, mi se pare că formaţia era populară cu toată lumea, deşi erau în prime-time.

 3. ia sa vedem cateva clipuri cu umoristii „lui” Laci:

  Hofi Géza

  si un articol wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9za_Hofi unde aflam ca HG chiar a stat cateva nopti in inchisoare. Ce comediant roman a avut curajul sa infrunte regimul intr-atat incat sa ajunga la inchisoare? Pe de alta parte, regimul lui János Kádár a fost mai bland decat cel Ceausist, asa ca nu imi imaginez cine stie ce tratament dur la puscarie (poate ma insel)

  Toma Caragiu

  (cu Mircea Diaconu)


  „Da ce faci dumneata noaptea, domnule, n-asculti Soparlita libera?”(de la 4:35) :))

  Louis CK (Szekely)

  L’art pour l’art

  Daca aveti clipuri mai funny, mai ales pe partea maghiara (pe care, fireste, nu o inteleg „prea mult” :P), shoot!

 4. si sa ma iertati ca mai pun una cu Toma, plina si asta cu soparle, dar si cu o aluzie in linie cu politica oficiala (6:39)

  si un clip cu George Carlin, „fluierand” in „biserica” ecologiei

 5. Daca e cineva care NU e de acord cu opinia lui Balint Ferenc despre anumiti umoristi, il/o invit sa o „combata”*

  In alta ordine de idei, ramane intrebarea mea de mai sus: cine recita „Miorita varianta pe ungureste”? Cine stie?

  ________________________________________
  *in mod politicos, desigur, si fara atac la persoana

  • Olahus @ Nu am ce sa combat, dar remarc un lucru caracteristic pentru epoca: este mult mai mult vorba de acapararea de catre medii a „focarele” de umor, si distrugerea lor prin marketing, decat de umor propriu zis! Corect.

   In Germania si Otto, un personaj delicios si cu un instinct al umorului care-l aduce aproape de Bourvil, a avut perioade sterile datorate unor emisiuni prea frecvente – dar totusi nu au distrus vana. La Divertis sunt convins ca ceva asemanator poate avea loc: caci vana este incontestabila.

   Si am retinerile mele fata de seriile americane gen Simpsons sau Saturday Night Show, poate chestiune de gust personal.

 6. Cam tendentioasa varianta asta de Miorita pe ungureste , eu din cate imi amintesc vrânceanul si cu ungureanul au sarit pe baciul moldovan ca sa+l omoare *ca-i mai ortoman / s-are oi mai multe / multe si cornute. Eu asa stiam ca moldovanul e mai gospodar , ceilalti doi taie frunza la caini si apoi din invidie vor sa-l omoare. Varianta asta pare mai mult Miorita in varianta UDMR. Si de ce tot apare imaginea lui Gigisor ? Sau o fi fost si vreun baci aroman in balada ? De fapt chiar exista in folclorul aromanesc o chestie asemanatoare cu : Hagi Steryiu celnic mare/ Tsi shi avea multâ aveari / Tu Grămuşte altu n-ari / Sh-ari case ca palate / Oi multi nimisurate / Sh treili feati nimârtati /

 7. Pingback: [Recensamant 2011] “Cum te cheama, pui de dac?” si “Toti maghiarii conteaza” « MaghiaRomania

 8. Pingback: Viktor, cocalarul ungur si facultatea [Cu traducere] [Joia MaghiaRomania] « MaghiaRomania

 9. Pingback: Zeno zice: spot electoral+bebelusi=funny. Si poate noi voturi pentru UDMR [Video] [Bonus: alte clipuri cu Zeno+articol] « MaghiaRomania

 10. solovastru @ Chestiunea este ca aceea cu bancurile cu evreii: NUMAI evreii fac bancuri bune cu evreii, si daca nu este adevarat, cel care a facut bancul este un evreu deghizat. Unii cred ca nu este asa, altii cred ca este un apanaj monopolist. Este o chestiune de gust care nu se poate transa. Totusi are un element de bun simt: una este sa razi de tine insuti, te rocaresti si nu te iei asa in serios, si alta este sa rada altul de tine dupa bunul lui plac, invitandu-te astfel sa razi la randul tau de el. Se poate si asta – gustul joaca un rol mult mai important; eu nu stiu ungureste, deci nu ma pot pronunta in cazul specific. Dar decretez: de Miorita facem bancuri NOI, voi faceti cu St. Istvan sau ce alte mituri fondatoare va place sa mai racoriti de prea-seriosul lor prin putin umor 🙂 (Glumesc in buna parte, dar este la latitudinea fiecaruia sa decida in care parte exact !)

Comentariile nu sunt permise.