Pelicule „minoritare” la Zilele Filmului Irlandez


Un mic deliciu pentru cinefilii bucuresteni:  trei zile (16, 17, 18 septembrie) de scurt si lungmetraje din Insula de Smarald, la Institutul Cultural Roman. Gratuit, fireste 🙂 .

Zilele filmului irlandez

Printre acestea, si (cel putin*) doua pelicule in limba gaelica irlandeza: Cré Na Cille (lungmetraj, joi 17 septembrie de la 18:30) si Féileachán (scurtmetraj, al saselea din seria care va incepe vineri, 18 septembrie, de la 19:30)  in cadrul seriei). Cré Na Cillea avut doua nominalizari in 2008 la Irish Film and Television Award si a luat premiul special pentru cel mai bun film in limba irlandeza. Mai jos, un fragment din acest film (cu subtirare in engleza, fireste 😛 ).

Limba veche a Irlandei si prima  limba oficiala a tarii, gaelica irlandeza este fundamental diferita de engleza, apartinand familiei de limbi celtice. Gaelica este cunoscuta de circa 40% din irlandezi, dar mult mai putini o stapanesc la perfectie si/sau o vorbesc zilnic/saptamanal. In lumina acestor realitati, vorbitorii de gaelica irlandeza pot fi numiti o minoritate lingvistica (dpdpv etnic sunt la fel de irlandezi ca irlandezii exclusiv anglofoni).

Reclama Guinness in irlandeza, in Kilkenny/Cill Chainnigh

*s-ar putea sa fie si altele, dintre cele cu titlul in engleza.

Anunțuri

2 gânduri despre “Pelicule „minoritare” la Zilele Filmului Irlandez

  1. nota Olahus-ului 🙂 : sunt in pauza de blog, pana marti/miercuri. din acest motiv, cei care comentati in premiera la mine pe posturi s-ar putea sa aveti de asteptat pana in zilele respective pana sa va vedeti comentariile aprobate. indiferent de ce comentati . Ceilalti (Raluca, Ovidiu, Egy, Solovastru, Emil, etc) care au mai publicat sunt recunoscuti automat de catre blog si publicati fara moderare prealabila.

    De asemenea rog pe domnul/doamna care a comentat despre unguri si romani la subiectul cu Irlanda sa binevoiasca sa isi reia comentariile si le posteze sub articolul care trebuie, intrucat nu vreau ca primul comentariu la acest subiect (filmele irlandeze) sa fie unul off-topic si nici nu am de ce sa ma chinui cu deplasatul comentariilor. Nu zilele astea 😉

  2. Pingback: [Film] Inca un motiv sa vezi L’Illusioniste « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.