Apropo de „discriminare pozitiva”


„Ne” deranjeaza locurile speciale pentru rromi in licee si facultati. Dar, daca ar fi sa ducem mai departe logica non-discriminarii pozitive, nu ar trebui sa „ne” supere si bursele sociale pentru copiii cu probleme materiale/de sanatate?

principiul discriminării pozitive are o largă răspândire în ocrotirea categoriilor defavorizate (nu numai minorităţi etnice) şi este larg acceptat şi legiferat în ţările avansate.

Gândeşte-te că dacă duci la extrem politica egalitaristă, atunci nici femeile care nasc nu trebuie ajutate faţă de cele care nu nasc, nici persoanele cu handicap nu au dreptul la ajutoare, nici şomerii, nici pensionarii şi nici sărăcimea ţării nu trebuie sprijiniţi cu ajutoare la căldură sau alte beneficii şi nici copiii orfani nu ar trebui hrăniţi de stat.

Restul argumentatiei lui „Egy” (care, apropo, este etnic roman), aici. Comentariul face parte dintr-o discutie despre autonomia culturala, pe care o recomand calduros (mai putin interventia lui Atol cu agresiunea „pe toate planurile”, inclusiv „etnobiologic” la adresa Romaniei. Dar e bine sa citim si astfel de teorii SF pentru a vedea cum gandesc unii)

Reclame

7 gânduri despre “Apropo de „discriminare pozitiva”

 1. Tin minte o discutie pe care am avut-o la un curs de debate cu trainerul (care era de etnie rroma, not that it would matter 😛 ) Ajunsese discutia la homosexuali/parada gay, si zice cinemva la un moment dat: „De ce sa aiba aia dreptul special de a face parada?'” La care trainerul da un raspuns foarte inteligent: „Toti avem drepturi speciale, pur si simplu in virtutea faptului ca suntem diferiti intre noi. Uite, exact la fel, crestinii au dreptul special de a merge la biserica”.

 2. Buna dragi bloggeri…ce te faci daca esti un patron de multinationala si printre cei mai bine pregatiti 100 de oameni care candideaza pentru un anume post nu e nici unul gay, rrom femeie sau ungur ?

  Cum aplicati în acest caz principiul discriminarii pozitive ? Cum ati proceda ?

  Raspuns la obiect, va rog…mersi !

  • Angajez persoana cea mai pregatita, normal.

   oricum, intrebarea ta nu era la obiect. Am dat citatul din Egy in sprijinul idee de locuri speciale pentru rromi la admitere in licee si facultati. Nici un rand despre angajare.

  • –Cum aplicati în acest caz principiul discriminarii pozitive ?

   Prin aplicarea principiului discriminării negative, pentru că de fiecare dată cînd cineva e discriminat ‘pozitiv’ cineva trebuie discriminat negativ. Altfel e imposibil să fie aplicata idea.
   Dacă se oferă „burse speciale”, locuri garantate la admitere, etc. unei anumite etnii/grup implicit se reduc numarul celor disponibile celor de altă etnie indiferent de capacitatea lor (rezultate, valoare, muncă).

   În State au început să renunţe la idea după ce (în sfîrşit) au înţăles că principiul de fapt legiferează discriminarea etnică pe care (chipurile) o combătea. Un caz recent devenit celebru („a legal landmark”) în această problemă :

   http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/06/29/AR2009062901608.html

 3. Din cate stiu eu, in Romania nu aceste locuri sunt suplimentare, adica nu a taiat nimeni din sansele unui roman ca sa intre un rrom. Daca ai o dovada ca e altfel, te rog sa o dai.

 4. Tocmai am citit un material nepublicat, pe care-l facusem pentru un o publicatie online. Prezentatorul unei emisiuni despre rromi a subliniat ca locurile pentru rromi sunt in plus.

 5. Pingback: Locurile pentru rromi: luate de la majoritari? « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.