Johannis, un premier independent? Independent de PD-L, poate!


Klaus Johannis sursa

Dupa caderea guvernului Boc 2 din cauza motiunii de cenzura, PSD, PNL, UDMR si formatiunile minoritatilor sustin ideea unui guvern de specialisti, condus de un premier independent. Adica de Klaus Johannis, primarul Sibiului si presedintele Forumului Democratului al Germanilor din Romania (FDGR).

„E o persoana independenta din punct de vedere politic, a spus Crin Antonescu. Intruneste perceptia unui om echidistant„, zice si Iliescu.

Pedelistul Adriean Videanu e, insa, de alta parere.  „Domnul Johannis a fost in campania electorală cu PNL-ul. S-au susţinut unii pe alţii la Sibiu. „Noi credem in independenti ?„, a intrebat, retoric, Videanu.

Asadar, cine spune adevarul? Fara sa fiu fan al PD-L-ului (de fapt e greu sa mai fii fanul unui partid in conditiile actuale) , tind sa ii dau dreptate lui Videanu. Cu mentiunea ca a fost prea vag: nu a fost vorba de o simpla sustinere, PNL a renuntat la propriul candidat la ultimele alegeri pentru Primaria Sibiului. Totodata, alianta PNL-FDGR le-a permis liberalilor sa aiba un vicepresedinte la Consiliul Judetean Sibiu, pe Gheorghe Dicu (pana in august 2009).

thelmann-tribunafoto: Tribuna

Mai mult, la Medias PD-L i-a luat FDGR-ului candidatul, pe primarul Daniel Thellmann (foto). Se pare ca resentimentele lui Johannis fata de Thellmann, au supravietuit  mortii acestuia din urma. Astfel ca edilul sibian nu a gasit de cuviinta sa vina la inmormantarea lui Thellmann.

In Timis, FDGR a facut parte din Alianta pentru Timis impreuna cu PNTCD si PNL. Alianta care, ulterior, s-a aliat pe plan local cu PSD . La Satu Mare, formatiunea lui Johannis a avut doua locuri eligibile pe lista UDMR.

johannis campionsursa

Poate ca Johannis ar fi un premier bun. Dar independent e putin probabil sa fie. Iar daca va ajunge totusi in fruntea Guvernului, aceasta se va intampla din cauza situatiei actuale de criza politica si sprijinului PSD-PNL-UDMR. Nu gratie mult trambitatei sale „independente”.

Reclame

7 gânduri despre “Johannis, un premier independent? Independent de PD-L, poate!

 1. Cand am auzit de treaba asta am avut asa , pret de 1,2 -1,8 secunde o senzatie ca intra-devar ar fi ceva grozav. Apoi mi-a trecut.

  1) Tipul nu e genul apolitic , e bagat si el detul de mult in politica.

  2) Chiar daca ar fi intr-adevar stereotipul germanului (tehnic, corect, etc) tot nu conteaza.
  Hrebenciuci & Co. il vor toca marunt, vor adauga 2 felii de cascaval si o foaie de salata , toate astea le vor asezona frumos intre 2 felii de paine, si apoi il vor manca la micul dejun pe neamtu nostru.

 2. Johannis e um mit, precum a fost si Băse (acu’ e realitatea întruchipată). Ce se ştie despre Johannis, în afară de faptul că e neamţ, cu renume de excelent gospodar ? Dacă citiţi atent interviurile date de el în ultimii 5 ani, reacţiile lui, se creionează un tip cam limitat. Apropo, faza cu premierul tehnocrat este tot un mit. Guvernul tre’ să fie politic, altminteri nu-şi poate îndeplini sarcina. Electoratul a votat un program POLITIC care tre’buie executat, chiar desăvârşit, dacă se poate, tot politic. Iar a-l compara pe Johannis cu Isărescu… N-au nimic în comun, îi leagă doar mitul premierului tehnocrat, deci apolitic.

 3. Apropo de interviuri:

  „Extrem de sigur pe el, politicos, dar glacial, zgârcit în declaraţii, tipic german, Klaus Johannis a întruchipat de-a lungul timpului prototipul ardeleanului care pare să privească cu scepticism spre ceea ce se întâmplă în „politica de la Bucureşti”. O lăsa să se înţeleagă şi într-un interviu acordat în primăvara acestui an ziarului Cotidianul. Întrebat în aprilie când a fost ultima oară la Bucureşti, edilul Sibiului a răspuns sec: „În toamna anului trecut”. Refuza pe acelaşi ton să spună ce i-a plăcut în Capitală şi ce i-a displăcut, rezumându-se la a spune că Bucureştiul „e un oraş complicat”. Recunoştea că nu are niciun prieten, amic sau partener în Capitală”

  Pai daca n-ar prieteni si parteneri in Capitala, cum sa se descurce cu gastile politico-economice de aici?

 4. Ferencs Judit- interesant, still… discutabil
  Guvernul trebuie sa fie politic atunci cand are de unde sa fie (acolo unde exista efectiv dreapta si stanga, iar partidele pot fi „plasate” undeva pe busola politica- uite, de exemplu in Anglia sau in SUA). La noi n-are; asa ca alegerea mai mult dupa cat de (cat de cat) competenti si de (relativ) ne-batuti in cap ni se par candidatii.

 5. S-a rezolvat si cu prim-ministrul nostru neamt. Base a ales pe cineva. Sa vedem cum trece de parlament.

  @E. Ferencz Judit „Apropo, faza cu premierul tehnocrat este tot un mit. Guvernul tre’ să fie politic, altminteri nu-şi poate îndeplini sarcina. Electoratul a votat un program POLITIC care tre’buie executat, chiar desăvârşit, dacă se poate, tot politic”

  As face o analogie intre tari (si de cine sunt conduse – guvernele) si masini.
  Cand ai o masina in buna stare tehnica tot ce ai nevoie e de un bun sofer ( politician)
  Sigur , soferul (politicianul) poate sa fie mai prost, sa ii mai sparga un far, sa zgaraie o portiera ( administratia Bush), dar masina va continua sa mearga daca macar nu la aceiasi parametri , dar macar la unii apropiati.
  Dar in cazul celor defecte cum e Romania , ai nevoie in primul rand de un mecanic (tehnician). Talentele reale sau false ale soferului nu ajuta cu nimic.

Comentariile nu sunt permise.