Pentru cine a fost “ridicata” Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures? [Joia MRo]


Titlu la Victor Roncea, apropo de anuntata facultate de medicina in maghiara: “UDMR divide ilegal UMF Targu Mures, universitate ridicata de romani pentru studenti de toate etniile” (s.m.). Cred ca voia sa spuna “Studenti de toate etniile maghiare:lol:. Uite si de ce:

în 1945 autoritățile române au decis revenirea la Cluj a Universității Ferdinand I, refugiată în 1940 la Sibiu. Pentru că tehnic nu ar fi fost loc la Cluj pentru două facultăți de medicină, una cu limbă de predare română și una cu limbă de predare maghiară, autoritățile au mutat facultatea de medicină din cadrul Universității Bolyai la Târgu Mureș, în clădirea fostului liceu militar, unde a funcționat între 1945-1948. (altfel spus, UMF de azi a fost “ridicata” prin mutarea unei facultati -horribile dictu-maghiare. Pentru anii infiintarii vezi si siteul Universitatii, care nu sufla o vorba despre limba initiala de predare -n.m.)

În 1948, după reforma învățământului, a fost înființat Institutul Medico-Farmaceutic (în maghiarăOrvosi és Gyógyszerészeti Intézet), un institut de sine stătător cu limba de predare maghiară, cu următoarele facultăți: medicină generală, pediatrie, igienă, stomatologie și farmacie. Primul rector al institului a fost Dr. Lajos Csőgör.

Chiar dacă intenția autorităților comuniste au fost aceea la înființarea Institutul Medico-Farmaceutic de a deservi dorința comunității maghiare de a învăța medicina în limba maternă și de accea au aprobat în 1945, 1946 și 1948 modificările legii educației, în 1962  a fost înființată secția română. (la aproape doua decenii de cand a fost “ridicata”, adica intemeiata UMF, caci

RIDICÁ, ridíc, vb. I […] 5.Tranz. A construi, a clădi locuințe, case etc. ♦ Fig. A făuri, a crea, a întemeia. “
-n.m.)

Sursa wikipedia, dexonline

Cat despre “ridicatul” in sens propriu, tot ungurii astia sunt de vina:

 Clădirea Universității a fost construită între anii 1906-1907 de către primăria orașului, în timpul mandatului primarului Dr. György Bernády, (…)  în stil secesionist (sic) maghiar (nu, nu-i vorba de luat Ardealul in sac si dus la Budapesta, ci de asta -n.m.) cu elemente vieneze

Public acest post de Joia MaghiaRomania si il astept pe domnul Victor Roncea  sa imi dovedeasca contrariul, apropo de studentii pentru care a fost “ridicata” UMF Targu Mures. Cum poate-mi dovedeste ca Soros a trait inaintea lui Kogalniceanu :lol:.

Olahus

PS: Intr-un oras (devenit) mixt e normal ca de o institutie sa beneficieze si altii decat etnia pentru care a fost infiintata. E normal ca si romanii  sa invete la UMF Targu Mures, in romaneste, indiferent care a fost prima limba de predare! Nu e normal insa sa ocultezi sau sa mistifici istoria!

81 thoughts on “Pentru cine a fost “ridicata” Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures? [Joia MRo]

 1. medicina este o disciplina tehnica care trebuie invatata in romana…
  Nota admin: sa inteleg ca oamenii pe care ii trateaza sunt masini?

  maghiarii din ROMANIA nu stiu limba romana bine dar ei tot in alta limba vor sa invete…sa invetze in engleza atunci ca e limba universala….vezi senatori si ministrii maghiari din parlamentul ROMANIEI care se bilbaie ca un copil de clasa a 4 ….rusine …mutati-va in UNGARIA acolo nu trebuie sa stiti limba ROMANA …daca in ROMANIA vie rusine de limba ROMANA…. in UNGARIA o sa fiti la voi acasa…
  eu daca as fi prim ministru as dessfiinta invatamintul in limba materna…

  Nota admin: deci l-ai desfiinta si in limba romana? Se vede (“vie” rusine, “dessfiinta”)

  • Ce-i ma, Costica, a pierdut Steaua? A fost anulat concertul lui […]? S-a inchis […]? Ti-a venit […]? Care-i baiu mai fratele meu?
   Nota Admin: Mesaj cenzurat, contine atacuri la persoana si coboara nivelul discutiei pe blog.

 2. Eu nu cred in bunele intentii pe viitor ale maghiarilor fata de statul roman si mai mult, sunt convins ca autonomia nu va fi ultima cerinta.
  Obtinerea unei facultati exclusiv in limba maghiara, institutionalizarea unei astfel de institutii ( la UBB nu sunt facultati cu predare exclusiva in limba maghiara)mi se pare o greseala a clasi politice romanesti. Ce va urma in acest caz particular? Sase ani in limba maghiara apoi un rezidentiat in limba romana. Apoi desigur se va cere un rezidentiat in limba maghiara. Apoi daca pacientul nu stie maghiara insemna ca il discrimineaza pe medic care dupa atatia ani de scolarizare maghiara explica mai greu in limba romana. Ne putem inchipui orice. Ma intreb ce vor face studentii la orele de practica in cazul in care in salonul de spital are ghinionul sa se afle un roman (care ce sa facem momentan, ghinion, traieste in Romania)? Desigur ca nu se poate simti discriminat ca doar in fata lui se afla reprezentantii mandrii natiuni maghiare. Faptul ca probabil ca nu intelege nimic nu are nici o relevanta (nici la 1848 si nici in 1918 nu a inteles nimic din ceea ce vroia mandra natiune maghiara). Dar daca se separa si spitalele pe criterii etnice?
  Daca privim lucrurile in asamblu constatam ca se cere romanilor sa iasa din logica nationalista in timp ce activitatile iredentiste ( proectul este pe termen lung) devin din ce in ce mai subtile.
  Deci in aceste conditii nu conteaza pentru cine s-a construit UMF Targu Mures.

  P.S.
  Dar in tot raul exista si un bine: sotul unei verisoare a sotiei ( ungur “mare”)- au doi copii pe care desigur i-au declarat maghiari la recensamant- si-a luat cetatenia maghiara. La fel si – culmea – cumnatul meu ( doar jumate maghiar dupa mama – s-a declarat roman la recensamant). Acuma degeaba se raporta cu madrie proletara numarul mare de maghiari care au cerut cetatenia maghiara pentru ca primul a emigrat definitiv in Austria iar celui de al doile-a SUA ii face cu ochiul.
  Deci care vasazica sa speram ca viitorul suna bine!!!

  • Cred ca problema lingvistica se poate rezolva, dar asta va cadea in continuare in sarcina conducerii facultatii noi create. Daca tot primesc maghiarii de la UMF drept la autodeterminare, va trebui sa stie sa il foloseasca cu minte si sa infirme argumentele care au fost impotriva infiintarii facultatii maghiare. Masuri necesare, precum invatarea studentilor maghiari la terminologia romana, vor trebuie luate pentru a dovedi ca limba predarii nu poate fi o piedica in comunicarea efectiva intre rezident/medic si pacient de diferite etnii, dupa absolvirea facultatii. Doar astfel, lozincile care contin cuvintele segregare, separatism, iredentism pot fi spulberate din presa, din gura politicienilor si din capul manipulat al populatiei.

   • Rezindetiatul in momentul de fata este un examen national. Este de fapt un concurs . Medicina insemna invatarea a mii de pagini de curs, a sute de ore de practica in spital, cum se va invata terminologia in limba romana? Vor face ore sambata si duminica? Cand se vor prezenta la concursul privind rezidentiatul un absolvent in limba maghiara si unul in limba romana care are sanse mai mari?
    Bun , toate intrebarile astea le punem in situatia in care credem ca in spatele afacerii UMF Targu Mures nu ar fi alte interese. Ori , parerea mea este ca nu intereseaza sa se cunoasca terminologia in limba romana , obiectivele pe termen lung ale maghiarimii sunt cu totul altele.

   • La ce teorii conspirationiste va ganditi cand ziceti ca “obiectivele pe termen lung ale maghiarimii sunt cu totul altele” (in afara de a ne mentine identitatea etnica) sau, mai devreme, “Eu nu cred in bunele intentii pe viitor ale maghiarilor fata de statul roman”? Jur ca nu-mi dau seama…

 3. atol: vorbesti in necunostiinta de cauza, sa fiu foarte politicos.

  Cum de descurca medicii nostri in Franta, in Anglia, in Irlanda, in Suedia, in Finlanda, in Germania, in Danemarca, in Norvegia, …? Trateaza numai pacienti romani sau cumva trateaza si localnici? Sau oare au invatat terminologia in limba respectiva?

  Un medic este “prestatator de servicii”, traieste din banii primiti pentru aceste servicii de la pacienti, fie ei bani din cabinet privat, fie ei banii primiti in buzunar in spitale. De ce sa lase un doctor maghiar banii pacientilor romani “concurentei”? Exista INTERESUL MATERIAL in a invata limba romana pentru a avea o clientele mare, pentru a fi recomandat de pacienti. Si INTERESUL MATERIAL este mai tare decit orice slogan cu limba oficiala in Romania.
  Nici in Tg Mures nu poti trai doar din clientela de o anumita etnie: orasul este mic si concurenta este foarte mare.

 4. olorand, nu trebuie sa fi politicos.
  Medicul care emigreaza in Occident se descurca invatand limba oficiala a statului respectiv.
  Daca nu stie limba poate ocupa cel mult un post de asistent, dar si aici cu limite. Ar mai fi o situatie, cand medicul este o personalitate, se poate sa existe un translator, dar sunt rare cazurile.

  “Un medic este “prestatator de servicii”, traieste din banii primiti pentru aceste servicii de la pacienti, fie ei bani din cabinet privat, fie ei banii primiti in buzunar in spitale. De ce sa lase un doctor maghiar banii pacientilor romani “concurentei”? Exista INTERESUL MATERIAL in a invata limba romana pentru a avea o clientele mare, pentru a fi recomandat de pacienti.
  Si INTERESUL MATERIAL este mai tare decit orice slogan cu limba oficiala in Romania.
  Nici in Tg Mures nu poti trai doar din clientela de o anumita etnie: orasul este mic si concurenta este foarte mare”.

  Daca ar fi spus acest lucru un francez, un german etc. as fi de acord , dar nu cand este vorba de un maghiar. Aici sunt alte interese.
  Totusi ma intreb ce sanse are un absolvent in maghiara la rezidentiat care este inca un examen national in limba romana? Asta tinand cont ca locurile la rezidentiat sunt limitate. Sau se va cere ca acest examen sa se dea in maghiara? Daca si acest examen se va da in maghiara cum vor fi repartizati la medicii care conduc rezidentiatul? se va folosi si aici criteriul etnic? Daca se va folosi criteril etnic, eu cred ca in zona Targu Mures medicii romani nu prea vor avea sanse si rezulta pe cale de consecinta ca medicii romani se vor imputina intr-o anumita zona a tarii ( no spui, dar se stie care zona).

  O spun si o repet: sunteti niste meseriasi cand vine vorba de a crea situatii imposibile pentru cei de alta etnie.

 5. Adica medicul maghiar invata terminologia in suedeza in Suedia ca interesul material il obliga, dar nu invata romana in Romania cu tot ca trebuie sa dea concursul de rezidentiat in romana si da dracului interesul material. Mai sa fie, ciudati mai sintem noi ungurii! Sau poate tu ai o gindire ciudata? :-)

  Si mai lasa-ma cu grija fata de sansele studentilor maghiari, ca-mi vin lacrimi in ochi. Sau esti fatarnic? :-)

  Sincer, nu as vrea sa fiu in pielea ta, prefer sa am o viata decit sa traiesc zi de zi cu cosmaruri si fantasmagorii create de mine. Get a life, cum spun englezii!

 6. OLorand,

  Sincer, nu ma intereseaza sansele studentilor maghiari, desi faptul ca vor avea probleme este un adevar ,care , cred eu, este greu de combatut.

  Problema este ca in viitor , unii vor zice ca sunt discriminati la examenul de rezidentiat si vor cere rezidentiat in limba maghiara. Apoi deoarece daca vor fi repartizati la medici romani si se vor intelege greu in limba romana se vor simti iarasi discriminati si tot asa pana la separarea totala. O data spararea instutionalizata se creaza un pecedent de la care se poate duce la situatii asemanatoare si in alte domenii.
  Si asa cu pasi marunti se institutionalizeaza structuri interne separate cu acordul autoritatilor ceva asemanator cu situatia din Kosovo, dar acolo nu a existat acordul autoritatilor. In Romania Tinutul Seciuesc este departe de granita de vest, asa ca procesul este de mai mare durata si necesita santajarea unui partid ca PDL-ul sau a altuia in viitor.

  OLorand, nu traiesc zilnic cu fantasmagori si cosmaruri, desi recunosc ca idiotenia , de care se profita copios, a politicienilor romani ma irita.
  I
  ar “fantasmagoriile” si “cosmarurile” nu le creez eu. Este destul sa citesti oaresce carti despre modul de actiune al Ungariei in perioada 1935 – 1940 , sa observi evolutia evenimenelor din prezent, sa le coroborezi cu declaratii facute de diferite personalitati maghiare ca sa intelegi ca nu s-a schimbat nimic de la 1918 incoace.

 7. va vorbesc in calitate de student la m.g. la umf tgm, linia romana. prieteni dragi, secuii si alti etnici maghiari din alte colturi ale tarii, nu vor invata romana, fie de dobitoci, fie ca sunt inconstienti. si nu o vor invata in facultate nu de la 19 la 25 de ani.fac totu in maghiara si se c… pe ei sa scoata o propozitie coerenta in romana in fata unui roman.daramite in fata unui pacient roman, la anamneza sau alta examinare in fata unui prof.aveti drepturi domne ajuta, la fel ca si noi restu.adica cat permite o tara condusa de niste golani.asa ca aratati un minim respect fata de aia care nu se incadreaza in 6,7 % si invatati de mici bah romana, sa nu va faceti de c…. in fata pacientilor. sau sa puteti macar cere o paine in restu Romaniei.

  Nota Admin: am dat drumul la mesaj cu … dupa initiala unde cuvantul era mai dur

Comentariile nu sunt permise.