pirezii şi xenofobia din Europa de Est


După un sondaj public realizat în iunie 2006 în Ungaria, 59 % din eşantion este împotriva migrării pirezilor în ţară. Sondajul s-a repetat în februarie 2007, şi procentul celor care resping idea pirezilor în Ungaria a crescut la 68 %.

Sondajul public a fost realizat de către Institutul Tárki, şi evaluarea cercetătorilor principali – Blanka DENCSŐ şi Endre SIK – ajunge la concluzia că xenofobia împotriva emigranţilor (arabi, ruşi, chinezi, români şi pirezi) a crescut în anii tercuţi, şi mare parte din populaţie se apropie de respingerea străinilor. După un sondaj efectual în 2005 în 24 ţări europene Ungaria se clasează într-un loc nobil pe lista ţărilor ostile cu emgiranţii, fiind asemănător cu opinia publică a austriacilor şi a cehilor. După părerea lui Endre SIK nu e revelant că experienţa personală cum influenţează prejudecările. În sondajul public au fost întrebări şi despre ţigani şi homosexuali, şi studiul arată că contactul personal afectează părerea asupra homosexualilor, dar nu schimbă nimic în judecarea ţiganilor.

Dar cine sunt pirezii?

1. Ţara lor se numeşte Pirezia, este situată dincolo şi dincoace de Pireneii şi are trei regiuni: Pirezia de Sus, Pirezia de Jos, Pirezia de Mijloc. Are cinci anotimpuri: primăvară pi-cantă, vară pi-mordială, toamnă pi-curară, vaisămibagpi-ciorulînfrigulăsta şi pi-turmentul. Fiecare pinotimp are obiceiurile cumsecade, pe care cetăţenii pirezi nu le practică, că ori nu au chef, ori dorm, cu excepţia pi-turmentului. Cetăţenii pirezi au două clase: ceea a femeilor, şi ceea a bărbaţilor. Liderul lor principal este piregele, ţara fiind o monarchie anarcho-sindicalistă.

2. Limba lor este pireziană. În fiecare limbă fiecare cuvânt care se-ncepe cu pi, de fapt este un cuvânt pirezian. În limba română următoarele cuvinte s-au dovedit de origine pireziană: pirealegere, pireacţiona, pireal, pirealism, pirebel, pirebus, pirecalificare, pirecăsători, pirece, pirege, pirecapitulare, pirecensământ, pireceptiv, pian, piatră, piaţă, pic, picant, picătura-ce-lipeşte, picior, etc.

3. Consituţia pirezilor e cea mai veche din lume şi constă într-un singur paragraf, al doilea: Pirezii sunt un popor foarte talentat.

4. Pierzi foarte cunoscuţi:

Maica Pirezia (călugăriţă)

Shakes-pirez (scriitor)

Pi-randello (scriitor)

Pi-ţurcă (joacă şi el pi-ţin)

Pi-casso (vopsitor)

Sir Piemont Piercing (creator de modă)

Maria Pirezia (regină)

articol realizat pe baza

Unciklopedia

Népszabadság

Reclame