Ora Ungariei si minutul prostiei [Revelion 2012][Joia MRo]Pe Realitatea, o stire despre revelionul in Tinutul Secuiesc/Secuime care incepe normal si se termina cu niste prostii de zile mari:

“În România există locuri unde Anul Nou vine de două ori. Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, dar şi alte oraşe din Covasna şi Harghita, vor intra in anul viitor prima dată la ora Bucureştiului, apoi, o oră mai târziu, la cea a Budapestei.”

Un ton ok. Dar nu poate sa nu-si dea in petic, macar la final? Putin mov, asa:

“Pe lângă urări, vor fi intonate imnurile naţionale ale României, Ungariei şi Ţinutului Secuiesc. Şi asta deşi în mod normal (s.m.) Ţinutul Secuiesc nu există, ceea ce înseamnă că acest lucru e practic ilegal. (s.m.)” [toata stirea]

In mod normal? In mod normal un jurnalist nu ar trebui sa faca o judecata de valoare intr-o stire. Dar probabil ca in momentul redactarii paragrafului, ziaristul avea ceasul dat dupa fusul orar al Prostiei!

Daca Tinutul Secuiesc nu exista, la fel de “normal” nici Bucovina, Tara Motilor, Tara Lovistei sau Banatul nu exista. Mama lor de separatisti, auzi, TARA Motilor. In curand o sa ne ceara si pasaportul cand mergem in Apuseni!

Si sa-mi arate si mie cineva ce e “practic ilegal” in a canta imnul Tinutului Secuiesc secuilor. Legea si paragraful, va rog!

O.

PS: Initial postul meu a aparut cu titlul “Ora Ungariei si in minutul prostiei“. Uite ca si ceasul meu mai merge dupa fusul ei orar! ;)

Foto Cacophonyx. Publicat la ora 14, minutul 9, joi 29 decembrie. Adica Joia MaghiaRomania!

Update: dupa cum mi-a sugerat Izabela si mi-a precizat , cu link la actul normativ, Klaus, imnurile altor state se intoneaza  “numai cu prilejul vizitelor, festivitatilor si ceremoniilor oficiale cu caracter international, impreuna cu imnul national al Romaniei, inaintea acestuia.” (art 16)

Deci autoritatile locale au incalcat legea  “doar” pentru ca au inclus in program intonarea imnului Ungariei. Asta era “practic ilegal”, nu intonarea imnului secuiesc!

About these ads

49 thoughts on “Ora Ungariei si minutul prostiei [Revelion 2012][Joia MRo]

 1. Uite, articolul si comentariile domniilor voastre mi-au trezit amintiri din copilarie. In satul unde m-am nascut traiau, pe langa romani si tigani, sub 10% unguri si nemti. Ungurii nostri si nemtii erau romano-catolici, aveau bisericuta lor, in centrul localitatii, la sosea. Iar biserica ortodoxa, ridicata in timpul habsburgilor era, si este si astazi, amplasata mai la fereala.
  Dar asta a fost of topic.
  Nu stiu care e situatia astazi, cand in sat mai sunt sub 20 de catolici, dar pe vremea copilariei mele, la ora 12 se trageau clopotele la biserica “romaneasca” iar la ora 13 se trageau cele de la biserica “ungureasca”. Era pe vremea lui Dej, apoi si pe vremea ceausescului. Nimeni nu comenta, era ceva firesc…

 2. ovidiu@Raspunsul a fost ca “Da, e adevarat, el se ascundea dar nu il cauta nimeni”.

  Nu are cineva treaba cu constiinta secuiasca, nu “ii cauta nimeni” ca sa le faca vre-un rau si stiu si ei foarte bine asta (poate ii cauta doar sa ii puna in Guvern si ministrii ai culturii)

  Nici ca se putea spune mai bine .

  ovidiu@Dar poate chiar asta e problema unora, ca nu sunt bagati in seama. Era mai bine pe vremea lui Ceausescu cand politica (persecutiile) de atunci ii ajuta sa se simta maghiari cu usurinta.

  Saracii de ei !!! Acum probabil fac eforturi foarte mari pentru a se simti unguri .

 3. Actualul imn al maghiarilor dateaza de 200!!!!! ani compus de Kolcsely Fernnc ca si cintec religios si adoptat imediat de toate cultele religioase maghiare.Si cintat de toate cultele in biserici.Ca a devenit imn national al Ungariei e treaba lor.Ungurii de pretitundeni chiar si pe vremea comunistilor il cintau desi comunistii nu l-au scxhimbat cu toate ca incepe cu “Dumnezeu….”.Imnul secuilor e imnul lor.Romanii au incercat poate au si reusit sa adopte si ei imnuri pe regiuni.Imnul Oltenilor.[ma insel?].Acum eu am o parere care vi se va pare prosteasca.Secuii si dupa ei toate orasele din Ardeal sa-si calculeze pozitia geografica precisa fata de Bucuresti si imediat dupa ora acestuia 00 00 sa sarbatoreasca si trecerea lor la noul an.Astfel Bucurestiul nu va mai fi “locul de unde rasare soarele si musai noi trebuie sa facem dupa cum dicteaza el.Ca pina in prezent a reusit sa ne aduca la nivelul de dezvoltare al sudului.Trimiteti mai departe.

 4. .Ca pina in prezent a reusit sa ne aduca la nivelul de dezvoltare al sudului

  Care sud ?? Sudul statlor unite ? sudul groenlandei ? despre ce sud este vorba ? e cam nedefinita chestia asta “sudul” .

 5. Iarasi o timpenie masiva: s-a organizat DOUA sarbatori, si s-au cintat AMBELE imnuri (plus cel secuiesc). Cind lipseste steagul sau imnul romanesc, inteleg nedumerirea, asa insa nu.

  O poveste personala: inca din copilaria mea, revelionul era DUBLU. Ciocneam la ora 12, ne salutam, incercam sa sunam rudele. Ramineam treaz pina la ora 1, si ciocneam SI atunci, ne salutam si incercam sa sunam rudele pe care nu le-am reusit la 12. Si in 2011/2012 mi-am sunat rudele inainte 12.

  Especially for you Klaus:
  – pe unele cladiri din Ungaria (in Micherechi, in Jula) flutura SI steagul roman.
  – dupa 1910 guvernele Ungare au eliminat paragrafele care interziceau folosirea insemnelor nationale (steagul roman, si Desteapta-te romane), adica ERA LEGAL sa le folosesti. Au considerat ca erau paragrafe care “au calcat pe bataturi in mod inutil”.

Comentariile nu sunt permise.