MaghiaRomania, turnesolul relatiilor


TURNESÓL s.n. Materie colorantă extrasă din unele specii de licheni, folosită ca reactiv chimic pentru determinarea caracterului acid sau bazic al unei soluții sau al unei substanțe. Sursa: DEX

MAGHIARÓMANIA s.f. Blog colorat extras din mintea lui Nelli, Olahus, Gegry, invitatilor lor si a cititorilor. Folosit ca reactiv chimic de catre fetele si baietii destepti pe potentialele lor perechi, pentru determinarea caracterului deschis la minte sau constipat al acestora din urma. Sursa: Io

Veti spune ca am luat la bord ceva alcool etilic (C2H6O). Nu, am savurat ceva mai bland pentru ficat si mai hranitor pentru creier: povestea unei domnisoare care si-a pierdut vremea timp de trei intalniri. Pana cand, fara sa vrea, a folosit blogul nostru drept turnesol pentru mintea lui. Dar haideti sa vedem povestea, asa cum m-a autorizat s-o spun insasi patita (sa ii zicem Alice):

Singurica, dupa o relatie consistenta afectiv si spiritual, Alice iese cu un coleg de facultate, cica indragostit mai demult de ea. Inca de la primul randevu piesele de puzzle nu prea li se potrivesc: Ea-cu voluntariatul, el-cu criticatul statului. Ea -romgleza cu diminutive, el -romana inchisa la toti nasturii. Ea, entuziasta, el,“porcusorul agresiv” … Dar, ametita de aparenta lui empatie, aerul “artsy” si de ochii lui frumosi, reuseste sa il vada de trei ori, cu dubii si cu pupaturi cu tot.

Dupa a treia intalnire, insa, intr-o discutie pe mess, Alice foloseste, pur intamplator, testul MaghiaRomania. Adica ii da un link la blog, intr-o pauza de idei pentru conversatie.
Reactie chimica: domnul ii spune ca “nu prea” suporta ungurii.
Alice incepe sa se gandeasca la diverse ipoteze:

a) Cand era mic si amarat niste unguri au venit, l-au tras pe sfoara, i-au luat bomboanele si i-au golit buzunarele mai repede decat ar fi golit zece pahare de palinca

b) A fost agresat zilnic de un vecin scandalagiu (genul de echivalent maghiar al cocalarilor mioritic) cu “m e n j a   p i c s á b a”, “s o p j a  l e  t e   k u r v a  t e”, “B a s s z a m e g  a  j e g e s m e d v e” si alte minunatii ale limbii lui Petőfi

c) Iubirea vietii lui il insela zilnic cu un ungur. Sau cu trei

In timp ce Alice gandea toate aceste scenarii apocaliptice, dumnealui ii tranteste cu seninatate ca n-a cunoscut in viata lui nici un maghiar (Alice incepe sa-si puna problema daca nu cumva uraste mozambicanii). Nu de alta- dar dupa cum ne invata sociologia- ca sa sustii o chestie generala despre unii care sunt cam un milion jumate de suflete, iti trebuie sa cunosti nu zero, nu unu’, ci un esantion reprezentativ de vreo trei mii de persoane, selectate aleator. Dar asta e partea a doua.

Cica a vazut el la televizor ce face UDMR-ul si ce pretentii nerezonabile de autonomie au ei.
Pai daca urasti ungurii din cauza UDMR-ului, ar trebui si noi romanii sa ne uram pentru Baselu, Nutzi Udrea, Geonica, Vadim si Becali, isi zise Alice.

Cum fobiile vin adesea la pachet, baiatul ii uraste, surprize-surprize, si pe tigani. Degeaba i-a povestit Alice de prietenii si cunoscutii ei tigani care lucreaza in ONG-uri, scriu in presa, joaca teatru, de doamna profesoara de la Limbi Straine Delia Grigore, (pe care Alice o admira foarte mult), sau de floraresele din cartierul ei, care muncesc pe rupte. Cica, din punctul de vedere al stimabilului, aia sunt “mici exceptii”. “Sigur, du-te si spune-le si lor chestia asta”, isi zice Alice cu naduf, intrebandu-se -cam retoric- ce sufletu’ lu’ mama mare cauta cu un atare specimen cu pasarele la mansarda.

Cam atat despre povestea lui Alice. Banuiti si voi daca a mai existat si a patra intalnire. Fireste, cum oricare deget este concomitent cu unghie si fara, dupa unghiul din care il privesti, asa si problemele de cuplu au doua versiuni: a ei si a lui.

Oricum, pentru ambii, probabil ca si fara turnesolul maghiaRomania, mai devreme sau mai tarziu ,situatia dintre ei s-ar fi colorat in albastru.

Olahus si „Alice” 🙂

Anunțuri

15 gânduri despre “MaghiaRomania, turnesolul relatiilor

 1. Drăguț articol. Alice, te încurajăm să scrii și alte posturi mai triste/vesele, deoarece ești talentată.

  • sa scrie, Istvane! Da’ partea cu talentul, foarte adevarata in ceea ce o priveste, trebuia sa o scrii la plural. ca in cazul asta a fost coproductie 😉

 2. Amazing post. I have bookmarked your site. I am looking forward to reading more

  Administrator’s note: Amazing spam. But, sorry, no link to your „success” site from my blog

 3. Apropo de rromi

  „A recent test case in Hungary has seen the Hungarian supreme court put a value on the detrimental effects of this discrimination by awarding damages to five Roma children who were segregated by the school authorities in Miskolc, Hungary’s third-largest city.”

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/libertycentral/2010/aug/01/roma-hungary-prejudice-landmark-ruling

  „Each of the five children involved in the case was awarded damages of 100,0o0 forints ($450) – roughly three months’ income for many Roma families – by a supreme court that recognised the unlawful segregation as well as its detrimental effects upon the children’s education. This is a landmark ruling in Hungary that will have an impact not just on these children and their families, but, according to CFCF, could benefit more than 150,000 students.”

 4. Salut Olahus !!!! Mà bucur cà pot sà fac acestà vizità la tine ! Sunt ocupat la Cluny, la renovare casa-mea medievalà !!! Am încà câteva legaturi în România, la Comarnic…
  Multe noroc pentru tie si prieteni tai………

  • Milles merci pour ton commentaire, mon cher Lucuts!

   E genul de mesaje care imi incalzesc inima. Mult succes cu restaurarea si ne mai vedem pe net, poate mai treci la noi pe blog!

 5. E bine, inainte de iarna, cà sà ne încàlzim !!!
  Restaurarea e terminate la 90%… dar, în 2010; s-a sarbatorit 1100 de ani de Abbatiale din Cluny, si de oràcel… Casa mea e mai modernà : are numai 800 de ani !

Comentariile nu sunt permise.