„Tinutul Secuiesc, noul Kosovo”, sarutul, noul s_x in grup!


Mare dezbatere mare pe Evenimentul Zilei: „Ţinutul Secuiesc, noul Kosovo?„. O paralela, scoasa cu forcepsul, intre Kosovo si Catalonia, pe de o parte, si Tinutul Secuiesc*, pe de alta parte, devine pretext de muls comentarii si, implicit, trafic. Pornind de la afirmatiile lui László Tőkés, care, citite la rece, nu denota nici un plan de independenta**. Iresponsabilitate***, da.

Dar merg dupa scenariul deja clasic la politicienii maghiari din Ro: „atata vreme cat Kosovo poate avea independenta [=foarte mult], de sa nu aiba Secuimea autonomie [=mai putin]?”.

Apropo, cine mai crede ca autonomie=independenta in sens de suveranitate, poate arunca un ochi pe acest text din 1999 despre autonomia vs independenta… Kosovo****.

Dar sa revenim la gogoasa umflata de pe Evz. Autorul o asezoneaza cu doua perle: „Pe 11 iulie, mai mult de un milion de catalani au protestat în Barcelona”, respectiv „îndemnul lui Laszlo Tokes, catalogat de politicienii tuturor partidelor din România drept instigare la violenţă„(s.m.). Probabil ca au consultat Radio Erevan, care nu stia ca manifestatia a fost sambata, 10 iulie, iar PSD, oricat de mare ar fi, nu inseamna „toate partidele din Romania”.

Dupa toata operatiunea culinara, ii pune si un moţ. Sau, daca preferati, bomboana de pe coliva ratiunii romanesti:
„Ar ieşi secuii în stradă pentru a-şi cere autonomia? Este Ţinutul Secuiesc noul Kosovo?(s.m.)”.

Raspuns la prima intrebare: nu, pentru ca Tőkés, cu tot contextul fortat in care plaseaza problema, o spune clar: „Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan (iesit in strada-n.m.), dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră (s.m.)”. Deci arata pisica, atat. Later edit 27 iulie:de pe Realitatea rezulta o alta nuanta cu privire la UDMR si posibilul protest al secuilor.

Si chiar daca ar iesi, nu stiu care ar fi marea problema? De vreme ce la toate manifestatiile secuilor***** din ultimii ani nu s-au inregistrat violente, iar autonomistii au ramas cu cererile pe hartie. Secuimea NU este Kosovo, Basescu nu este Milosevic, iar maghiarii si romanii nu sunt albanezi, respectiv sarbi.  Sa incetam odata cu identificarea asta bolnava cu soarta Serbiei, ca am ajuns sa nu mai vedem Timocul de Kosovo!

Raspuns la a doua intrebare (daca Tinutul Secuiesc e noul Kosovo). Da, este! Asa cum si fata de 16 ani care se saruta cu un baiat in parc este, in ochii tatalul ei „grijuliu”, o c_rva prestatoare de s_x in grup!

_________________________________________________________________
*apropo, pentru cine este deranjat de termenul „Tinutul secuiesc”: pentru mine e un doar termen geografic, istoric si cultural in aceeasi masura cu Tara Hategului sau Tara Lovistei. A il folosi, inclusiv in legislatie, nu consfiinteste in nici un fel planurile autonomiste. La alte probleme trebuie sa fie atente autoritatile.

** si chiar daca ar exista vreun plan de independenta al secuilor, presupunand prin absurd: cate zile ore ar rezista independent un Tinut Secuiesc inconjurat de milioane de romani?

*** ca sa nu folosesc alt cuvant, tot cu i la inceput + alte 11 litere 😉

****de atunci pozitia SUA si NATO privind Kosovo s-a schimbat. Distinctia dintre autonomie si independenta, insa, ramane valabila si poate fi observata, cu diferentele de rigoare, si la alte autonomii (Voievodina in Serbia, Catalonia in Spania, etc).

*****secui in sens strict geografic, de locuitori ai Tinutului Secuiesc. Fara conotatie etnica, de vreme ce putini se mai declara astfel in sondaje.

Anunțuri

9 gânduri despre “„Tinutul Secuiesc, noul Kosovo”, sarutul, noul s_x in grup!

 1. Olahus, scuze, dar
  de ce ai băgat linkul ăla cu tipul care-i, zici tu, mai puțin penibil decat șef-su. El ne povestește cum săracu ‘Tőkés a fost nevoit/obligat (sau a vrut) să răspundă la întrebări cretine. Adevărat. Cum a răspuns el, hai să nu comentăm. Deși noi ne-am permite, că doar nu suntem PR-ii lui.

 2. Uitai: Tihi are un articol excelent pe tema asta, spinoasă, a autonomiei pe portalul manna.ro. Din nefericire pt. voi, e în maghiară..

 3. „Cu un zâmbet amar, episcopul şi-a scos de fiecare dată casca din ureche, după ce anterior explicase un lucru de bun simţ: că mitingurile paşnice sunt legale în ţara asta. Asemeni celor ale pensionarilor, bugetarilor, gay-ilor, apărătorilor maidanezilor.”
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cum-vrea-psd-sa-l-condamne-pe-tokes-la-inchisoare-pe-viata-49279.html

  later edit: suparatoare insa confuzia, prezenta si aici, intre autonomie si independenta

  „A spus că maghiarimea ar trebui să preia modelul autonomiei (sic) kosovare şi catalane”. Pai daca ar fi acceptat Kosovo autonomia, mai era acum Serbia in doliu???

 4. Tin sa precizez ca pentru mine e cel putin „neclara” implicarea lui Tokes in Revolutia Romana. Dar una sunt dubille legate de episodul ’89, alta e sa iti imaginezi acum ca ar putea avea un plan de anexare a Ardealului sau de independenta a Secuimii, in contextul in care Romania este in NATO si UE, iar Secuimea este inconjurata din toate partile de romani.

 5. Am incercat sa citesc articolul in traducerea google. Intreaga strategie de a influenta opinia publica romaneasca , expusa de Tihamer, se va lovi de lipsa de credibilitate.Nu cred in bunele intentii ale maghiarilor. Nu cred ca autonomia va fi ultima cerinta a maghiarilor. Asa cum am mai scris si pe Limba Cailor, autonomia este doar o etapa.

 6. „Acesta a subliniat, însă, adresându-se liderului UDMR, Marko Bela, că în acest an UDMR ar trebui să iasă din guvern dacă nu doreşte ca manifestaţia să se îndrepte şi împotriva lor. „În acest an, voi nu veţi mai putea fi la guvern dacă nu doriţi ca această manifestaţie să se îndrepte şi împotriva voastră. Foarte repede va trebui să treceţi de cealaltă parte”, a afirmat europarlamentarul.”
  http://www.realitatea.net/tokes-kosovo-a-obtinut-independenta-autonomia-in-secuime-nu-am-putea-sa-o-obtinem_724714.html
  Deci de pe realitatea rezulta alta idee: iesiti din guvern pana nu manifestam impotriva voastra. Tot un exercitiu retoric, dar sub alta forma.

Comentariile nu sunt permise.