Minoritare pe scurt: campanii rrome si Harry Tavitian


->un concurs de fotografie care vrea sa arate alta fata a rromilor, pe care de multe ori o ignoram

„Cunosti vreun caz care contrazice prejudecatile despre romi? Spune-i povestea intr-o poza si un scurt text de prezentare in cadrul concursului nostru „Romi deasupra prejudecatilor”.”

pana la 15 noiembrie, regulamentul il aveti aici, pe site-ul SPER (Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma). Spor la vazut altfel!

->Tot de la SPER vine o campanie de impact pentru sensibilizarea bucurestenilor: stickere lipite pe trotuar, cu mesajul „Sunt rom si am obosit sa fiu calcat in picioare in fiecare zi”.


„Remarcabila” reactia unui tanar din clip: „cioara e tot cioara” (0:29)

Un post pertinent despre campanie si, in general, despre rromi, la Vlad Petreanu. O alta reactie despre campanie, la Cristina Foarfa, pe Metropotam.

->pentru a termina cu ceva relaxant: am descoperit un interviu cu Harry Tavitian. Un fragment:
„Eu am o dublă apartenenţă: armean prin naştere, român prin adopţie. Aparţin ambelor culturi, simţindu-mă acasă în ambele tradiţii, cea românească în contextul mai larg, balcanic, şi cea armenească, în context caucazian.(…) Deschise deopotrivă către gândirea occidentului şi miresmele orientului.”
Restul aici.

Tavitian cu percutionistul Cserey Csaba:

cu Mihai Iordache (Kumm):

si daca Harry e prea… pentru voi, o armeneasca misto din SUA:

Anunțuri

7 gânduri despre “Minoritare pe scurt: campanii rrome si Harry Tavitian

 1. “Cunosti vreun caz care contrazice prejudecatile despre romi? Spune-i povestea intr-o poza si un scurt text de prezentare in cadrul concursului nostru “Romi deasupra prejudecatilor”.”

  Ha ha ha , asta e o fraza/idee tare neinspirata.
  Oare baietii care au scos-o chiar nu au realizat rasismul inerent ei ?

  Practic se pleaca de la premiza ca aproape toti romii sunt conform prejudecatilor , iar descoperirea unor cazuri de romi cinstiti ar fi un eveniment, o raritate, o curiozitate ce trebuie impartita cu toti si poate sa demonstreze ca „uite ba nu toti sunt animale”

  Acuma eu inteleg ce au vrut ei sa spuna. Doar ca formularea este tare aiurea.

 2. Bine observat. Totusi, cred ca este vorba despre prejudecata si nu despre o activitate infractionala, nu la fapta in sine.

 3. Faza e ca si ei sunt „within a given framework”. In societate, by and large, prejudecatile sunt foarte active (si media e destul de biased, din pacate), de aia pentru unii poate sa fie destul de greu sa priveasca lucrurile cu luciditate si sa vada cat de putini, de fapt, sunt aia „conform prejudecatilor”. Cum vorbeam cu cineva- din motive psihosociale, un tigan care fura e mult mai vizibil decat zece tigani care nu fura.

 4. Baai oamenilor, tiganii aia discriminati sunt adesea o problema, au SI ei o problema. Exista deci:

  1. problema discriminarii si a rasistilor

  2. problema romilor aflati in comunitati preponderent infractionale.

  Noul val de rasism a venit cand comunitati intregi de romi au migrat in occident si au distrus imaginea Romaniei fiind catalogati drept „romani”.

  Solutia nu e sa incercam sa sugeram ca problema 2 nu exista punand totul in carca problemei 1 pentru simplu fapt ca aceasta problema 2 se va manifesta si oamenii nu vor fi atat de binevoitori cum e Raluca Hippie mai sus sugerand ca problema 2 e o prejudecata, preponderent.

  Despre problema 1 ce cred? Cred ca e FOARTE grava, cred ca exista oameni atat de orbiti de ura si de prejudecati incat au nevoie sa fie rasiti, sa urasca, iar acestia merita intr-adevar schimbati, pe cat posibil.

  Dar daca counitatea romilor si nu cea a romanilor intai ar concepe ca sunt discriminati SI pentru ca au probleme ei insisi, ca comunitate, atunci ar incepe sa se schimbe.

  Eu nu cred ca e posibila o schimbare a mentalitatilor fara o schimbare a realitatilor.

  • salut. apreciez nuantele pe care le-ai introdus in mesaj. Totusi, am o observatie:

   „au distrus imaginea Romaniei fiind catalogati drept “romani””

   nu, doar au dus pana la capat distrugerea imaginii inceputa de catre unii etnici romani, acasa la ei: copii strazii, sistemul sanitar, coruptia… Eu unul era foarte nemultumit de ce avem o imagine asa de proasta. Insa de cand lucrez in presa imi dau seama ca, pe alocuri, o avem prea buna -o groaza de mizerii petrecute la noi nu se regasesc in presa occidentala, nefiind spectaculoase sau usor de explicat pentru occidentali. E drept, avem si realizari care nu-s indeajuns cunoscute -de pilda francezii (dar nu si spaniolii sau italienii) ar trebui sa se uite cu jind la sistemul nostru de protectie al minoritatilor.

   revenind la rromi, mai exact la infractorii rromi, ei au dat o imagine, un „chip” masei de infractori originara din Romania. care e cel putin bi-etnica. Sa nu imi spui mie ca un tanar fara studii, fara calificare, fara cunostiinte de limba italiana, venit dintr-un sat uitat de lume si cu antecedente penale se va purta ok in Italia doar pentru ca e roman.

   Insa daca majoritatea etnicilor romani sunt mai usor de confundat cu italieni, multi rromi sunt recognoscibili -ten mai inchis, costum specific pentru femei, uneori si pentru barbati. Deci in sensul asta au dar o imagine, o fata infractorilor provenind din Romania.

   In plus, sa fie clar: etnicii rromi SUNT romani din punct de vedere al cetateniei. E mult de discutat pro/contra, dar de la o vreme se impune si acest sens. Asa cum Zinedine Zidane e francez. In momentul in care presa straina numeste niste rromi automat romani, fara sa verifice daca nu-s de alta cetatenie (bulgari, bosniaci, etc), atunci e mai grav.

   Bun, nu sunt romani din punct de vedere etnic. So what? Faptul ca unii fura, dau in cap, cersesc poate fi si din vina autoritatilor locale/nationale. Cum poate fi si din vina comunitatilor lor.

   Exista probabil rromi care, fara sa fie discriminati, nu cauta de munca, pentru ca asa au fost invatati. Dar intrebarea este daca si invatatul asta nu vine de la faptul ca oricum usile raman inchise pentru multi dintre ei. Si daca stii ca fiul/fiica ta va avea usa inchisa, il/o inveti sa intre pe fereastra…

 5. „Eu nu cred ca e posibila o schimbare a mentalitatilor fara o schimbare a realitatilor.”
  eu cred ca trebuie schimbate si mentalitatile, si realitatile, in acelasi timp, lucrandu-se si pe nerromi(sa incerce sa vada si rromii cinsiti, care exista) si pe rromi (sa inteleaga ca li se ofera niste sanse -targuri de joburi, locuri speciale si ca daca (unii) nu isi schimba atitudinea ies in pierdere.)

 6. „Acum vreun an… comentarii aprinse despre tigani, nici nu mai stiu pe ce blog sau forum. Bineinteles, cu trolii si rasistii de serviciu: ca toti tiganii fura, toti tiganii cersesc, ca put, ca fac, ca dreg, ca afara-afara-cu-ciorile-din-tara, ca sa-i-deportam-pe-toti-la Auschwitz, ca Heil-hitler si Antonescule-unde-esti. Tot pomelnicul. (Cunoasteti, nu-i asa?)

  Apare un mesaj: “Eu sunt tigan. Am facut o facultate, lucrez ca programator, castig un salariu decent, sunt casatorit cu o romanca. Cum credeti ca ma simt cand citesc chestiile astea?””

  Restul, pe blogul perso al Ralucai
  http://girl-in-the-city.gramo.ro/tu-pe-cine-calci-in-picioare/

Comentariile nu sunt permise.