Limba maghiara: optionala, obligatorie, sau deloc?


Tinand cont de cat de fierbinte, cat de controversat este subiectul popularizat de Marko Bela, ar fi caraghios ca tocmai eu sa il ratez 😀 .

Deocamdata va invit sa va exprimati optiunea pe Romania Libera.com (un koszonom special domnului Clej 🙂 ! ) insa voi reveni zilele astea cu un post, mai pe larg.

Reclame

7 gânduri despre “Limba maghiara: optionala, obligatorie, sau deloc?

 1. 🙂 deloc se scrie intr-un cuvant:))
  In rest, eu zic ca limba maghiara optionala la scoala ar fi un prim pas, dar poate n-o sa vrea nici un parinte roman sa-si lase odrasla sa se inscrie la asemenea materie. Insa, vazand cum s-au inflamat spiritele, obligatorie nu cred c-o sa se poata impune.
  Argumentul pe care ar trebui sa se sprijine cei care il sustin pe Marko Bela: limba romana oricum e invatata de romanii din zonele locuite in majoritate de maghiari, dar ORAL. Studierea ei ar insemna doar sistematizarea unor cunostinte.

 2. Limba maghiară opţională: igen. Limba maghiară obligatorie: nem.

  Pe lângă aceasta:
  1) Nu numai limba maghiară ca opţională, ci toate limbile minorităţilor recunoscute din România, inclusiv dialectul aromân.
  2) Opţiunea să nu se rezume la Transilvania.
  3) Un curs de istorie şi civilizaţie a minorităţii respective ar fi necesar. Curs, fireşte, şi el opţional.

 3. Fantezistă, aşa mi se pare ideea lansată de M.B. În mare parte, de acord cu medusa. Într-adevăr, mulţi români din secuime o rup în maghiară. Mai mult, adesea, poliţiştii (români) din satele cu populaţie maghiară nu se folosesc de legea care permite crearea claselor cu predare în lb. română chiar şi în cazul unui singur copil. Ei preferă să-şi înscrie copii în clasele maghiare. Am întâlnit multe astfel de cazuri. În rest, am urmărit cu interes vâlva creată de declaraţia lui MB. Ce am remarcat, o confuzie generalizată. Marea majoritate a articolelor şi a comentariilor porneşte de la ideea că, întâi şi întâi, maghiarii ar trebui să-şi îndeplinească principala obligaţie, aceea de a învăţa limba română. Aici, de acord cu MB, în privinţa formulării. Predarea unei limbi, fie ea şi limba oficială a statului, poate fi obligatorie. Cunoaşterea ei însă nu, din varii motive.

 4. Îi rog pe potențialii oponenți ai studierii opționale a limbii maghiare de către non-maghiari în zonele unde etnicii maghiari reprezintă o pondere importantă (să zicem peste 20% din populație) să răspundă la următoarea întrebare:

  „Ar trebui ca limba română să fie obiect de studiu opțional în Ucraina pentru non-români în zonele unde etnicii români reprezintă o pondere importantă (să zicem peste 20% din populație?”.

  Îi rog pe acești oponenți să-și aducă aminte de răspunsul înțeleptului evreu Hillel acum mai bine de 2000 de ani, atunci când a fost întrebat cum ar defini Torah (Pentateuhul, primele cinci cărți ale Bibliei) într-o propoziție:

  „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face, restul e comentariu…”

  Tihi – îți recomand să faci în permanență referire la minoritarii români din alte țări în campania electorală, spunând că nu poți să ai pretenții ca minoritățile tale din alte țări să fie tratate corect, dacă tu însuți nu dai exemplu în propria ta țară.

 5. Prin propunerea sa domnul Marko a dovedit inco odata cat este de ipocrit pentru ca domnia sa pesemne ca uita sau se face ca nu stie ca , inainte de a incerca sa impui copiilor romani sa invete limba maghiara ,ar trebui sa faci demersuri sa ii convingi in primul rand pe maghiarii din Romania sa isi trimita copii la scoli cu predare in limba maghiara, daca tot tine asa mult la noi maghiarii din Romania.De exemplu in zonele cu comunitati maghiare sub 10% unde locuiesc eu (Petrosani) invatamantul in limba maghiara a disparut de vreo 10-12 ani .Din clasele cu predare in limba maghiara a doua scoli generale si a unui liceu s-a ales praful si asta numai datorita „interesului” pe ca si l-au manifestat onor asa zisii reprezentanti ai nostri din UDMR pentru pastrarea identitatii maghiare a comunitatii de aici .Ceea ce face acest domn daca il pot numi asa este doar pura demagogie si demonstreaza ca il intereseaza cu adevarat doar maghiarii din zonele unde procentul lor este mare si nu da doi bani pe cei din comunitatile cu numar redus ca deh aduc voturi putine sau mai deloc .

Comentariile nu sunt permise.