In loc de „Pe locuri, fiti gata, start”


"Bine ati venit" Sancraiu

E criza mare, monser! E criza economica, si de aici se scurteaza bugetele, se imputineaza angajatii, iar buzunarele ne intra la apa. Dar creierele, ele, ar trebui sa ne ramana intacte.

Insa, dovada ca si mintile sunt in criza,  sta radicalizarea UDMR in chestiunea etnica si succesul radicalilor si extremistilor la europarlamentarele din Romania si Ungaria. Radicalismul naste radicalism, extremismul naste extremism si, eventual, mai multe voturi.

Dar noi, cei de pe Maghiaromania, nu suntem politicieni. Nu propunem pensii mai mari, salarii mai grase, sau lupta cu “pericolul” romanesc/unguresc/tiganesc etc. Propunem, in schimb, lupta cu prostia. Lupta cu generalizarile facute din lenea mintii, din instict de turma, sau din interes meschin. Lupta cu ideile sovine*.

Propunem si priviri nuantate asupra relatiilor interetnice, identitatii, politicii. Indeosebi in ceea ce-i priveste pe maghiarii din Romania, de unde si “acronimul” MaghiaRomania. Dar si pe majoritari si pe ceilalti locuitori ai fascinantului nostru spatiu mioritic. Si pentru ca tre’ sa cunoastem si “situatiunea Europei“, vom arunca din cand in cand cate-un ochi si prin ograda minoritatilor de prin alte tari.

Si cum nu cautam voturi (cel putin pana la vreun concurs de bloguri) va propunem doar sa ne comentati daca va place (sau nu) cum gandim si cum scriem.

Nelli barbata & Olahus

______________________________

*motiv pentru care Maghiaromania noastra nu are de loc intelesul pe care i l-a atribuit J.F. Geltsch si pe care l-a folosit Raul Sorban:”ridicarea maghiarimii peste toate celelalte naţiuni, postularea hegemoniei maghiare fără a ţine seama de realităţi”. Maghiaromania in acest sens si-a luat si isi va mai lua destule suturi de la noi, asa cum isi va lua si “romanomania”.

Reclame

5 gânduri despre “In loc de „Pe locuri, fiti gata, start”

  1. Va multumesc din suflet, Egy, Istvan, Tihi (in ordine alfabetica si, intamplator, a postarii:) )!

    @Tihi: Daca tot pomenesti de Phoenixtrans, ar fi fain sa mai vedem o „miscare” din partea lor, un post, ceva. Stiu ca lipsa de timp ne afecteaza pe toti, dar totusi… e pacat…

  2. Pingback: Ceva mai mult despre Judit Ferencz si OLorand « MaghiaRomania

Comentariile nu sunt permise.