[sondaj]”Tiganii”, fura sau sunt discriminati?


Va invit pe toti sa va exprimati punctul de vedere, prin votul in sondaj si prin comentariu/ii. Cum ii invit si pe colegii de blogareala si cititorii de pe Limba Cailor.

Nota: Tiganii intre ghilimele, pentru ca prefer termenul „rromii”.

Reclame

20 de gânduri despre “[sondaj]”Tiganii”, fura sau sunt discriminati?

 1. O remarca:va incurajez sa aleageti varianta in care credeti si sa exprimati ce credeti in comentarii. Sinceritatea maxima e mai mult decat binevenita, cu conditia sa se fie exprimata intr-un mod civilizat.

  De aceea, termeni de tipul:
  -„cioara”,
  -„colorati”,
  -„tigani borati”

  si idei de genul:
  -„merita toti impuscati”,
  -„i-as omori pe toti”,
  -„nici rachita nu-i ca pomul/nici tiganul nu-i ca omul”
  vor fi cenzurate „automat” din comentarii, iar respectivul(a) comentato(a)r(e) va primi interdictie pe acest forum.

  Cenzura NU va fi aplicata daca respectivul(a) termen/idee este citat(a) si combatut(a), cand se vorbeste despre atitudinea altora despre rromi.

 2. Orice generalizare e un nonsens semantic acceptat tacit. Afirmaţiile „suedezii sunt blonzi’ sau „nemţii sunt harnici” duce la „suedezii care nu sunt blonzi nu sunt suedezi” şi „nemţii care nu sunt harnici nu sunt nemţi.” De fapt, generalizarea e o simplificare: pentru cazul ţiganilor, eu aş zice aşa:
  (1) Infracţionalitatea în rândul etnicilor ţigani este (considerabil) mai ridicată decât în rândul altor etnii
  (2) Constatarea (1) nu trebuie să ducă la discriminarea unei persoane de etnie ţigănească pe criterii etnice, atâtă vreme cât raportul ei cu infracţionalitatea nu a fost dovedită (prezumţia de nevinovăţie + dreptul la non-discriminare pe criterii etnice)
  (3) Constatarea (1), dacă e însoţită de o atitudine conformă cu punctul (2), nu poate fi suspectată de incorectitudine politică, cu excepţia unei manipulări insidioase, vezi punctul (4)
  (4) Jorg Heider (defunctul lider de extremă dreptă din Austria) făcea o remarcă cripto-xenofobă aşa: „În Austria, sunt un milion de şomeri. În Austria, sunt un milion de străini” (nu ştiu dacă asta era cifra). Această afirmaţie este non-xenofobă în formă, dar xenofobă în fond. („gândire cu premeditare”, ar zice cei de la Caţavencu). O atitudine cripto-rasistă anti-ţigănească ar suna aşa: „În Islanda, sunt mai puţini infractori ca în România. În Islanda, sunt mai puţini ţigani ca în România.” (sofism: în Islanda, sunt şi mai puţini… români ca în România).
  (5) Odată constatarea (1) făcută şi regula (2) acceptată cu amendamentul (4), cum procedăm? Da, domnule, aceasta e situaţia, şi atunci ce facem cu „problema ţigănească”? Ne facem că plouă, sau luăm măsuri, şi dacă luăm, care ar fi aceastea? Sau zicem că nu se poate face nimic, şi (a) ne punem cenuşă în cap (b) nu mai suportăm, şi plecăm în altă ţară.
  (6) Fac afirmaţiile următoare: (a) Când eram copil, locuiam într-un cartier unde când ieşeam de la şcoală o tuleam spre casă, să nu mă ia copii de etnie ţigănească la bătaie. De unde anumite amintiri neplăcute. (b) Cel mai bun prieten al meu, care e şi cel mai pacifist om din lume, a fost cotonogit în bătaie pe stradă ziua în amiaza mare la Bucureşti de către un grup de etnici ţigani, din pur amuzament (c) Când văd urcându-se în autobuzul cu care călătoresc o persoană care după semnalmente antropomorfice corespunzătoare unui etnic ţigan, datorită constatării (1), îmi supraveghez DISCRET portofelul.
  (7) Făcând afirmaţiile (1) – (6), nu mă consider rasist. Corolar, punctul (8)
  (8) Conştient de punctul (1), în virtutea punctului (2) şi în pofida punctului (6), dacă sunt responsabil de resurse umane şi se prezintă la mine un etnic ţigan al cărui curriculum corespunde profilului căutat, îl angajez.

 3. ce inseamna „semnalmente antropomorfice corespunzatoare unui etnic tigan”? Mi se pare o expresie cu semn de intrebare… adica problematica. dar poate ma lamuresti tu ca nu este. restul comentariului nu mi se pare problematic.

  • Bine, am vrut să fiu politically corect până la capăt, adică să nu folosesc sintagma „… pe unu’ care are figură de ţigan”. Altminteri, cum identifici, la primă vedere, cine e ţigan şi cine nu? Facies, culoare, îmbrăcăminte, vocabular? În Franţa, fusesem surprins de facilitatea cu care prietena mea, actuala soţie, îmi indica pe stradă cu o probabilitate foarte mare de a nu se înşela, care e arab, portughez, sau pur şi simplu… non-francez. După un număr de ani de când mă aflu aici, reuşesc şi eu, în general, să pronostichez destul de corect când dau peste un kabil (adică, non-arab ci berber) după accentul uşor diferit din limba franceză, ca şi după mimică/atitudine corporală. Deasemeni, la Barcelona îţi pot spune cu o fiabilitate de 75% care e catalan „de baştină” şi care spaniol proaspăt venit dintr-o altă regiune a Spaniei (după îmbrăcăminte, mimică, felul de a vorbi şi un „je-ne-sais-quoi” indicibil).

   • ok, dar am inteles altceva

    ANTROPOMÓRF, -Ă, antropomorfi, -e, adj., s.n. I. Adj. 1. Antropoid. ♦ (Substantivat, n.pl.) Grup de maimuțe, asemănătoare cu omul. 2. Care aparține antropomorfismului, privitor la antropomorfism. II. S.n. Obiect de artă sau reprezentare decorativă cu formă de ființă omenească. – Din fr. anthropomorphe.

    poate a fost doar o exprimare nefericita, din, vorba ta, exces de p.c.

  • Da, asta a fost, o exprimare politically corectă şi „semantically incorectă”, adică am scris o tâmpenie. Mersi de atenţionare.

 4. Suntem cam cu totii o masa de ipocriti, este adevarat ca majoritatea rromilor nu au reguli morale( cei care le au sunt doar exceptia care conferma regula), toate aceste pareri xenofobe sunt doar consecinta acestui lucru…. sfidez pe oricare dintre voi sa faca o pasegiata in zona Rahovei sau in zonele locuite prevalent de rromi….. sa vedem atunci daca mai ramaneti de parerile exprimate mai sus…..aaaaa mergeti si in orasele asa zise maghiare, cum ar fi Sovata, Sf Gheorghe si vb romaneste ….apoi veniti aici si vb despre xenofobie din partea romanilor in privinta ……

  • Mihaela

   Am fost în Secuime şi am vorbit româneşte. Nu-i nicio problemă, chiar niciuna – deşi într-un restaurant din Miercurea Ciuc e clar că ospătarii vorbeau mai slab româneşte şi trebuia să vorbesc rar să mă înţeleagă.

   Codul onoarei la ţigani este mult mai puternic decât la români – în special la societăţile mai închise. Ia, de exemplu, virginitatea fetelor la căsătorie. La români nu se mai ţine cont de aşa ceva, la ţigani nici nu se pune problema – repet, e vorba de comunităţile conservatoare.

   E adevărat că ce înseamnă codul moralei la ţigani diferă de ce-i la români. Ce numim noi seriozitate, sau curăţenie, sau ordine, sau respectarea proprietăţii e posibil să aibă la ţigani un înţeles mai lax. Dar dacă-i iei şi-i compari pe români cu nemţii de-a lungul aceloraşi coordonate e posibil să ai niscaiva surprize neplăcute.

   Sunt multe lucruri nobile la ţigani care la români s-au erodat. Au o coeziune a familiei uluitoare. Dacă un copil fură, de exemplu, şi e prins şi băgat la răcoare, ocrotirea copilului ia chiar dimensiuni exagerate: arestarea puştiului e văzută ca un nenoroc, şi nu responsabilitatea concretă a celui vizat.

   Mie mi-a povestit despre asta un psiholog ce era specializat în terapia pentru copii şi de familie. Ea mi-a spus că avem ce învăţa de la ţigani dacă ştim să privim cu atenţie.

 5. Fac des „pasegiate” prin zona din Bucuresti pe care o indici si iti pot spune ca 70%, ca sa nu zic 90% dintre rromii pe langa care trec nu m-au deranjat cu nimic.

 6. si apropo de vorbit romaneste in „orasele asa zise maghiare”, uite cum s-au descurcat doua persoane care au vorbit in romaneste pe acolo:
  http://limbacailor.wordpress.com/2007/07/19/sa-nu-ceri-paine-in-romaneste/

  http://limbacailor.wordpress.com/2008/05/18/sa-nu-ceri-colaci-in-secuime/

  dintre care al doilea e roman, in caz ca omiti sa citesti nota de subsol

  Asa ca poate ca e cazul ca si tu sa faci (din nou?) o plimbare prin respectivele orase, dupa ce ti-ai lasat, in prealabil, prejudecatile acasa.

 7. Răspunsul meu este: unii ţigani fură şi practic toţi ţiganii sunt discriminaţi.

 8. rromii au fost si sunt discriminati.

  rusine noua, tuturor. celor care discrimineaza, si celor care accepta acest lucru, tacand sau nefacand nimic! tata, n-am sa tac niciodata!

  intoleranta/discriminarea e cea mai grava forma de prostie – parerea mea.

  numai bine, dorina

 9. Ba baietzi sunt din constanta clasa 9 ICHC(cine shtie ce inseamna shtie :)) ) am fost martor chiar azi 6.04.2011 cum unui prieten de-al meu iau CIORDIT(furat) telefonul MOBIL deci dupa fatza am presimtzit k o sa se intample cva si asha…un SFARSHIT tragic.TZIGANI nu trebuie solutie fascista, sters si solutie stalinista, sters NAIBI SHTIE UNDE sunt caracterizare rasista, sters ! si eu stau intr-un cartier de tzigani dak nu faci ce spun te bat pana itzi suna apa in cap dar eu le spun de POLITIE si se caca pe ei! ATAT am avut de spus MULTUMESK!

  Nota admin: mai usor te rog cu generalizarile si solutiile genocidare/totalitare.

  • „De aceea, (…)

   idei de genul:
   -”merita toti impuscati”,
   -”i-as omori pe toti”,
   -”nici rachita nu-i ca pomul/nici tiganul nu-i ca omul”
   vor fi cenzurate “automat” din comentarii, iar respectivul(a) comentato(a)r(e) va primi interdictie pe acest forum. ” Interdictia nu o mai aplic, am devenit mai flexibil de atunci. Atentie insa la generalizari, repet.

 10. si apropo mereu am spus si eu pana acum k tziganii sunt DISCRIMNATI dar dupa ZIUA RESPECTIVA M-am inselat AMARNIC!

 11. Egy Gondolat Bánt de acord cu tne dar cupa parerea mea k tzigani fura in proportzie de 80-85 % dupa parerea mea VENITZI IN PIATZA CHILIEI si o sa va convingetzi !(constanta) :))

  • Aha, deci e de ajuns sa ii cunosti pe cei din Chiliei, Constanta ca sa stii si proportia in care fura TOTI rromii din Romania ? Interesanta metoda sociologica, sunt curios ce are de zis viitorul nostru sociolog, Raluca Hippie.

   Later edit: ok, ai zis dupa parerea ta. Si apreciez asta. Voiam doar sa subliniez ca parerea ta e o generalizare pornind de la un eveniment nefericit, trait de tine.

Comentariile nu sunt permise.