Liberalii UDMR condamna extremistii maghiari. Dar restul UDMR?


Despre un cerc…

Cercul Liberal al UDMR a condamnat, prin intermediul unui comunicat, manifestările extremiste din Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe desfăşurate în 1 decembrie.

Dacă la Cluj-Napoca a fost un incident scurt generat de tentativa câtorva membri ai grupării radicale “Garda Maghiară” de a se manifesta în Piaţa Unirii, la Sfântu Gheorghe, în inima Ţinutului Secuiesc, organizaţia naţionalistă română “Noua Dreaptă” a ţinut să celebreze Ziua Naţională, fiind la un pas de încăierare cu membrii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate, altă grupare naţionalistă din Ungaria” (Ziua de Cluj)

Din comunicat: „Extremiştii noştri trebuie trataţi cu aceleaşi standarde ca şi ai celorlalţi. Sperăm ca toleranţa transilvană să nu fie numai istorie, ci o realitate a zilelor noastre” (vezi si la Tihi)

Nu e prima oara cand liberalii sau macar niste liberali din UDMR condamnda extremismul maghiar. De pilda Czika Tihamer s-a vazut cu numarul de telefon afisat pe un site extremist dupa ce a atacat in repetate randuri EMI si alte organizatii extremiste/radicale.

Insa e poate prima oara cand cercul lanseaza un comunicat anti-extremist in romaneste. Si e preluata de „presa romana” (de fapt doar 2-3 site-uri, din care majoritatea par agregatoare de stiri)

…si despre o groapa

Na jó, nagyon szép, de* restul UDMR ce face? De ce tace? Campania pentru primul tur a trecut, Kelemen (nu) si-a luat voturile cuvenite. Nu mai e nevoie sa asigure unitatea electoratului maghiar.

Cu fiecare manifestatie extremista in timpul careia UDMR se uita in alta parte, formatiunea parlamentara maghiara sapa o groapa. Frumos ar fi ca in ea sa cada mai-marii partidului (mai putin exceptiile liberale).

Nu, cei care se afunda in groapa urii romanesti, sapata de UDMR, nu sunt Bela&co. Sunt maghiarii de rand, a caror imagine se suprapune, in ochii romanului ignorant**, peste imaginea udemeristilor. Iar aceasta din urma este lipita, gratie mutismului oficial, de siglele vesele de la HVIM sau EMI.

Jó „munkát”, „barátok”!***

PS: Pentru romanii „verzi” care se vor grabi sa critice maghiarimea, la pachet: uite cum s-au purtat autoritatile „noastre” cu extremistii romani, la Cluj, de 1 decembrie. Pai sunt fascistoizii nostri, tricolori pe verticala, manca-i-ar tata! Cum sa ne atingem de ei?

______________________________________________________
*Na jó, nagyon szép, de=No binie, foarcie frumos, da’… 🙂

**atentie, nu zic ca toti romanii sunt ignoranti. Dar o foarte mare parte dintre ei, mai ales regateni, da.

***Jó „munkát”, „barátok”=spor la „munca”, „prieteni” (literal: munca buna, prieteni)

Anunțuri

10 gânduri despre “Liberalii UDMR condamna extremistii maghiari. Dar restul UDMR?

 1. „PS: Pentru romanii “verzi” care se vor grabi sa critice maghiarimea, la pachet: uite cum s-au purtat autoritatile “noastre” cu extremistii romani, la Cluj, de 1 decembrie. Pai sunt fascistoizii nostri, tricolori pe verticala, manca-i-ar tata! Cum sa ne atingem de ei?”

  Nu prea inteleg ce vrei sa zici… In filmuletz apar daca nu ma insel niste tineri cu drapelul maghiar si al GM. Unde-s extremistii romani?

 2. Nota Olahus: la insistentele lui Solovastru, ii public mesajul in care incearca sa lamureasca afirmatiile sale. Totodata, parerea mea ramane aceeasi: una e ce au facut administratiile din perioada interbelica, Horthy si comunista, alta e ce s-a facut dupa ’89

  E ca si cum ai spune romanilor: degeaba evreii au toate libertatile acum la voi, la ce le-ati facut voi pe timpul lui Antonescu si inainte…

  raducu@ : Omul a vrut sa puna in evidenta doar ipocrizia autoritatilor maghiare de ieri si de astazi. Ieri (pana in 1945 si chiar si in timpul comunistilor) se intreceau in sovinism si asimilare cu simt de raspundere, iar astazi, dupa ce in Ungaria post-1918 (care conform datelor lor avea circa 10% minoritati) au lichidat problema ne-maghiarilor, se dau campioni in materie de drepturi acordate minoritatilor, aflate in prag de disparitie.

  Excelent punctat. In 1918 ungaria avea 10 % minoritati , e exact procentul de maghiari care se gasesc astazi pe teritoriul Slovaciei de exemplu. Hai sa analizam evolutie a minoritatilor in cele doua state in acelasi interval de timp 1920-2009. Ei ce s-ar fi intimplat daca slovacii s-ar fi comportat in mod similar cu maghiarii de pe teritoriul lor cum au facut acestia cu românii si celelalte minoritati din ungaria ? Cine s-ar mai fi indignat acum pentru schimbarea legislatiei privind limba in Slovacia? Exemplul care a fost dat mai sus cu romănii din ungaria care isi vorbesc cu greutate limba ( lucru de inteles avind in vedere ca majoritatea incep sa o invete si sa o vorbeasca la scoala sau chiar abia in liceu) este foarte graitor. Sau situatia asta incredibila ca românii ( ma rog asa zisii români) din ungaria , sa voteze in cadrul propriei asociatii sa foloseasca limba maghiara la sedinte in loc de româna. Asa ceva ar fi de neinchipuit la ungurii din Transilvania sau din Feldvidek.

 3. „”**atentie, nu zic ca toti romanii sunt ignoranti. Dar o foarte mare parte dintre ei, mai ales regateni, da.””

  Hai sa iti spun o poveste despre un asa zis regatean.
  Am un coleg de munca care nu a fost decat in trecere prin Ardeal , nu a avut ocazia sa il cunoasca mai bine. Dar era un anti-maghiar convins, genul de om care dupa cateva beri la o adunare intre prieteni oprea ce muzica se asculta si baga „Tu Ardeal” si alte asemanatoare.

  Eu avand rude in Tg-Mures si facand drumuri pe acolo, m-a insotit si el. Si cu ocazia asta a cunoscut o fata.
  Ea e romanca, dar toate rudele ei traiesc in satele din jur, sate cu un numar insemnat de maghiari.
  Intr-un timp foarte scurt, avand ocazia sa cunoasca indeaproape maghiarimea , si descoperind ca nu sunt vreun fel de mongoli pe cai care incearca sa omoare romanii si sa anexeze Transilvania la Ungaria, isi transforma conceptiile radical. Acum si-a facut multi prieteni pe acolo si merge mult mai des ca mine. Si este primul care sare in apararea lor cand apare vreo discutie.

  *****
  Dupa cele de mai sus hai sa incercam sa definim si sa situam aceasta „ignoranta” a regatenilor.

  Eu am dat un exemplu mai extrem, dar marea majoritate din cei care ii cunosc eu nu sunt anti-maghiari dar nici pro. Pur si simplu sunt priviti intr-0 maniera relativ neutra, poate ca ceva exotic, diferit si cateodata usor enervanti datorita declaratiilor UDMR-ului ( ca doar cam asta ajunge la ei)

  Evident ca exista o problema de comunicare. Dar cine este mai de invinovatit aici ?
  Regatenii au pe default o parte din vina, multiculturalismul fiind un termen abstract si fara prea multe semnificatii in zona. Si aici apare importanta unor surse de informare, cum este si acest blog.
  Dar pe de alta parte, nici nu poti sa le ceri ca toti sa faca pelerinaje in secuime sa bea pálinka cu Laci bácsi si sa ii vada asa cum sunt ei.

  Si aici apare si vina reprezentantilor maghiarimii. Cum predai multiculturalism la 2/3 din Romania ?
  Putem dedica o intreaga discutie mass-mediei si gradului ei de tendentiositate , dar privind in ansamblu dialogurile POLITICE care ajung dinspre maghiarime inspre Regat lasa foarte mult de dorit.
  Reactionand „jump for joy” cand singurului vecin al Romaniei, care este privit cu simpatie de o majoritate covarsitoare a populatiei, ii se ia prin forta armata un teritoriu ? Asta cu siguranta a linistit pe toti cetatenii care inca mai cred in revisionismul maghiar !!

  ASTA si sute de alte exemple asemantoare , le vad eu din Regat. Si mai vad acum si niste tampiti din Ungaria care tocmai de ziua nationala a Romaniei s-au gasit sa faca manifestatie si sa otraveasca apele. Lucru ce ar fi trebuit sa trezeasca o reactie de indignare furioasa din partea comunitatii maghiare, ca pana la urma cu romanii trebuie sa traiasca, nu agitatorii de peste granita, dar cu mici exceptii , e TACERE

  Pe mine nu ma ating pentru ca stiu realitatile zonei. Nici pentru prietenul meu e mai sus, renascut recent maghiarofil.
  Dar ce faci cu aia din Bucuresti, Craiova sau Botosani care beau tzuica nu palinka, iar pe Laci bacsi il cunosc doar de la televizor ?

  Din pacate mai avem mult de lucrat, iar asa zisa „ignoranta” e un fenomen complex pentru care toate partile sunt responsabile in mod egal.

  • in mare sunt de acord cu ce scrii.
   reactia UDMR cu ocazia independentei Kosovo nu am timp acum s-o discut in toate nuantele, dar, pe scurt, nu a fost formulata sa o inteleaga si majoritarii. Si le-a reinnoit temerile privind pierderea Secuimii (in cazul unora, si al Ardealului).

Comentariile nu sunt permise.