Updated: Ce inseamna discriminare


conform legii:

prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, (…) care are ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice*.

Constituie contraventie, (…)  daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenentei acestora (…) la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, (…) prin:
[…]
g) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de companiile de transport in comun – prin avion, vapor, tren, metrou, autobuz, troleibuz, tramvai, taxi sau prin alte mijloace

Alte criterii de discriminare si infractiuni/contraventii incadrate ca atare de lege le gasesti aici, in Ordonanta Guvernului nr. 137/2000
privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si in Legea nr. 48/2002 pentru aprobarea acestei ordonante.

Deci ce s-a intamplat in cazul lui Judit e, fara discutie, discriminare. Cum discriminare este si in cazurile turistilor romani in Secuime care nu pot cumpara ceva/beneficia de un serviciu pentru ca sunt romani. In putinele cazuri reale*, pentru ca exista si false cazuri de discriminare, de genul celui povestit mai jos:

„mi se intampla, chiar si acum, sa intalnesc vanzatoare care vorbesc romaneste atat de prost, incat e posibil sa cer un lucru si sa primesc altceva, dar problema se rezolva aratand cu degetul.” sursa

___________________________________________

*citat adaugat azi, 17 iunie. Pentru cazul in care sa vor gasi isteti sa spuna ca nu din cauza etniei/nationalitatii a fost invitata afara din masina, ci a limbii, deci… ati ghicit, „nu e discriminare” 😀

**eu unul stiu o intamplare cu o persoana care a intrat intr-un local din Secuime si i s-a afisat o hartie discriminatoare la adresa romanilor. Patita parea prea moderata pentru a inventa asa ceva. Drept pentru care o cred si promit, daca apuc sa vorbesc cu ea, sa aflu mai multe detalii pentru Maghiaromania.

Reclame

Un gând despre “Updated: Ce inseamna discriminare

  1. De adaugat ca discriminarea a fost doar din partea soferului, nu din partea companiei (care, jos palaria, a luat atitudine). Dar cred ca asta e deja clar.

Comentariile nu sunt permise.